Plogging

Mikä plogging?

Plogging on tehokas yhdistelmä juoksua ja luonnon siistimistä. Plogging -termi tulee ruotsin kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimiminen). Ploggingistä voidaan myös puhua nimellä roskajuoksu.

Plogging-lenkillä siis juostaan ja kerätään samalla reitin varrelta roskia. Plogging lisää juoksulenkin oheen paljon luonnollisia lihaskuntoliikkeitä, kun juoksun lomassa roskien poimiminen tuottaa erinäisiä kyykkyjä, kurotuksia ja muita liikkeitä. Plogging-lenkillä on mahdollista soveltaa juoksun ja keräämisen suhdetta mielen mukaan: roskaisemmalla reitillä kerääminen on pääosassa, kun taas puhtaammalla metsäreitillä juostaan enemmän ja kerätään vähemmän. Ploggaamalla liikkujan on mahdollista edistää sekä omaa että luonnon hyvinvointia - vieläpä hyvässä seurassa. Ploggaaminen on ekoteko, joka samalla kohottaa kuntoa ja tuottaa hyvää oloa. Vaikka plogging-termi juontaa juurensa hölkkäämisen ja keräämisen yhdistelmästä voi ploggingia soveltaa juosten, kävellen, pyöräillen, patikoiden, uiden, meloen, lumikenkäillen...

Ploggingia Suomen Ladussa

Suomen Ladun jäsenyhdistykset ovat 2018 järjestäneet ohjattuja plogging-iltoja. Tässä Nurmijärven Ladun polkujuoksujaoston vetäjän, Sanna Puhakan plogging-kokemuksia liikuntamuodosta kiinnostuneille:

- Aloitimme Nurmijärven Ladun Ploggingin järjestämällä Siistit polut-tempauksen, jossa siivottiin luontopolun vartta. Menomatkalla kerättiin roskia luontopolulta. Paluumatkalla tuotiin täydet pussit hölkäten starttipaikalle. Tämän jälkeen juostiin vielä varsinainen polkujuoksulenkki ilman roskien keräämistä. Ensimmäinen tempaus innosti meitä järjestämään lisää vastaavia jatkossa. Nurmijärven Ladun polkujuoksijoiden ohella myös maastopyöräilijät ovat Siistien polkujen kannattajia.

- Meillä on tämän jälkeen ollut jokaisella polkujuoksulenkillä mukana pussukka tai kaksi. Kaikki polkujen varrella vastaantulevat roskat napataan mukaan. Välillä saaliiksi on tullut pussillinen, välillä vain yksi roska. Tarkoituksena on, että kauden aikana siistitään luonnossa liikkumisen ohella koko lähipolkuverkosto!

Sannan käytännön plogging-vinkit:

- Tilasimme aluksi selkään laitettavat, pesunkestävät Siistit polut - kestopussukat roskien keräämistä varten. Pussukan voi lainata lenkin ajaksi ja vakikävijöille olemme antaneet omaksi. Kestokassien käyttämisellä minimoidaan luontoon päätyvän muovin määrä ja siksi ne ovat parempi vaihtoehto kuin muoviset jätesäkit tai helposti repeävät biohajoavat pussit.

- Plogging-tapahtuma kannattaa suunnitella paikkaan, josta todennäköisesti löytyy reilusti roskia. Suosittujen vapaa-ajan viettopaikkojen läheltä löytyvät polut ovat usein roskaisempia kuin syrjäisemmät polut.

- Voit lajitella löytämäsi roskat (panttitölkit, lasi, metalli, kartonki, muovijäte...) keräyksen jälkeen. Sekin on toki jo hienoa, jos tuot roskat luonnosta pois ja jätät ne yleiseen jäteastiaan. Usein jäteastioita löytyy parkkipaikoilta, puistojen varsilta, bussipysäkeiltä, laavuilta tai liikuntapaikkojen läheltä.

- Keräyshanskoja ei välttämättä tarvita, ainakaan kertakäyttöisiä lisämuovin lisääjiksi. Voit toki käyttää vanhoja puutarha- tai työhanskoja kerta toisensa jälkeen. Maatuvat Wc-paperit voi työntää kepillä sammalen alle.

- Suosittelemme kaikkia Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä ottamaan ploggauksen mukaan ulkoliikuntatoimintaan. Kerääminen sujuu lenkkien lomassa aivan luonnostaan, eikä hankaloita toimintaa. Joskus voi kerätä enemmän, joskus vähemmän.

Lisätietoja voi kysellä NurLa:n polkujuoksujaoston vetäjältä Sannalta (sk.puhakka@gmail.com / 0405245706).

Mikäli plogging tapahtuma tuottaa suuremman roskamäärän kannattaa olla yhteydessä alueen jätehuollosta vastaavaan tahoon ja sopia mahdollisesta roskien noudosta ja sen ajankohdasta. Plogging voi tuottaa positiivisia yhteistyöelementtejä muiden paikallisten toimijoiden kanssa, esimerkiksi kunnan, matkailuyrittäjän tai muun vapaa-ajan järjestön kanssa.

 

 

Yhteistyökumppanit