Soveltava ulkoilu

Löydä oma tapasi ulkoilla! Soveltamalla kuka tahansa voi nauttia ulkoilusta. Soveltava ulkoilu koskettaa suurta ryhmää harrastajia. Esimerkiksi perheet hyötyvät kaikille soveltuvista ympäristöistä, joissa liikkuminen lastenrattailla on helppoa. Esteettömyydestä hyötyvät siis kaikki, eivät vain ne, joilla on toimintakyvyn rajoite. Parhaimmillaan yhdenvertaisuus lisää osallistujien määrää merkittävästi. Uskallus soveltaa ja kokeilla on kuitenkin usein tärkeämpää kuin ympäristön rakentaminen esteettömäksi. Lähde rohkeasti ulkoilemaan! Lue lisää soveltavasta toiminnasta ja moninaisuudesta täältä >>.

Kaikkia Suomen Ladun lajeja voi soveltaa mitä erilaisimmilla tavoin. Yhdenvertaisessa luontoliikunnassa kyse ei ole siitä, kuka voi sitä harrastaa, vaan millaisin sovellutuksin aivan jokainen voi luonnossa liikkua. Soveltaminen voi olla esimerkiksi ympäristön muokkaamista, asenneilmapiirin muokkaamista, apuvälineitä, avustajia tai viestintää. Ruohonjuuritasolta ja tarpeesta syntyvät usein parhaat ratkaisut. Lue lisää ulkoilun aloittamisesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista Suomen Ladussa täältä >>.

Oppaita soveltavaan ulkoiluun

Lähde ulkoilijana tai ulkoilun järjestäjänä avoimesti kokeilemaan toiminnan soveltamista. Oheisesta oppaasta saat ulkoilun soveltamisen työkaluja tiiviisti paketoituna. Oppaan löydät täältä >>.

Jo pelkästään kuvailemalla ulkoilutapahtumasi toimintaympäristöä mahdollistat moninaisten henkilöiden osallistumisen. Tämä työkalu ohjaa tekijäänsä tuottamaan esteettömyyskuvauksen ja -tarkistuksen. Lataa tarkistuslista työkaluksi esteettömien luontoympäristöjen kuvailuun täältä >>

Kuvassa 3 henkilöä selin lumisella metsäpolulla. Yksi henkilöistä on pyörätuolissa.​​​​​​

 

Seminaaritallenne

Katso soveltavan ulkoilun asinatuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden esityksiä mm. erityisperheen ulkoilusta, esteettömistä luontokohteista tai moninaisista tunturikerhon retkistä. Tallenteet ovat Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean järjestämästä kokemuspäivästä Oittaalla 9.6.2022. Soittolistan seminaarin tallenteista löydät Suomen Paralympiakomitean youtube-tililtä täältä >>.

 

Metsämörrin kuvakommunikaatio 

Soveltavaa ja moninaista toimintaa voi toteuttaa hyödyntämällä kuvakommunikaatiotauluja. Tuotetut kuvakommunikaatiomateriaalit helpottavat ymmärtämään ohjattua Metsämörritoimintaa, jos osallistujalla on haasteita ymmärtämisessä tai kielen ymmärtämisessä. Lue lisää täältä >>

 

Hyödyllisiä linkkejä

Lue käynnissä olevasta Suomen Ladun soveltavan ulkoilun hankkeesta: Kaikille avoin ulkoilu -hanke

Välineet.fi sivustolla kootusti liikunnan apuvälineitä vuokraavia toimijoita.

Lue lisää soveltavasta ja moninaisesta toiminnasta päättyneen Yhteiset polut- hankkeen sivuilta, jossa laajemmin artikkeleita.

Paralympiakomitean Luonto kaikille- sivusto, jossa laajasti lisää tietoa luontoliikunnan soveltamisen mahdollisuuksista.

Luontoon.fi - Täältä voit etsiä valtakunnallisesti erilaisia esteettömiä luontokohteita.

Outdooractive.fi - Täältä voit etsiä esteettömiä luontoreittejä Euroopan laajuisesti.

retkipaikka.fi - Täältä löydät käyttäjien omia retkikuvauksia liikkujien omista lähtökohdista.

 

Yhteystiedot

Miika Honkanen

Hankesuunnittelija

Kaikille avoin ulkoilu -hanke

sähköposti: miika.honkanen@suomenlatu.fi

puhelin: +358505815389