Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

to 15. helmikuuta 2018 16.16.00

“Sää on mitä parhain lumiukkojen tekoon ja bongailuun!", iloitsee #UlkonaKuinLumiukko-kampanjan koordinaattori Hanna Laakso Suomen Ladusta.

"Tänä talvena lumiukkoja onkin esiintynyt harvinaisen suurissa laumoissa eri puolilla Suomea, kun olemme juhlineet Suomen Ladun 80-vuotisjuhlia lumiukkoja rakentamalla”, Laakso jatkaa.

Lumiukot on lisätty tänä talvena seurattavaksi lajiksi myös Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen Talviseurantaan. Talviseurannassa havainnoidaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja.

Vaikka lumiukot eivät varsinaisesti anna tietoa lumen tai jään paksuudesta, innostaa niiden teko ja havainnointi talviseen ulkoiluun.

”Lumiukkoja seuraamalla voi huomata talvien erilaisuuden: lumiukkoja ei synny lumettomina talvina ja ilmastonmuutoksen myötä ne käyvät yhä harvinaisemmiksi etenkin Etelä-Suomessa”, kertoo ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Lumiukot mielletään usein vain suojasään huviksi, mutta pakkaslumesta saa tehtyä myös lumiukkoja, kunhan käyttää muottia ja malttaa odottaa hetken.

"Jos et vielä ole kokeillut lumiukon tekoa pakkaslumesta, niin katso vinkit videolta! Talvilomien aikaan on mahdollisuus rakentaa lumiukkoja myös tapahtumissa eri puolilla Suomea", Laakso sanoo. 

 

Linkit & vinkit lumiukkojen rakentamiseen ja bongaamiseen:

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: Muumien hiihtokouluissa innostutaan talvisesta ulkoliikunnasta leikin kautta ja opitaan hiihdon perustaitoja. Jos tämä hauska lasten ja perheiden ulkoilumuoto kiinnostaa, tule mukaan Muumien hiihtokoulun ohjaajakurssille. Ilmoittautuminen on nyt käynnissä! Koulutuspaikat ja -ajankohdat sekä lisätietoa löytyy sivulta https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/lastentoiminta/muumien-ulkoilukoulut/kouluttaudu.html.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Härkätien Vaeltajat ovat oivaltaneet yksinkertaisen reseptin, jolla eri-ikäiset saadaan yhdessä liikkeelle. "Tavallinen puuha on kovasti tykättyä, kun vaan joku järjestää", toteaa yhdistyksen sihteeri Marjo Mäkinen.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tulispa tänään äkkiä pimeää... Testaa kuinka hämärä tyyppi olet ja kesytä kaamos kaveriksi!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Käykää kirjaamassa perheenne metsäkäynnit ja retket listalle. Näin olette mukana suojelemassa jokamiehenoikeuksia ja viemässä ne Unescon listalle!

 

Suomen Latu lastentoiminta: Muumitkin nukkuvat yön ulkona 8.9., nukutko sinä? Samalla voit osallistua syyskuiseen ulkoiluhaasteeseemme ja Muumi -aiheisen palkinnon arvontaan jakamalla kuvan Instagramissa tunnisteilla #suomenlatu #perheliikunta #nukuyoulkona (Facebook ja Instagram eivät ole osallisina arvonnassa)

 

Suomen Latu lastentoiminta: Suomen Latu lastentoiminta toivottaa ihanaa kesää kaikille! Nauttikaa luonnosta ja hyödyntäkää vaikkapa Oppi&Ilo -sarjan Luontoon -kortteja, joita Suomen Latu on saanut olla mukana tekemässä. Pakka sisältää runsaasti luontotietoutta ja hauskoja ideoita luonnon tutkimiseen. Aurinkoisin terveisin, Nina, Reija, Susa ja Tiia

 

Suomen Latu lastentoiminta: Tämä hurmaava kuva pienestä villiyrtin maistajasta voitti arvonnassa Suomen Ladun ulkoilukalenterin toukokuun kuvahaasteessa palkinnon. Nyt kesäkuussa kysymme, joko olet heittänyt talviturkkisi? Haastamme sinut pulahtamaan järveen, jokeen tai mereen. Osallistuaksesi Muumi-aiheisen palkinnon arvontaan, laita kuva uimarista Instagramiin tunnisteilla #suomenlatu #perheliikunta (Huom! Arvontaan osallistujien Instagram-tilin tulee olla julkinen)

 

Suomen Latu lastentoiminta: Suomen lasten metsäretkipäivää ja kansainvälistä Ulkoluokkapäivää vietetään torstaina 17.5.2018. Kannustamme kaikkia lähtemään tapahtumapäivänä lasten kanssa ulos keväiseen luontoon! Koulut ja päiväkodit voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa www.ulkoluokkapaiva.org. Annetaan lapsille mahdollisuus iloita luonnossa liikkumisesta, leikkimisestä ja oppimisesta. Lähdetään #yhdessäulos! #ulkoluokkapäivä #metsäretkipäivä #outdoorclassroomday