Polkujuoksureitit

Jos lähdet yksin polkujuoksulenkille, on suunnistustaito avain turvalliseen liikkumiseen luonnossa ja poluilla. Se on perustaito, joka jokaisen polkujuoksijan olisi hyvä hallita. Suunnistustaito vapauttaa valitsemaan omia reittejä sekä antaa rohkeutta kokeilla ja suunnitella uusia polkuja. Suunnistustaitoisen on helpompi löytää lähtöpisteeseen, jos eksyy reitiltä tai osaa onnettomuuden sattuessa paikallistaa itsensä apua saadakseen. 

Tässä muutama trailrunning.fi -sivuston käytännön vinkki suunnistustaitojen opetteluun:

  • Hanki lenkkireiteiltäsi suunnistuskartta, ja ota se mukaan tavallisille polkulenkeille. Seuraa tutulla reitillä matkan etenemistä kartalla ja tutki kartan ja maaston välistä yhteyttä.
  • Tutki kartasta kotona, missä tavallinen juoksureittisi kulkee. Etsi kartalta muita mahdollisia reittejä, ja toteuta seuraavilla lenkeillä ne.
  • Kun kotimaasto alkaa tulla tutuksi, laajenna reviiriä uusiin paikkoihin.
  • Jos yksin uuteen maastoon meneminen jännittää, ota kaveri mukaan. Tutkimusretkeily ja uusien taitojen opettelu yhdessä on antoisaa.
  • Lähde kokeilemaan suunnistusta lähipaikkakunnan kuntorasteille. Ohjelmassa on yleensä aloittelijoille sopivia ratoja, ja koko harjoitus on suunniteltu valmiiksi, rastit viety metsään, kartta painettu – kaikki on siis vain juoksemista (tai kävelemistä) vaille.

Apua polkujuoksureitin suunnitteluun

Polkujuoksureittiä suunnitellessa on hyvä huomioida reitin turvallisuus, reitin pituus, vaikeusaste ja lenkin kesto. Maantiejuoksuun verrattuna poluilla juostessa aikaa kuluu 30-50 prosenttia enemmän. Myös reitin vaativuus ja maaston muodot vaikuttavat ajankäyttöön.

Suuntaa antavat reitin pituudet tunnin mittaiselle lenkille:

  • Aloittelijat: 4-5 km
  • Harrastajat: 5-7 km
  • Kuntoilijat: 7-9 km

Sähköiset karttapalvelut tarjoavat kätevän työkalun oman polkujuoksulenkin suunnitteluun. Voit tarkastella ja suunnitella maastoon sijoittuvia juoksureittejä maanlaajuisesti. Yhteislenkkiä varten voit esimerkiksi piirtää toteutettavan reitin karttapohjalle ja tulostaa sen lenkkiä varten. 

Tutki omaa lähipolkuverkostoasi tarkemmin eri nettikarttojen avulla. Alla on linkkejä, joita voit hyödyntää reitin suunnittelussa:

Trailmap

Retkikartta (Metsähallitus)

Karttapaikka (Maanmittauslaitos)

Pikakartta

Pullautuskartta

Nykyaikaiset harjoituskellot ovat ominaisuuksiltaan jo varsin kehittyneitä. Opettele käyttämään omaa laitettasi, lataa siihen toisten suosittelemia reittejä tai vie omat reittisi jokaisen nähtäväksi ja ladattavaksi.

Valmiita polkujuoksureittejä

Polkujuoksusta ja juoksureiteistä luontoon.fi -sivuilta.