Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

to 15. helmikuuta 2018 16.16.00

“Sää on mitä parhain lumiukkojen tekoon ja bongailuun!", iloitsee #UlkonaKuinLumiukko-kampanjan koordinaattori Hanna Laakso Suomen Ladusta.

"Tänä talvena lumiukkoja onkin esiintynyt harvinaisen suurissa laumoissa eri puolilla Suomea, kun olemme juhlineet Suomen Ladun 80-vuotisjuhlia lumiukkoja rakentamalla”, Laakso jatkaa.

Lumiukot on lisätty tänä talvena seurattavaksi lajiksi myös Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen Talviseurantaan. Talviseurannassa havainnoidaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja.

Vaikka lumiukot eivät varsinaisesti anna tietoa lumen tai jään paksuudesta, innostaa niiden teko ja havainnointi talviseen ulkoiluun.

”Lumiukkoja seuraamalla voi huomata talvien erilaisuuden: lumiukkoja ei synny lumettomina talvina ja ilmastonmuutoksen myötä ne käyvät yhä harvinaisemmiksi etenkin Etelä-Suomessa”, kertoo ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Lumiukot mielletään usein vain suojasään huviksi, mutta pakkaslumesta saa tehtyä myös lumiukkoja, kunhan käyttää muottia ja malttaa odottaa hetken.

"Jos et vielä ole kokeillut lumiukon tekoa pakkaslumesta, niin katso vinkit videolta! Talvilomien aikaan on mahdollisuus rakentaa lumiukkoja myös tapahtumissa eri puolilla Suomea", Laakso sanoo. 

 

Linkit & vinkit lumiukkojen rakentamiseen ja bongaamiseen:

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: #liikkuvayhteisö2019 -seminaari on onnistuneesti takana. Luonto toiminta- ja oppimisympäristönä kiinnostaa: Luonto - monipuolinen ja hyvinvointia lisäävä toimintaympäristö -työpajoihimme osallistui liki 100 varhaiskasvattajaa, opettajaa ja liikunnan ammattilaista. Näyttelyosastolla oli hyvä kuhina ja luontoreseptimme tekivät kauppansa. Seminaari sai arvoisansa avauksen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen toimesta ja yhtenä sykähdyttävänä puheenvuorona mainittakoon Jenni Pääskysaaren Ääneen sanomaton tarve. Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille sekä tsemppiä kaikille kevätkauteen!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Unelmien liikuntapäivä 10.5. on varma kevään merkki. Peräti 49 Suomen Ladun yhdistystä ympäri Suomen järjestää perheliikuntatapahtuman 10. tai 11.5.. Mitä sinä aiot tehdä silloin?

 

Suomen Latu lastentoiminta: Kiinnostaako yön yli retki pienen lapsen kanssa? Luontohetkiblogin jutusta saat hyvät vinkit, miten selvitä varusteviidakosta.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tänään, maaliskuun 21. päivänä, vietetään YK:n Maailman metsäpäivää. Teemana on Metsät ja koulutus – Opi rakastamaan metsiä. Metsämörritoiminnassa lapset kasvattavat mäntyjä maailman metsien kunniaksi. LUe lisää: https://smy.fi/artikkeli/lapset-kasvattavat-mantyja/

 

Suomen Latu lastentoiminta: Uusia taitoja kesäksi, ilmoittaudu nyt! Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssi (8 x 45 min, 1 op) 27.4.2019 Helsinki, ilmoittaudu viimeistään 6.4. 4.5.1019 Lahti, ilmoittaudu viimeistään 14.4. 24.8.2019 Joensuu, ilmoittaudu viimeistään 4.8 Lisätiedot ja ilmoittautuminen https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Hoi kolikok! Lähde mukaan Metsämörritoimintaan ja kouluttaudu Metsämörriohjaajaksi! Kurssilla saat perustaidot ohjaajana toimimiseen sekä perehdyt lasten luontokasvatukseen ja varustetietouteen. Kevään Metsämörriohjaajan peruskurssit Helsingissä, Tampereella ja Kouvolassa, ilmoittautuminen käynnissä nyt! Helsinki 29.3 ja 5.4, ilmoittaudu 27.3. mennessä Tampere 6.-7.4, ilmoittaudu 21.3. mennessä Kouvola 13.-14.4, ilmoittaudu 28.3. mennessä https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/metsamorri/kouluttaudu.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Oletko sinäkin metsämörriohjaaja? Kerro se meille päivittämällä uusi kehys profiilikuvaasi! PS. Myös koko Lastentoiminnan tiimillä on Metsämörriohjaajan peruskurssi suoritettuna.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Lastentoiminnan koko tiimi talvitunnelmissa.