Talviuinti

Ympäri maailmaa on piirtynyt kuva erikoisesta pohjoisesta kansasta, joka kantaa kesällä eukkoja ja nauttii talvella paukkupakkasessa uimisesta. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfullnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta (vesiliikuntapaikat, maauimalat), josta löytyy yli 260 paikan tiedot. Jos teidän talviuintipaikkanne puuttuu rekisteristä, voit ilmoittaa sen tässä.

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan:

http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Kuluttajapalvelut/Palveluiden-turvallisuusvaatimuksia/Talviuintipaikat/

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. Avantoon tai uintipaikalle ei saisi mennä koskaan yksin, joten lajia harrastetaan aina ryhmässä.

Yhdessä Uiden - Talviuintikauden avajaiset 7-8.10.2017. 

Vuoden 2017 Talviuinnin SM-kilpailut järjestettiin Savonlinnassa Tanhuvaaran urheiluopistolla 3.-5.2.2017. Vuonna 2018 kisat on 9.-11.2. Ähtärissä. Lue lisää!

Hae Talviuinnin SM-kilpailuja! Vuoden 2020 kilpailujen hakuaika päättyy 31.12.2017.

Hae Talviuinnin EM-kilpailuja!!! Ensimmäiset EM-kilpailut järjestetään vuonna 2019. Hakuaika päättyy 31.3.2017. 

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

Lue Talviuimari 2016 -lehti!

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: Hauska vesiliikuntalajien kokeilupäivä Lohjan Aurlahdessa. Järjestäjinä Uimalla yli ry, Suomen Latu, Lohjan Seudun Latu ja kumpp. Tervetuloa! #avovesiliikunta

 

Talviuinti: Suomen Latu ja Lohjan Seudun Latu ovat mukana tekemässä Aurlahden vesiliikuntapäivää Lohjalla lauantaina 29.7. 2017 klo 11-18. Ohjelmassa on paljon eri lajien maistiaisia ja avovesiuintimatkoja. Tarkempi aikataulu julkaistaan piakkoin. Tervetuloa mukaan! #avovesiuinti

 

Talviuinti: Vihtiläinen Avantouintiporukka Kuurankukat saivat 5.7.2017 täyteen 100/100 pulahdusta. Kyseessä Vihdin liikuntapalveluiden Suomi100-haaste, jossa innostettiin uimaan paikkakunnan viidessäkymmenessä uintipaikassa pariin otteeseen. Tässä tunnelmia Kuurankukkien seikkailuista. Onpa mainio porukka, aktiivinen ja iloinen! Onnittelut haasteen suorittamisesta! PS: Ota sinäkin osaa uintihaasteeseen - Suomen Ladun Kesäuintihaaste on parhaillaan käynnissä!

 

Talviuinti: Kosia voi vaikka avannon reunalla 😀. Avovesiuintikausi tarjoaa kuitenkin lämpimämmät puitteet.

 

Talviuinti: Vielä ehtii mainiosti mukaan! #kesäuintihaaste

 

Talviuinti: Ylihuomenna se alkaa! Mukava arvontapalkinto jaossa - viikko Kiilopäällä. #kesäuintihaaste

 

Talviuinti: Jatkathan uintia vesien lämmettyä? Avovesiuinti viileässä vedessä virkistää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Avovesijuoksu on mainio tapa nauttia kuntoillen järviluonnosta. Lue lisää hankkeen tarjoamista kursseista ym. Liikuttaja-verkkolehdestä, joka ilmestyy 23.5. #avovesiunti #avovesijuoksu

 

Talviuinti: Näyttäisi olevan avantouintikin mukana uusissa uimahallisymboleissa - vai onko pipopäinen talviuimari? #avanto #talviuinti