Talviuinti

Ympäri maailmaa on piirtynyt kuva erikoisesta pohjoisesta kansasta, joka kantaa kesällä eukkoja ja nauttii talvella paukkupakkasessa uimisesta. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfullnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta (vesiliikuntapaikat, maauimalat), josta löytyy 271 paikan tiedot. 

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan: Kuluttajaviranomaisen ohjeet.

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. Avantoon tai uintipaikalle ei saisi mennä koskaan yksin, joten lajia harrastetaan aina ryhmässä.

Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät Talviuintikauden avajaistapahtumia viikonloppuna 6.-7.10.2018.  Jäsenyhdistykset voivat hakea tukea avajaistapahtumien järjestämiseen 23.9.2018 mennessä. Lue lisää tuesta avajaisten omilta sivuilta.

Vuoden 2019 Talviuinnin SM-kilpailut järjestetään Turussa 1.-3.2. Katso lisää: www.talviuinninsm.fi

Hae Talviuinnin SM-kilpailuja vuosille 2021 ja/tai 2022. Hakuaika päättyy 31.12.2018. Hakulomake löytyy TÄSTÄ

Hae Talviuinnin EM-kilpailuja vuodelle 2021. Hakuaika päättyy 31.12.2018. Hakulomake löytyy TÄSTÄ.

SM-kilpailujen 2018 Palautekysely

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: Japanilaista tv-ohjelmaa ItteQ! Let's challenge the world! kuvattiin Ähtärin SM-kilpailuissa. Tässä lyhyt pätkä Skandinavia-jaksosta, jossa Moriama ui reippaasti 25 metriä.

 

Talviuinti: Nyt loistava tilaisuus talviuintiin Marokossa.

 

Talviuinti: Suomen Ladun ilmoitus: Talviuinnin vastaava, osa-aikainen. Etsimme talviuinnin osaajaa ulkoiluhenkiseen joukkoomme. Tehtävä on osa-aikaista ja painottuu talviaikaan, erityisesti Talviuinnin SM- ja EM-kilpailuihin. Tehtävään kuuluu mm. talviuintikauden avajaisten ja talviuintikilpailujen koordinointi, talviuinnin verkkokurssien koordinointi, työryhmän sihteerinä toimiminen, Talviuimari -lehden (2019) sisällöstä ja toimittamisesta vastaaminen sekä lajiin liittyvät viestintätehtävät. Arvioitu työaika 1.9.-31.12.2018 (130 h) 1.1.-31.3.2019 (350 h) 1.4.-31.7.2019 (20 h) 1.8.-30.11.2019 (130 h) Arvostamme itsenäistä, vastuullista ja energistä työotetta. Haemme ensisijaisesti palveluntarjoajaa tai itsenäistä toimijaa. Työ suoritetaan etänä, omin työvälinein. Tehtävään sisältyy matkustamista ja ilta- ja viikonlopputöitä. Esittely hakijatahosta ja sen osaamisesta sekä tarjoushinta, jolla tehtävän on valmis suorittamaan, tulee toimittaa 5.8.2018 mennessä: rekry@suomenlatu.fi -osoitteeseen. Päätöksestä informoidaan kaikille hakijoille 1.9. mennessä. Lisätiedot 25. ja 28.6. klo 9-15: Nina Räike, koulutuspäällikkö, Suomen Latu, nina.raike@suomenlatu.fi, p. 044 722 6312 ja 18.-19.7. klo 9-15: Hanna Okkonen, aikuisliikunnan suunnittelija, Suomen Latu, hanna.okkonen@suomenlatu.fi, p. 045 138 4928

 

Talviuinti: Talviuinnin verkkokurssin tai aiemmin ohjaajakurssin käynyt - ilmoita itsesi Suomen Ladun uuteen ohjaajarekisteriin. #talviuinti #suomenlatu

 

Talviuinti: Puhetta talviuinnin ihanuudesta ohjelman alussa. #talviuinti

 

Talviuinti: Talviuinnin SM-kilpailujen valmisteluja voi seurata nyt myös Instagramissa. #talviuinti #talviuinninsm2019

 

Talviuinti: Vipinää vedessä Suomen Ladun liittokokouksen viikonloppuna Kiilopäällä. #talviuinti #suomenlatu

 

Talviuinti: Talviuintikausi lähenee loppuaan etelässä ja kohta puoliin myös pohjoisessa. Vielä vesissä saa viileää virkistystä, ja kesällä voi uida pidempää matkaa kuntouinnin merkeissä. #talviuinti #avovesiuinti #ulkoilu #suomenlatu