Retkiluistelu

Retkiluistelussa liikutaan luonnonjäillä ja nautitaan talvisten vesistöjen tarjoamista retkielämyksistä. Luistelukausi alkaa yleensä lokakuun lopulla ja kestää pitkälle kevääseen. Retkiluistelu on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ja harrastajamäärä on lähes nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Retkiluistelu sopii lähes kaikille. Laji ei kuormita niveliä, kuten esimerkiksi juoksu. Pidemmille retkille ja haastaviin olosuhteisiin tarvitaan kuitenkin hyvä peruskunto ja luistelutaito. Luonnonjäällä turvallisuusasiat ja varustus ovat tärkeitä. Jäänaskalit, reppu, jossa on ilmatiiviissä pussissa varavaatteita, jääsauva ja heittoköysi kuuluvat retkivarusteisiin. Vauhdin hurman takaavat pitkäteräiset retkiluistimet, jotka voi kiinnittää tukeviin kenkiin tai monoihin. Tämä mahdollistaa helpon ja nopean siirtymisen kävelyyn silloin, kun ei voi edetä luistellen. Jäällä kiidetään aina turvallisesti ryhmässä.

Jääturvallisuusetiketti

Suomen Latu on julkaissut yhteistyössä Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliiton ja Suomen Retkiluistelijoiden kanssa Jääturvallisuusetiketin.
Voit ladata ja tulostaa etiketin tästä.

Jään ominaisuuksilla on väliä

Syksyisen teräsjään on oltava koko alueella vähintään viiden sentin vahvuista ennen kuin se kantaa ihmisen. Jään kantavuuden lisäksi jääpinnan laatu kiinnostaa retkiluistelijaa. Talven aikana jäälle sataa vettä, räntää ja lunta, jotka karhentavat yhdessä lämpötilavaihteluiden kanssa jään pinnan röpelöiseksi ja hankalaksi luistella. Lumi ei ole välttämättä este, jos jää sen alla on hyvässä kunnossa, eikä lumipeite ole liian paksu tai kova. Parasta pintaa on uusi jää, joten kauden alku on usein luistelijoiden suosikkiaikaa. Merellä uutta jäätä voi syntyä kauden loppuun saakka.

Suomen Retkiluistelijat ry järjestää tulokaskursseja

Suomen Ladun jäsenyhdistys Suomen Retkiluistelijat ry on erikoistunut retkiluistelun edistämiseen ja järjestää ohjattuja retkiä lähes joka viikonloppu luistelukauden ajan. Suomen Retkiluistelijat ovat koonneet verkkosivuilleen kattavasti tietoa retkiluistelun tekniikasta, turvallisuudesta ja välineistä. Liidä retkiluistelun koukuttavaan maailmaan osoitteessa www.skrinnari.fi.

Retkiluistelun voi turvallisesti aloittaa Suomen retkiluistelijoiden tulokaskursseilla. Kursseja järjestetään eri puolilla Suomea luistelukauden aikana yleensä marras-tammikuun välillä. Tarkista kurssiaikataulut suoraan Suomen Retkiluistelijoiden sivulta.