Retkeily

Retkeily on virkistäytymistä luonnon keskellä ja irrottautumista arjen kiireistä. Retkeily voi tarkoittaa niin lyhyttä eväsretkeä laavulle kuin viikon vaellusta. Retkeilijä kunnioittaa ja arvostaa luontoa: hän on luonnonsuojelija, joka liikkuu luonnon ehdoilla ja sen rauhaa häiritsemättä.

Suomi on otollinen maa retkeillä. Monipuolinen luonto, toisistaan selvästi poikkeavat vuodenajat ja kattava retkeilyreittien ja -kohteiden verkosto sekä laajat jokamiehenoikeudet tarjoavat upeita mahdollisuuksia retkeilyyn. Tiesitkö, että yli 90 prosenttia Suomen pinta-alasta on käytettävissä jokamiehenoikeudella?

Suomen 40 kansallispuistossa retkeillään vuosittain yli kaksi miljoonaa kertaa. Ne esittelevät erilaisia puolia Itämerestä,  vanhoja aarnimetsiä, luonnontilaisia soita, järviluontoa,  jokilaaksoja, vaarajonoja ja tunturipaljakkaa.

Erilaiset retkeilyreitit tarjoavat jokaiselle jotakin

Sopivissa olosuhteissa retkeily on riittävän helppoa jopa perheen pienimmille ja huonokuntoisimmille, mutta retkeilijän niin halutessa laji tarjoaa haastetta koko loppuelämäksi. Merkittyjä retkeilyreittejä maassamme on tuhansia kilometrejä. On muutaman kilometrin mittaisia rengaslenkkejä, satojen kilometrien mittaisia nauhamaisia reittejä ja kaikkea siltä väliltä.

Monet reiteistä kulkevat osin erilaisilla luonnonsuojelualueilla, kuten vanhojen metsien, soiden tai harjujen suojelukohteissa, ja osin tavallisissa talousmetsissä ja hiekkateillä. Retkeilyreittien ja luontopolkujen varsilla, vesireittien rannoilla ja aivan erillisinäkin on tuhansittain erilaisia taukopaikkoja – tulentekopaikkoja, laavuja, kotia ja autiotupia.

Erätaidot siirtyvät sukupolvelta toiselle

Klassinen eräretkeily tapahtuu patikoiden, hiihtäen tai lumikenkäillen. Suunnistustaidot avaavat yhä laajemman retkikohteiden kirjon. Poluttomat lähimetsät ja -suot, tuntemattomat joet ja järvet ovat oivia retkikohteita, kun osaa lukea karttaa. 

Suomalaiset erätaidot ovat arvokasta kulttuuriperintöä, joka siirtyy myös tuleville sukupolville. Mikä olisi parempi tapa välittää retkeilyperinnettä eteenpäin kuin koko perheen päiväretki lähiluontoon? Päiväretkellä jälkikasvulle ja ystäville voi luontevasti opettaa luonnossa liikkumista, kasvien tunnistamista, puukolla vuolemista ja nuotion sytyttämistä. Lyhyt retki tulipaikalle tai laavulle ei ole pelkästään elämys, vaan siitä voi syttyä kipinä aloittaa uusi harrastus, jossa kohteita ja kokemuksia on luvassa tuhansittain.

Lisätietoa

Suomen Ladun Rakastu Retkeilyyn -sivustolta löydät retkikohdevinkkejä, tietoa retkeilykursseista sekä retkeilytaidoista.

Pääyhteistyökumppani

Scandinavian Outdoor