Talviuinti

Ympäri maailmaa on piirtynyt kuva erikoisesta pohjoisesta kansasta, joka kantaa kesällä eukkoja ja nauttii talvella paukkupakkasessa uimisesta. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfullnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta (vesiliikuntapaikat, maauimalat), josta löytyy yli 260 paikan tiedot. Jos teidän talviuintipaikkanne puuttuu rekisteristä, voit ilmoittaa sen tässä.

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan:

http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Kuluttajapalvelut/Palveluiden-turvallisuusvaatimuksia/Talviuintipaikat/

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. Avantoon tai uintipaikalle ei saisi mennä koskaan yksin, joten lajia harrastetaan aina ryhmässä.

Talviuintikauden avajaiset 7-8.10.2017. 

TALVIUINNIN SM-KILPAILUT JÄRJESTETÄÄN ÄHTÄRISSÄ 9.-11.2.2018. Lue lisää!

Hae Talviuinnin SM-kilpailuja! Vuoden 2020 kilpailujen hakuaika päättyy 31.12.2017.

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: Tartutko haasteeseen?

 

Talviuinti: Haemme vuoden 2018 parasta talviuintipaikkaa. Ehdota suosikkiasi 31.1.2018 mennessä! https://www.lyyti.fi/reg/Vuoden_talviuintipaikka_2018_7297

 

Talviuinti: Ilmoittautuminen Talviuinnin SM-kilpailuihin Ähtäriin 9.-11.2.2018 on auennut! http://www.ahtarizoo.fi/index.php/fi/tapahtumat/talviuinnin-sm-2018

 

Talviuinti: Allas Sea Pool Helsingissä kutsuu kokeilemaan talviuintia. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin, talviuintiin liittyviin kysymyksiin. Altaan talviuintitunnilla maanantaisin klo 17.00–17.45 pääsee testaamaan talviuintia turvallisesti – tervetuloa konkarit ja vasta-alkajat!

 

Talviuinti: Haluatko perehtyä talviuinnin saloihin asiantuntevan ohjaajan avustuksella? Allas Sea Poolin talviuintikurssit käynnistyvät ensi viikolla, kursseja järjestetään sekä suomeksi että englanniksi. Tervetuloa tutustumaan talviuinnin saloihin Altaalle, mutta varoituksen sanana mainittakoon: tähän jää kuulemma koukkuun! EN// It's here – winter swimming season! You can try this traditional Finnish outdoor activity safely at Allas Sea Pool – courses are held also in english. Welcome!

 

Talviuinti: Talviuintikausi avattu Oulussa💦

 

Talviuinti: Talviuintia pääsee huomenna kokeilemaan mm. Juankoskella. Katso muut talviuintitapahtumat täältä: https://www.suomenlatu.fi/tapahtumakalenteri/talviuinti-2.html

 

Talviuinti: Talviuintikauden avajaisia vietetään jälleen viikon päästä. Katso video, niin pääset talviuinnin tunnelmaan.