Kouluttaudu retkeilijäksi

Retkeilijä kulkee luonnossa usein ilman ulkopuolista apua, vastaten omasta turvallisuudestaan. Turvallinen ja nautinnollinen retkeily vaatii lajiosaamista. Osaamista voi kartuttaa kokeilun ja erehdyksen kautta, kirjallisuuden avulla, retkeilemällä kokeneempien kanssa tai osallistumalla koulutuksiin.

Kokeilun ja erehdyksen kautta oppiminen vaatii malttia ja paljon harjoittelua turvallisessa ympäristössä. Kirjaoppineen pitää osata soveltaa kansista lukemaansa käytäntöön. Kokeneempien mukana retkeily on loistava tapa oppia retkeilytaitoja, kunhan muistaa olla aktiivinen ja ottaa osaa esimerkiksi suunnistamiseen.

Retkeilykoulutuksiin osallistumalla saat kerta rysäyksellä paljon oppia ja valmiuksia oman retkeilykokemuksesi kartuttamiseen. Koulutuksissa tavoite on antaa sinulle valmiudet turvallisten ja nautinnollisten retkien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tutustu ohesta koulutuksiimme sekä niiden tavoitteisiin ja ilmoittaudu omia tavoitteitasi parhaiten vastaavalle kurssille!

Suomen Ladun retkeilykurssit

Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutus

Ilmoittaudu kurssille Rakastu retkeilyyn -sivuilla. 

Ohjaajakursseja järjestetään vuonna 2023 Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa ja Kokkolassa.

Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutus on tarkoitettu yhdistysten ohjaajille/tuleville ohjaajille, jotka haluavat toteuttaa paikallisen Rakastu retkeilyyn -kurssin. Järjestääkseen Rakastu retkeilyn -kurssin, Suomen Ladun jäsenyhdistys kouluttaa kaksi ohjaajaa kurssin ohjaajiksi Rakastu retkeilyyn -ohjaajakoulutuksessa. 

Suomen Latu tarjoaa jäsenyhdistyksilleen kaksi ilmaispaikkaa rakastu retkeilyyn ohjaajakoulutuksiin vuodessa. Jos yhdistys haluaa kouluttaa useamman ohjaajan lisäpaikat maksavat 111€ ja kurssi tulee maksaa ilmoittautumisen yhteydessä. Kurssi on avoin kaikille Suomen Ladun jäsenille. Voit ilmoittautua kurssille omakustanteisesti 111€ hintaan. Olethan tällöin yhteydessä myös jäsenyhdistykseesi ja sovitte rakastu retkeilyyn kurssien järjestämisestä yhdistyksessä.

Koulutuksessa käydään läpi Rakastu retkeilyyn kurssin konsepti, miten kurssia opetetaan ja annetaan käytännön vinkkejä kurssin toteuttamiseksi. Ohjaajakoulutukseen osallistuvalla tulee olla kokemusta retkeilystä:

  • on retkeillyt yön yli teltassa nukkuen
  • osaa sytyttää nuotion
  • osaa lukea karttaa ja ottaa suunnan kompassilla
  • osaa pystyttää ainakin yhdenlaisen teltan
  • osaa käyttää ainakin yhtä keitintyyppiä (kaasu / trangia / multifuel)

Koulutus sisältää kahden tunnin aloituswebinaarin arki-iltana klo 18-19.30 + lähipäivän klo 10-17. 

 

Lisätietoja Rakastu retkeilyyn -konseptista löydät omalta alasivulta

Suomen Ladun opaskoulutus

Suomen Ladun opaskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa retkeilyoppaita Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin, Kiilopäälle ja muihin yhteisöihin. Opaskurssilla osallistuja saa kattavat tiedot ja taidot vaeltamisesta eräolosuhteissa  ja vastuullisena oppaana toimimisesta. Kurssin käyneet pystyvät toimimaan vaellusten oppaina tunturiolosuhteissa.

Suomen Ladun opaskoulutus koostuu kesäolosuhteissa pidettävästä peruskurssista sekä talviolosuhteissa pidettävästä jatkokurssista. Kesäolosuhteiden peruskurssi tulee olla käytynä ennen osallistumista talviolosuhteissa järjestettävälle jatkokurssille. Jatkokurssilla syvennetään opastaitoja sekä opitaan johtamaan vaellusta turvallisesti haastavissa talviolosuhteissa. 

Opaskoulutuksen peruskurssi Kiilopäällä kesä 2023 

Kurssilla keskitytään tunturiolosuhteissa toimivan oppaan ohjaus- ja opastaitojen kehittämiseen, joten yleiset retkeily- ja vaellustaidot tulee olla hallussa jo kurssille tultaessa. Pääsyvaatimukset kurssille: riittävä retkeily- ja vaelluskokemus tunturiolosuhteissa, hyvä suunnistustaito, ensiaputaidot (vähintään EA1 -kurssi käytynä ennen kurssin alkua), hyvä fyysinen kunto (painotus kestävyyskunnossa), vähintään 18 vuoden ikä, uimataito. Hakijoilla tulee olla omat tunturivaellukseen sopivat varusteet ja välineet. 

Kurssi on avoin vain Suomen Ladun jäsenille. Kurssin hinta on 550 €. Hintaan sisältyy: Ammattitaitoinen koulutus ja sisällöt koko kurssin ajan, ruokailut ennen ja jälkeen kurssia Kiilopäällä ja kaksi yöpymistä Kiilopäällä retkitasoisessa majoituksessa, vaelluskartta ja opetusmateriaali.

Hakuaika kesän 2023 kurssille on päättynyt. Hakemus on samalla ennakkoilmoittautuminen kurssille. Kaikki hakemukset käydään huolella läpi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan kurssipaikasta henkilökohtaisesti 31.5.2023 mennessä. 

 

Opaskoulutuksen jatkokurssi 4.-12.2.2023

Jatkokurssilla on tarkoitus perehdyttää kurssilaiset vaativiin talviolosuhteisiin Suomen Lapissa sekä syventää peruskurssilla opittuja opastamisen perustaitoja. Talviolosuhteissa jatkokurssilla kurssilaiset kohtaavat upottavaa lunta, pimeyttä ja kovia pakkasia. Hiihtotaito on ehdoton edellytys kurssille osallistumiseen. Suunnistaminen pimeässä ja talvisessa maastossa tulee myös kurssilla tutuksi. Peruskurssilla opittu omasta ja ryhmän toimintakyvystä huolehtiminen nousee jatkokurssilla aivan uuteen merkitykseen vaativissa talviolosuhteissa.

Kurssilla liikutaan suksin tunturimaastossa. Pääosa etenemisestä tapahtuu puurajan alapuolella runsaslumisissa olosuhteissa. Päivämatkat ovat pisimmillään yli 20 kilometriä ja ajallisesti niiden kesto voi nousta yli 12 tuntiin olosuhteiden ollessa haastavat. Osallistujien tulee kuljettaa kaikki varusteet ja ruoat mukanaan rinkoissa tai ahkioissa. Juoma- ja ruoanlaittovesi tuotetaan lumesta sulattamalla ja otetaan osin vesistöistä, mikäli mahdollista. Kurssilla yövytään varaustuvissa, teltoissa ja hätämajoitteissa.

Jatkokurssille hakeutuvilla tulee olla talvivaellusosaamista ja -kokemusta. Lisäksi varusteet mukaan luettuna hiihtovälineet ja mahdollinen ahkio on oltava omasta takaa. Lisäksi hakijalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, hyvää kestävyyskuntoa ja suunnistustaitoa.

Kurssi on avoin vain Suomen Ladun jäsenille. Kurssin hinta on 610 €. Hintaan sisältyy: Ammattitaitoinen koulutus ja sisällöt koko kurssin ajan, ruokailut ennen ja jälkeen kurssia Kiilopäällä ja kaksi yöpymistä Kiilopäällä retkitasoisessa majoituksessa, vaelluskartta ja opetusmateriaali.

Vuoden 2024 kursseista tulee lisätietoa syksyllä 2023.