Varusteet kuntoon

Retkeily on varustelaji. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse omistaa tai ostaa uutena. Päiväretkeilijä ei eväiden, hyvien jalkineiden ja päivärepun lisäksi paljon tarvitse, mutta vähänkin pidemmällä reissulla sekä erämaassa tai talvella vaellettaessa varusteilta vaaditaan enemmän. Varsinkin Lapissa sää voi muuttua hetkessä ääripäästä toiseen.

Varusteita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota varusteiden kestävyyteen, istuvuuteen, painoon, pakkauskokoon ja monikäyttöisyyteen. Esimerkiksi kevyt ja laadukas kuoritakki toimii sekä ulkoillessa että pidemmillä vaelluksilla. Vaeltajan tärkeimpiä varusteita ovat retkeilyvaatteiden lisäksi makuupussi ja -alusta, majoite, vaellus- ja taukokengät, retkikeitin, puukko, ensiapupakkaus, kompassi ja kartta, GPS, valaisin, tulitikut sekä juomapullo. Ja tietenkin rinkka, johon kaikki edellä mainittu pitäisi saada mahtumaan.

Varusteluettelo

Lyhyellekin retkelle on hyvä pakata varusteluetteloa apuna käyttäen. Varusteluetteloissa varusteet voidaan jakaa henkilö- ja ryhmäkohtaisiin sekä ensiapu-, korjaus- ja harrastusvarusteisiin sekä ravintoon. Varusteluetteloon merkitään rastilla, kun kyseinen varuste on pakattu rinkkaan asti. Näin voit olla varma, että kaikki tarpeellinen on mukana. Retken jälkeen varusteluettelo käydään ajatuksella läpi. Jos mukana oli varusteita, joita ei käytetty retkellä kertaakaan, pohditaan voisiko ne jättää seuraavalta vastaavalta retkeltä pois. Ensiapu- ja turvallisuusvälineitä ei jätetä kotiin, vaikka niitä ei toivottavasti ole tarvittukaan.

Ota tästä talteen opas viikonloppuretkien suunnitteluksi. Opas toimii retken suunnittelun ja valmistelun tehtävälistana. Laita rasti ruutuun kun tehtävän on hoidettu.

Lataa opas tästä .pdf-tiedostona.

Luontoon.fi nettisivuilta löydät Suomen Ladun, Suomen Partiolaisten ja Metsähallituksen tuottaman Retkeilyn ABC:n, josta löydät lisää varusteluetteloja ja tarkempaa varustekohtaista tietoa.

Lainaus ja kierrätys

Retkeilyvälineiden kierrättäminen ja lainaaminen keventävät ekologisen rinkan painoa. Laadukkaiden retkeilyvälineiden hankkiminen käytettynä käy parhaiten netissä. Nettipalveluiden viidakossa on myös tavaroiden lainaus- ja vuokrauspalveluista. Kaikkea ei ole pakko omistaa.

Tutustu esimerkiksi oman Suomen Ladun jäsenyhdistyksesi välinetarjontaan. Useat yhdistykset vuokraavat muun muassa kajakkeja/kanootteja, ahkioita ja retkikeittimiä. 

Myös facebookissa on ryhmiä, joissa myydään ja ostetaan käytettyjä retkeilyvarusteita.

kuinoma.fi on ympäri Suomea toimiva tavaroiden lainauspalvelu.

huuto.net on nimensä mukaisesti internetissä toimiva huutokauppa.

relaa.com ja vaellusnet.com ovat keskustelufoorumeja, joista löytyy myös kauppapaikat.

retkirent.fi on varustevuokraamo, jossa retkeilijät voivat vuokrata toisiltaan varusteita