Talviuinti

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfulnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta. 

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan. 

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. 

Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät talviuintikauden avajaistapahtumia lokakuun alussa eri puolilla Suomea. Tapahtumat löytyvät Ladun tapahtumakalenterista. 

Vuoden 2019 Talviuinnin SM-kilpailut järjestetään Turussa 1.-3.2. Katso lisää: kilpailusivut

HUOM! Talviuinnin EM-kilpailut 2019 siirtyvät toiseen ajankohtaan. Tiedotamme uudesta ajankohdasta sen varmistuessa. Kysymykset asiaan liittyen voi ohjata järjestäjille Suomen Ladulle ja Peurungalle.

Talviuinnin EM-kilpailuja voi hakea vuodelle 2021. Hakuaika päättyy 30.1.2019. Hakulomake löytyy TÄSTÄ.

Talviuinnin SM-kilpailuja haku vuodelle 2021 on päättynyt. Talviuintityöryhmä käsittelee hakemuksia kokouksessaan 31.1.2019 ja tekee ehdotuksen kilpailujen järjestäjästä Suomen Ladun hallitukselle, joka päättää asiasta kokouksessaan keväällä 2019. 

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: 5 päivää ilmoittautua SM-kilpailuihin! #talviuinninsm2019

 

Talviuinti: Talviuimarit esittelyssä. #talviuinninsm2019

 

Talviuinti: Marjaniemen historiallinen uimaranta on talvella Itä-Helsingin suosituin talviuintipaikka. Marjaniemessä tapahtuu 26 000 pulahdusta vuodessa. Terveysvaikutusten lisäksi talviuinti on sosiaalinen ja yhteisöllinen harrastus, jonka parissa löytää uusia ystäviä. Marjaniemessä vanhin pulahtaja on 92-vuotias.

 

Talviuinti: Ja katsaus Instagrammin mainioihin #talviuinti-postauksiin. ❄️💦

 

Talviuinti: Talviuinnin EM-kilpailujen 2019 juliste suomeksi ja englanniksi ladattavissa ja printattavissa täältä talviuintipaikkasi seinälle. Seuraavan EM-tapahtuman haku on auki 30.1.2019 asti. #talviuinninem2019

 

Talviuinti: Vuoden 2021 Talviuinnin SM-kilpailuhaku on päättynyt. Talviuintityöryhmä käsittelee hakemuksia 31.1.2019 kokouksessaan ja tekee esityksen Suomen Ladun hallitukselle, joka päättää kisajärjestäjästä kevään kokouksessaan. Vuoden 2121 Talviuinnin EM-kilpailujen haku on auki vielä 30.1.2019 saakka. Hakulomake löytyy täältä:

 

Talviuinti: Kylmässä vedessä uiminen koukuttaa. Kokemusta haluaa lisää. Pittsburghin yliopiston professori Jon Rittenbergin mukaan kylmään veteen kastautuminen saa aikaan elimistössä dopamiiniaallon. Dopamiini saa aikaan hyvän mielen tunteita. Iltalehden artikkelin yhteydessä olevalla videolla Suomen Ladun talvuintikouluttaja Päivi Pälvimäki antaa myös vinkit aloitteleville talviuimareille.

 

Talviuinti: Kokkilan kisoissa Salossa lämmitellään.