Soveltava ulkoilu

Löydä oma tapasi ulkoilla! Soveltamalla kuka tahansa voi nauttia ulkoilusta. Soveltava ulkoilu koskettaa suurta ryhmää harrastajia. Esimerkiksi perheet hyötyvät kaikille soveltuvista ympäristöistä, joissa liikkuminen lastenrattailla on helppoa. Esteettömyydestä hyötyvät siis kaikki, eivät vain ne, joilla on toimintakyvyn rajoite. Parhaimmillaan yhdenvertaisuus lisää osallistujien määrää merkittävästi. Uskallus soveltaa ja kokeilla on kuitenkin usein tärkeämpää kuin ympäristön rakentaminen esteettömäksi. Lähde rohkeasti ulkoilemaan! Lue lisää soveltavasta toiminnasta ja moninaisuudesta täältä.

Kaikkia Suomen Ladun lajeja voi soveltaa mitä erilaisimmilla tavoin. Yhdenvertaisessa luontoliikunnassa kyse ei ole siitä, kuka voi sitä harrastaa, vaan millaisin sovellutuksin aivan jokainen voi luonnossa liikkua. Soveltaminen voi olla esimerkiksi ympäristön muokkaamista, asenneilmapiirin muokkaamista, apuvälineitä, avustajia tai viestintää. Ruohonjuuritasolta ja tarpeesta syntyvät usein parhaat ratkaisut. Lue lisää ulkoilun aloittamisesta ja vaikuttamisen mahdollisuuksista Suomen Ladussa täältä.

 

 

Materiaaleja harrastajalle

 

Suomen Paralympiakomitean opas retkelyn aloittamisesta aina yön yli retkiin.

Välineet.fi sivustolla kootusti liikunnan apuvälineitä vuokraavia toimijoita.

Paralympiakomitean Luonto kaikille- sivusto, jossa laajasti lisää tietoa luontoliikunnan soveltamisen mahdollisuuksista.

Luontoon.fi - Täältä voit etsiä valtakunnallisesti erilaisia esteettömiä luontokohteita.

Outdooractive.fi - Täältä voit etsiä esteettömiä luontoreittejä Euroopan laajuisesti.

Retkipaikka.fi - Täältä löydät käyttäjien omia retkikuvauksia liikkujien omista lähtökohdista.

 

Soveltavan ulkoilun kokemuspäivän seminaaritallenne

Katso soveltavan ulkoilun asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden esityksiä mm. erityisperheen ulkoilusta, esteettömistä luontokohteista tai moninaisista tunturikerhon retkistä. Tallenteet ovat Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean järjestämästä kokemuspäivästä Oittaalla 9.6.2022. Soittolistan seminaarin tallenteista löydät Suomen Paralympiakomitean youtube-tililtä täältä.

 

Materiaalia soveltavan ulkoilun toteuttamiseen

 

Soveltavan ulkoilun kehittäjäryhmän haku käynnissä

Kaikille avoin ulkoilu -hanke käynnistää jäsenyhdistysten aktiiveista koostetun kehittäjäryhmän, joka toimii helmikuuhun 2024 asti. Lähde rohkeasti mukaan kehittämään yhdenvertaista ulkoilua ja tule oppimaan inspiroivia ulkoilun toteutustapoja. Hae kehittäjäryhmän jäseneksi täältä.

 

Oppaita soveltavaan ulkoiluun

Lähde ulkoilijana tai ulkoilun järjestäjänä avoimesti kokeilemaan toiminnan soveltamista. Oheisesta oppaasta saat ulkoilun soveltamisen työkaluja tiiviisti paketoituna. Oppaan löydät täältä.

Jo pelkästään kuvailemalla ulkoilutapahtumasi toimintaympäristöä mahdollistat moninaisten henkilöiden osallistumisen. Tämä työkalu ohjaa tekijäänsä tuottamaan esteettömyyskuvauksen ja -tarkistuksen. Lataa tarkistuslista työkaluksi esteettömien luontoympäristöjen kuvailuun täältä

Luontokohteen esteettömyys lähtee kartoittamisesta. Tutustu invalidiliiton luontokohteen esteettömyyskartoitus -sivuihin, josta löydät oppaan ja valmiit lomakkeet kartoittamiseen. 

Frisbeegolf on yksi Suomen Ladun jäsenyhdistysten toteuttamista lajeista ja sitä voikin tehdä hyvin sovellettuna. Tutustu Soveli ry:n ja Frisbeegolfliiton tuottamaan soveltavan frisbeegolfin ohjaajan oppaaseen

 

Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto

Arvelluttaako miten kutsua mitäkin tai ketäkin ohjattavia ulkoilijoita tai kanssaharrastajaa? Toiminta menee kuitenkin aina termien edelle, joten älä jännitä turhaan. Liikuntatieteellinen seura ja Sanastokeskus toteuttivat soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanastotyön, josta löydät ajanmukaiset sekä oikeat termit. Lue lisää ja lataa sanasto täältä.

Kuvassa 3 henkilöä selin lumisella metsäpolulla. Yksi henkilöistä on pyörätuolissa.​​​​​​

 

Yhteiset Polut hankkeen päätösseminaarin tallenne

Katso esityksiä soveltavasta ulkoilusta asiantuntijoilta ja kokemusasiantuntijoilta mm. esteettömästä Kiljavan Metsähotellista, soveltavista ja moninaisista Suomen Ladun tapahtumista, sekä esteettömyyskuvailusta. Tallenteet ovat Yhteiset polut -hankkeen päätösseminaarista 9.11.2022.

Soveltava ja moninainen ulkoilu

Esteettömät ulkoiluolosuhteet ja esteettömyyskuvailu

Esteetön Metsähotelli Kiljava

Yhdenvertaisen ulkoilun edistäminen järjestöyhteistyöllä

 

Metsämörrin kuvakommunikaatio 

Soveltavaa ja moninaista toimintaa voi toteuttaa hyödyntämällä kuvakommunikaatiotauluja. Tuotetut kuvakommunikaatiomateriaalit helpottavat ymmärtämään ohjattua Metsämörritoimintaa, jos osallistujalla on haasteita ymmärtämisessä tai kielen ymmärtämisessä. Lue lisää täältä

 

Hyödyllisiä linkkejä

Lue käynnissä olevasta Suomen Ladun soveltavan ulkoilun hankkeesta: Kaikille avoin ulkoilu -hanke.

Lue lisää soveltavasta ja moninaisesta toiminnasta päättyneen Yhteiset polut- hankkeen sivuilta, jossa laajemmin artikkeleita.

 

Yhteystiedot

Miika Honkanen

Asiantuntija

Kaikille avoin ulkoilu -hanke

sähköposti: miika.honkanen@suomenlatu.fi

puhelin: +358505815389