Melonnasta löytyy monia muotoja rauhallisesta retkimelonnasta ja suppailusta vauhdikkaaseen koskimelontaan. Lajia voi harrastaa omaksi ilokseen luonnosta nauttien tai tavoitteellisesti urheillen tai jopa kilpaillen. Yleisin melonnan harrastamisen muoto on retkimelonta, jota Suomen Ladun toiminnassakin pääasiassa harrastetaan.
Retkimelonta on luonto- ja terveysliikuntaa parhaimmillaan. Se on retkeilyä meloen, joten tavoitteena on luonnossa liikkuminen, luontokohteisiin tutustuminen ja luonnosta nauttiminen. Melonta vahvistaa koko kehoa - oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Erityisesti töitä tekevät ylä- ja keskivartalon lihakset ja laji sopii erinomaisesti myös hartia- tai selkävaivojen taltuttajaksi.
Suomen vesistöt tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet melontaharrastukselle, yli 100 000 järvellä, joilla ja merialueilla eivät mahdollisuudet lopu kesken. Niinpä näistä lukuisista vesistöistä on jokaisen mahdollista löytää itselleen sopivat melontareitit ja retkiä voi suunnitella ja toteuttaa lyhyistä piipahduksista lähivesistöillä usean viikon melontavaelluksiin. Itseään ja luontoa arvostava meloja liikkuu vesistöissä ja ranta-alueilla luontoa ja luonnonvoimia kunnioittaen ja muut ulkoilijat ja ranta-asukkaat ja mökkeilijät huomioiden.
Perustaidot melontaan kannattaa hankkia melontakurssilla, joita voi tiedustella Suomen Melonta- ja Soutuliitosta, melontaseuroista, Suomen Ladun paikallisyhdistyksistä tai melontayrityksistä. Kurssilla oppii melontatekniikkaa, turvallisuusajattelua ja tärkeää tietoa varusteista. Sieltä myös löytää usein samanhenkisiä ulkoilijoita, joista voi saada melontaseuraa itselleen.
Melonta on laji, jossa kehittyy koko ajan ja hyväksi retkimelojaksi tulee vain kokemuksen myötä. Lajin voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa ja se sopii erinomaisesti myös koko perheen harrastukseksi.