Kouluttaudu retkeilijäksi

Retkeilijä kulkee luonnossa usein ilman ulkopuolista apua, vastaten omasta turvallisuudestaan. Turvallinen ja nautinnollinen retkeily vaatii lajiosaamista. Osaamista voi kartuttaa kokeilun ja erehdyksen kautta, kirjallisuuden avulla, retkeilemällä kokeneempien kanssa tai osallistumalla koulutuksiin.

Kokeilun ja erehdyksen kautta oppiminen vaatii malttia ja paljon harjoittelua turvallisessa ympäristössä. Kirjaoppineen pitää osata soveltaa kansista lukemaansa käytäntöön. Kokeneempien mukana retkeily on loistava tapa oppia retkeilytaitoja, kunhan muistaa olla aktiivinen ja ottaa osaa esimerkiksi suunnistamiseen.

Retkeilykoulutuksiin osallistumalla saat kerta rysäyksellä paljon oppia ja valmiuksia oman retkeilykokemuksesi kartuttamiseen. Koulutuksissa tavoite on antaa sinulle valmiudet turvallisten ja nautinnollisten retkien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Tutustu ohesta koulutuksiimme sekä niiden tavoitteisiin ja ilmoittaudu omia tavoitteitasi parhaiten vastaavalle kurssille!

Suomen Ladun retkeilykurssit

Muistathan, että Suomen Ladun jäsenenä saat Partioaitasta 10% alennuksen. Partioaitan varustelista auttaa sinua kursseille pakkaamisessa.

Opaskurssin perusosa eli kesäkurssi (Kiilopää 20-28.7.2019)


Suomen Ladun opaskoulutuksen tavoitteena on kouluttaa retkeilyoppaita Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin ja muihin yhteisöihin. Opaskurssin perusosan tavoitteena on antaa sellaiset tiedot ja taidot retkeilystä ja opastoiminnasta,
että kurssilaiset pystyvät toimimaan vaellusten oppaina tunturiolosuhteissa.

Pääsyvaatimukset: riittävä retkeily- ja vaelluskokemus tunturiolosuhteissa, hyvä suunnistustaito, ensiaputaidot (vähintään EA1 -kurssi käytynä), hyvä fyysinen kunto (painotus kestävyyskunnossa), vähintään 18 vuoden ikä, uimataito. Hakijoilla tulee olla omat tunturivaellukseen sopivat varusteet ja välineet. 

Kurssin hinta Suomen Ladun jäsenille 510 €. Kurssille osallistuvien tulee olla Suomen Ladun jäseniä. Hintaan sisältyy: ruokailut ennen ja jälkeen kurssia Kiilopäällä ja kaksi yöpymistä Kiilopäällä retkitasoisessa majoituksessa, vaelluskartta ja opetusmateriaali.

Hae kurssipaikkaa/ ilmoittaudu alustavasti kurssille tästä.

Jätä hakemuksesi viimeistään 30.4.2019. Hakemus on samalla ennakko ilmoittautuminen kurssille. Kaikki hakemukset käydään huolella läpi. Kaikille hakijoille ilmoitetaan kurssipaikasta henkilökohtaisesti toukokuun puoliväliin mennessä.

Susikyrön retkeilykurssi 8-15.6.2019

Suomen Ladun retkeilykurssi Susikyrössä, Enontekiöllä 8-15.6.2019. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa pääset nauttimaan mahtavasta tunturimaisemasta. Kurssilla:

- tehdään päivä- ja yön yli retkiä
- valmistetaan retkiruokaa
- suunnistetaan kartalla ja kompassilla
- kerrataan retkeilijän jokamiehen oikeuksia
- kerrataan EA-taitoja.

Kurssi soveltuu henkilöille, jotka eivät aiemmin ole harrastaneet retkeilyä. Kurssin vetäjinä toimivat kokeneet Suomen Ladun Latuneuvojien oppaat. Kurssi edellyttää kohtuullista kuntoa.

SL JÄSENHINTA  410 € (muut 460 €).

Hintaan sisältyy majoitus ja muonitus Susikyrössä, tapaturmavakuutus ja kuljetus Kittilän lentoasemalta Susikyröön. Henkilökohtaiset retkeilyvarusteet eivät sisälly hintaan. Kaikille kurssille osallistujille postitetaan ennen kurssin alkua kirje, joka sisältää tarkemman ohjelman ja varusteluettelon.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen 31.3.2019 mennessäilpo.vuori@gmail.com. Kurssista vastaa Latuneuvojat ry. Kurssi toimintakalenterissamme

Retkeilyn ohjaajakurssit

Kurssin tavoitteena on, että kurssin jälkeen ohjaajat pystyvät toteuttamaan omassa latuyhdistyksessään turvallisesti päivä- ja viikonloppuretkiä retkeilystä kiinnostuneille. Vuoden 2018 retkeilyn ohjaajakurssit on pidetty.

Kurssin hinta Suomen Ladun jäsenille 180 € Hintaan sisältyy opetus, opetusmateriaali ja sunnuntaina päätöskahvit. Omat retkimuonat mukaan. Jäsenyhdistys voi myös lähettää aktiivisen jäsenen kurssille, jolloin se on ilmainen (mainitse hakemuksessa).

Kriteerit kurssille pääsemiseksi ovat seuraavat:

 • harrastanut retkeilyä vähintään 3 vuotta, useampia yön yli retkiä
 • vähintään yksi pidempi vaellus, n. viikon mittainen
 • omat retkeilyvarusteet
 • halukkuus ohjata ja järjestää retkiä latuyhdistyksessä

Kurssin sisältöjä:

 • Jokamiehenoikeudet
 • Retken suunnittelu
 • Retkivarusteet: sulan maan perusvarusteiden hallinta
 • Majoittuminen: telttamajoittuminen, paikan valinta, erilaiset teltat
 • Retkisuunnistus: selkeitä uria pitkin suunnistus, kompassin käyttö, GPS-laite
 • Retkiruoka:  keittimet ja retkiruokailu
 • Turvallisuus: EA, Pelastussuunnitelma, Riskikartoituksen tekeminen
 • Ohjaamistaidot: Käytännön harjoitteita, motivointi, innostaminen

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen tapahtuu klikkaamalla kurssin päivämäärää. 
Kouluttajana toimii Suomen Ladun retkeilykouluttaja.

Kanssamme retkeilyä edistämässä: