Talviuinti

Ympäri maailmaa on piirtynyt kuva erikoisesta pohjoisesta kansasta, joka kantaa kesällä eukkoja ja nauttii talvella paukkupakkasessa uimisesta. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfullnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta (vesiliikuntapaikat, maauimalat), josta löytyy yli 260 paikan tiedot. Jos teidän talviuintipaikkanne puuttuu rekisteristä, voit ilmoittaa sen tässä.

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan. (Huom! Linkki ei valitettavasti toimi tällä hetkellä)

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. Avantoon tai uintipaikalle ei saisi mennä koskaan yksin, joten lajia harrastetaan aina ryhmässä.

Yhdessä Uiden - Talviuintikauden avajaiset 7-8.10.2017. 

Vuoden 2017 Talviuinnin SM-kilpailut järjestettiin Savonlinnassa Tanhuvaaran urheiluopistolla 3.-5.2.2017. Vuonna 2018 kisat on 9.-11.2. Ähtärissä. Lue lisää!

Hae Talviuinnin SM-kilpailuja! Vuoden 2020 kilpailujen hakuaika päättyy 31.12.2017.

Hae Talviuinnin EM-kilpailuja!!! Ensimmäiset EM-kilpailut järjestetään vuonna 2019. Hakuaika päättyy 31.3.2017. 

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

Lue Talviuimari 2016 -lehti!

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: "His preparation for the new season has included the rituals of his cold country Finland — sitting in saunas before total immersion in freezing water."

 

Talviuinti: Iloisia talviuintiuutisia Pohjois-Karjalasta! Joensuun Jääkarhut saa toisen saunan. Jääkarhuilla on yli 1 300 jäsentä.

 

Talviuinti: Avantouintiseura Kuuteilta Kokkolasta hyvä vinkki, Rainer Johnsonin sanoin: "Meillä on Earth Hour tapahtuma 25.03.2017. Tosi hauska tapahtuma. Kynttilävaloja ulos ja tunnelmaa saunaan. 2 tuntia sähkövalot pois ja tunnelmaa saunaan kynttilöillä, makkaraa ja ja lämmintä mehua firman piikkiin TOIMII!" #talviuinti

 

Talviuinti: Terveiset avannonteosta Kainuusta! Walesilainen talviuimari Vivienne Rickman-Poole, joka vieraili Lohjan SM-kisoissa valokuvanäyttelynsä kera, pitää Suomea talviuinnin kotimaana. Vivienne palasi Suomeen ja raportoi tässä avannonteosta. #talviuinti #avantouinti

 

Talviuinti: Momondon mielestä parhaat. Jokaisella on oma lempipaikkansa. :) #talviuinti

 

Talviuinti: Pariisissakin talviuidaan. #talviuinti

 

Talviuinti: "Aamulehti testasi yleiset saunat ja avantouintipaikat – voittajaksi nousi yllättäjä Tampereen ulkopuolelta." #talviuinti

 

Talviuinti: Viime kesänä latuyhdistykset järjestivät eri puolilla Suomea GetWet-projektin rahoittamia vesiliikuntatapahtumia. Tässä yhteenvetoa kyselystä, joka tehtiin projektin tapahtumiin osallistuneille kuudessa EU-maassa, myös Suomessa. Projekti järjestää Brysselissä maaliskuun lopussa vesiliikunnan seminaarin, jossa loput kyselyn tulokset sekä vesiliikunnan työkalupakki julkaistaan. #getwet #beactive #suomenlatu #vesiliikunta