Retkiluistelu

Retkiluistelu on vertaansa vailla oleva tapa liikkua luonnonjäillä ja nauttia talvisten vesistöjemme tarjoamista retkielämyksistä. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää lähes vappuun. Retkiluistelu on kasvattanut viime vuonna suosiotaan ja harrastajamäärä on lähes nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Retkiluistelun tulokasluento

Retkiluistelun tulokasluento on kattava perehdytys retkiluistelun pariin. Luennolla perehdytään mm. luistelutekniikohin, varusteihin, turvallisuuteen ja jääolosuhteisiin. 

  • Retkiluistelun perusteet luento 19.1 klo: 16 - 20. Töölön kirjastolla Mika Waltari -salissa, Topeliuksenkatu 6 00250 Helsinki. 

Retkiluistelun tulokasluento 19.2.2019 Ilmoittaudu kurssille tästä viimeistään 13.2. 

 

Retkiluistelu sopii lähes kaikille. Laji ei kuormita niveliä, kuten esimerkiksi juoksu. Pidemmille retkille ja haastaviin olosuhteisiin tarvitaan kuitenkin hyvä peruskunto ja luistelutaito. Luonnonjäällä turvallisuusasiat ja hyvä varustus ovat tärkeitä. Jäänaskalit, reppu, jossa on ilmatiiviissä pussissa varavaatteita, jääsauva ja heittoköysi kuuluvat retkivarusteisiin. Vauhdin hurman takaavat pitkäteräiset retkiluistimet, jotka voi kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin. Tämä mahdollistaa helpon ja nopean siirtymisen apostolin kyytiin silloin, kun ei voi edetä luistellen. Jäällä kiidetään aina turvallisesti ryhmässä.

Syksyisen teräsjään on oltava koko alueella vähintään viiden sentin vahvuista, ennen kuin se kantaa ihmisen. Jään kantavuuden lisäksi jääpinnan laatu kiinnostaa retkiluistelijaa. Talven aikana jäälle sataa vettä, räntää ja lunta, jotka karhentavat lämpötilavaihteluiden kanssa pinnan röpelöiseksi ja hankalaksi luistella. Lumi ei ole välttämättä este, jos jää sen alla on hyvässä kunnossa, eikä lumipeite ole liian paksu tai kova. Parasta pintaa on uusi jää, joten kauden alku on usein luistelijoiden suosikkiaikaa. Merellä uutta jäätä voi syntyä kauden loppuun saakka.

Suomen Ladun jäsenyhdistys Suomen Retkiluistelijat ry on erikoistunut retkiluistelun edistämiseen ja järjestää ohjattuja retkiä lähes joka viikonloppu luistelukauden ajan. Suomen Retkiluistelijat ovat koonneet verkkosivuilleen kattavasti tietoa retkiluistelun tekniikasta, turvallisuudesta ja välineistä. Liidä retkiluistelun koukuttavaan maailmaan osoitteessa: www.skrinnari.fi.