Talviuinti

Ympäri maailmaa on piirtynyt kuva erikoisesta pohjoisesta kansasta, joka kantaa kesällä eukkoja ja nauttii talvella paukkupakkasessa uimisesta. Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfullnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. Lähimmän talviuintipaikan yhteystiedot saat liikuntapaikat.fi -sivulta (vesiliikuntapaikat, maauimalat), josta löytyy yli 260 paikan tiedot. Jos teidän talviuintipaikkanne puuttuu rekisteristä, voit ilmoittaa sen tässä.

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan:

http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Kuluttajapalvelut/Palveluiden-turvallisuusvaatimuksia/Talviuintipaikat/

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. Avantoon tai uintipaikalle ei saisi mennä koskaan yksin, joten lajia harrastetaan aina ryhmässä.

Yhdessä Uiden - Talviuintikauden avajaiset 7-8.10.2017. 

Vuoden 2017 Talviuinnin SM-kilpailut järjestettiin Savonlinnassa Tanhuvaaran urheiluopistolla 3.-5.2.2017. Vuonna 2018 kisat on 9.-11.2. Ähtärissä. Lue lisää!

Hae Talviuinnin SM-kilpailuja! Vuoden 2020 kilpailujen hakuaika päättyy 31.12.2017.

Hae Talviuinnin EM-kilpailuja!!! Ensimmäiset EM-kilpailut järjestetään vuonna 2019. Hakuaika päättyy 31.8.2017. 

Lataa talviuinnin oma mobiilisovellus! Lue lisää tästä.

 Tuoreimmat talviuinnin Facebookista

 

Talviuinti: Olethan muistanut ilmoittaa talviuintikauden avajaistapahtumasi! Sähköiset materiaalit löytyvät täältä, muut tulevat postitse. http://tapahtumat.suomenlatu.fi/fi/talviuintikauden-avajaiset/tapahtuman-jarjestajille.html

 

Talviuinti: "Hän pyytääkin edelleen niitä ihmisiä ilmoittautumaan, joilla on kiinnostavia avantoja. Erityisesti yksityiset avannot mökeillä kiinnostavat." Sami Kuvat avannoista ja ihmisistä HS:ssa palkittiin. Onnittelut! #avanto #talviuinti

 

Talviuinti: Ehdota 15.9. mennessä vuoden vesiliikuntapaikkaa ja vesiliikunta-ammattilaista. Tästä vuodesta lähtien vuoden uimahallin sijaan valitaan vuoden vesiliikuntapaikka. Se voi olla uimahallin lisäksi esimerkiksi uimaranta tai maauimala. Suomen Latu on SUH:n jäsen.

 

Talviuinti: Salossa aloitellaan jo! 👍🏼 Lokakuun 8.-9. päivä ympäri Suomen. Kun ilmoitat yhdistyksesi kauden avajaistapahtuman kalenteriin, yhdistys saa materiaalipaketti tapahtumaa varten. #talviuinti https://tapahtumat.suomenlatu.fi/fi/talviuintikauden-avajaiset.html

 

Talviuinti: Tohlopin lämmittelysauna Tampereella hakee Saunamajureita. Olisitko se Sinä? Saunamajurin tehtäviin kuuluu saunan lämmitys sekä saunamajurina toimiminen oman saunomisen ohessa tiettynä viikonpäivänä (ti, to tai su). Voit tehdä myös puolikkaan vuoron. Saunamajuri on yhteisöllisen toiminnan tukijalka ja samalla voi nauttia maksuttomasta "lähimökkeilystä" hyvässä seurassa avannon äärellä kaupungissa!

 

Talviuinti: Winter is coming….:) #talviuinti

 

Talviuinti: Talviuinnin SM-kilpailut pidetään Ähtärissä helmikuussa. Seuraa tapahtumasivua. #talviuinti #talviuintiSM2018

 

Talviuinti: Syyskuussa Talviuinnin verkkokurssin osana voi ideoida ja toteuttaa talviuintikauden avajaistapahtuman. Verkkokurssi on ilmainen. #talviuinti