Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

Bongaa lumiukko talvilomalla – Havainnot voi nyt kirjata myös Talviseurantaan

to 15. helmikuuta 2018 16.16.00

“Sää on mitä parhain lumiukkojen tekoon ja bongailuun!", iloitsee #UlkonaKuinLumiukko-kampanjan koordinaattori Hanna Laakso Suomen Ladusta.

"Tänä talvena lumiukkoja onkin esiintynyt harvinaisen suurissa laumoissa eri puolilla Suomea, kun olemme juhlineet Suomen Ladun 80-vuotisjuhlia lumiukkoja rakentamalla”, Laakso jatkaa.

Lumiukot on lisätty tänä talvena seurattavaksi lajiksi myös Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen Talviseurantaan. Talviseurannassa havainnoidaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja.

Vaikka lumiukot eivät varsinaisesti anna tietoa lumen tai jään paksuudesta, innostaa niiden teko ja havainnointi talviseen ulkoiluun.

”Lumiukkoja seuraamalla voi huomata talvien erilaisuuden: lumiukkoja ei synny lumettomina talvina ja ilmastonmuutoksen myötä ne käyvät yhä harvinaisemmiksi etenkin Etelä-Suomessa”, kertoo ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green Luonto-Liitosta.

Lumiukot mielletään usein vain suojasään huviksi, mutta pakkaslumesta saa tehtyä myös lumiukkoja, kunhan käyttää muottia ja malttaa odottaa hetken.

"Jos et vielä ole kokeillut lumiukon tekoa pakkaslumesta, niin katso vinkit videolta! Talvilomien aikaan on mahdollisuus rakentaa lumiukkoja myös tapahtumissa eri puolilla Suomea", Laakso sanoo. 

 

Linkit & vinkit lumiukkojen rakentamiseen ja bongaamiseen:

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

 Tuoreimmat lastentoiminnan Facebookista

 

Suomen Latu lastentoiminta: Luonto on upea toimintaympäristö! Luonnossa kotonaan on varhaiskasvatusta, jossa tärkein toimintaympäristö on luonto. Tule peruskurssille oppimaan ja innostumaan. Helsingin kurssin (16.-17.3.) ilmoittautuminen jatkuu vielä tämän viikon. https://www.lyyti.fi/reg/Luonnossa_kotonaan_peruskurssi_161732019_Helsinki_2724 ps. Planeettatutkimuksissa appelsiinin täytettyä auringon tehtävänsä, maistui sen mehu niiiiin makoisalle.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Mäenlasku on ihan parasta puuhaa talvella! Jotta se olisi kaiken hauskan lisäksi myös turvallista, Suomen Latu ja Tukes laativat yhteistyössä pulkkamäkietiketin. Artikkelista löytyy tulostettavan etiketin lisäksi myös ohje ohje pulkkamäkien tekijöille ja ylläpitäjille, vaikka latumajoille, talviriehoihin, päiväkotiin, koulunpihaan... https://www.suomenlatu.fi/uutiset/vaikuta/2019/etiketti-pulkkamaen-laskijoille.html

 

Suomen Latu lastentoiminta: Liikunta ja ulkoilu kuuluvat kaikille. Maliken apu- ja tukivälineet ja ohjaajat mahdollistivat myös liikuntarajoitteisten lasten perheiden osallistumisen lauantaiseen Angry Birds Go Snow -tapahtumaan Oittaalla. Ilmeet uudenlaisista elämyksistä ja onnistumisista kertoivat kaiken😍

 

Suomen Latu lastentoiminta: Haastamme kaikki nauttimaan koko Suomen lumisesta talvesta ja rakentamaan lumiukkoja. #Ulkonakuinlumiukko

 

Suomen Latu lastentoiminta: Nyt on hankielämän aika! Vauva.fi -verkkolehti kokosi Suomen Ladun perheliikunnan talviset vinkit hauskoiksi artikkeleiksi sivustolleen. Lisää vinkkejä sivulla https://www.vauva.fi/alue/vanhemmuus/arki/vapaa-aika

 

Suomen Latu lastentoiminta: Suomen Latu on mukana Educa-messuilla Helsingissä 25.-26.1. Tule moikkaamaan meitä Metsä opettaa -osastolle 6p50.

 

Suomen Latu lastentoiminta: Vuoden 2019 Metsämörrin ohjaajakoulutukset on julkaistu www.suomenlatu.fi/metsamorri -sivuilla. Kurssitoiminnan starttaa Metsämörriohjaajan päivityskurssi 2.3. Helsingissä. Jos peruskurssin suorittamisesta on vierähtänyt jo aikaa, tule päivittämään tietosi ja innostumaan uudelleen! Saat mukaasi nykyisen metsämörriohjaajan peruskurssin materialin.

 

Suomen Latu lastentoiminta: #UlkonaKuinLumiukko -kampanja jatkuu tänä talvena ja sen kunniaksi profiilikuvammekin komistuivat. Tutustu kampanjaan jo etukäteen: www.suomenlatu.fi/lumiukko ja anna mielikuvituksesi lentää!