Etiketti pulkkamäen laskijoille

Etiketti pulkkamäen laskijoille

ma 4. helmikuuta 2019 15.23.00

Lähes 24 % suomalaisista laskee mäkeä pulkalla, rattikelkalla, liukurilla tai muulla sopivalla härvelillä joka talvi. Pulkkailu on mukavaa ja lähes kaikille sopivaa talvista ulkoilua!

Suomen Latu ja Tukes ovat tehneet yhdessä etiketin pulkkamäissä viilettäville laskijoille ja pienen ohjeen pulkkamäkien tekijöille ja ylläpitäjille.

"Pulkkamäkietiketti tehtiin, koska mäen lasku on helppoa ja riemukasta talviulkoilua ja onnistuu usein kodin lähellä. Pienillä huomioilla voidaan vaikuttaa paljonkin haavereiden ennalta ehkäisyyn ja siihen, että kaikilla on mäessä kivaa”, Anne Rautiainen Suomen Ladusta kertoo.

Pulkkamäkiä tehdään paljon talvitapahtumiin, talojen pihoille ja ähiliikuntapaikoille, ja muutaman mäen ylläpidosta Suomessa vastaa myös kunta. Mäkien ylläpitäjille ja niitä kasaaville tehdyllä ohjeella pyritään madaltamaan kynnystä parannella talven lumikasoja tai maaston muotoja niin, että pulkkailupaikkoja tulisi enemmän.

"Nyt kun koko Suomessa on paljon lunta ja lumikasoja, pulkkailulle on loistavat olosuhteet!" Rautiainen iloitsee.

"Liukumiseen voidaan käyttää spontaanisti yleistä kaupunki- tai luontotilaa ja siinä olevia kumpareita ja lumikasoja. Tärkeää on esimerkiksi se, ettei mäki vie tielle tai muuhun vaaralliseen paikkaan tai että mäessä ei ole esteitä, joihin voi törmätä", sanoo Jaakko Leinonen Tukesista.

"Muiden laskijoiden huomioiminen kuuluu myös hyvään mäkietikettiin", Leinonen lisää.

Yleisillä alueilla lumessa telmiessä on muistettava, että kinoksia korjataan myös pois tieltä, joten työkoneiden liikkeistä on oltava tietoinen.

Pulkkailu on hykerryttävän hauskaa. Aikuistenkin kannattaa heittäytyä mukaan!

Pulkkamäkietiketin voit ladata täältä.

Ohjeen pulkkamäkien rakentajille voit ladata täältä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: #liikkuvayhteisö2019 -seminaari on onnistuneesti takana. Luonto toiminta- ja oppimisympäristönä kiinnostaa: Luonto - monipuolinen ja hyvinvointia lisäävä toimintaympäristö -työpajoihimme osallistui liki 100 varhaiskasvattajaa, opettajaa ja liikunnan ammattilaista. Näyttelyosastolla oli hyvä kuhina ja luontoreseptimme tekivät kauppansa. Seminaari sai arvoisansa avauksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen toimesta ja yhtenä sykähdyttävänä puheenvuorona mainittakoon Jenni Pääskysaaren Ääneen sanomaton tarve. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille sekä tsemppiä kaikille kevätkauteen!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Unelmien liikuntapäivä 10.5. on varma kevään merkki. Peräti 49 Suomen Ladun yhdistystä ympäri Suomen järjestää perheliikuntatapahtuman 10. tai 11.5.. Mitä sinä aiot tehdä silloin?

 

Suomen Latu lastentoiminta: Kiinnostaako yön yli retki pienen lapsen kanssa? Luontohetkiblogin jutusta saat hyvät vinkit, miten selvitä varusteviidakosta.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tänään, maaliskuun 21. päivänä, vietetään YK:n Maailman metsäpäivää. Teemana on Metsät ja koulutus – Opi rakastamaan metsiä. Metsämörritoiminnassa lapset kasvattavat mäntyjä maailman metsien kunniaksi. LUe lisää: https://smy.fi/artikkeli/lapset-kasvattavat-mantyja/

 

Suomen Latu lastentoiminta: Uusia taitoja kesäksi, ilmoittaudu nyt! Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssi (8 x 45 min, 1 op) 27.4.2019 Helsinki, ilmoittaudu viimeistään 6.4. 4.5.1019 Lahti, ilmoittaudu viimeistään 14.4. 24.8.2019 Joensuu, ilmoittaudu viimeistään 4.8 Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Hoi kolikok! Lähde mukaan Metsämörritoimintaan ja kouluttaudu Metsämörriohjaajaksi! Kurssilla saat perustaidot ohjaajana toimimiseen sekä perehdyt lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Kevään Metsämörriohjaajan peruskurssit Helsingissä, Tampereella ja Kouvolassa, ilmoittautuminen käynnissä nyt! Helsinki 29.3 ja 5.4, ilmoittaudu 27.3. mennessä Tampere 6.-7.4, ilmoittaudu 21.3. mennessä Kouvola 13.-14.4, ilmoittaudu 28.3. mennessä https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Oletko sinäkin metsämörriohjaaja? Kerro se meille päivittämällä uusi kehys profiilikuvaasi! PS. Myös koko Lastentoiminnan tiimillä on Metsämörriohjaajan peruskurssi suoritettuna.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Lastentoiminnan koko tiimi talvitunnelmissa.