Melonta on turvallinen harrastus, vakavia onnettomuuksia tapahtuu erittäin harvoin ja lievemmätkin tapaturmat ovat harvinaisia. Tyypillisimmät tapaturmat liittyvät rantautumiseen tai vesillelähtöön, kun kompastutaan kivikossa tai liukastutaan rantakalliolla. Uhkarohkeana ja valmistautumatta ei kuitenkaan vesille lähdetä vaan melontaretkeä suunnitellessa ja sen aikana on huomioitava nimenomaan vesillä liikkumiseen liittyvät riskit ja erityispiirteet. Uimataito on ehdoton minimivaatimus melonnan aloittamiseen.
Tarkista, että kanootti/kajakki on ehjä. Kajakissa tulee olla vedenpitävät laipiot (ns. väliseinät) istuma-aukon ja pakkausluukkujen välillä sekä ehjät kansiköydet ja nostokahvat. Pue päällesi sinulle sopivan kokoinen kelluntapukine (melonta- tai veneilyliivit) ja kajakilla melottaessa aukkopeite.
Tutki sääennusteita. Kiinnitä erityisesti huomiota tuulen nopeuteen ja suuntaan ja suunnittele reittisi sen mukaan. Jos tuuliolosuhteet ovat taitoihisi nähden liian kovat, siirrä retkesi toiseen ajankohtaan.
Selvitä etukäteen sopivat rantautumispaikat.
Pukeudu riittävän lämpimästi olosuhteiden mukaan. Pakkaa mukaan myös varavaatteet vesitiiviisti pakattuna.
Varaa mukaan juotavaa ja evästä.
Kerro kotiväelle tai ystävälle reitti- ja aikataulusuunnitelmastasi.
Älä lähde melontaretkelle yksin.
Melo rannan tuntumassa.
Havainnoi säätilan mahdollisia muutoksia - tarkkaile pilviä ja tuulta. Jos tuulet kovenevat taidoillesi liikaa tai on ukkosen uhka, rantaudu tai muuta reittisuunnitelmaa.
Huolehdi omasta ja kaverisi jaksamisesta, pitäkää taukoja vesillä ja muistakaa tankata nestettä ja energiaa riittävän usein.
Väistä veneliikennettä. Älä melo veneväyliä pitkin. Jos väylä pitää ylittää, se ylitetään kapeimmasta mahdollisesta kohdasta, jossa on hyvä näkyvyys.
Muista nöyryys vesillä. On parempi keskeyttää retki kuin jääräpäisesti yrittää taistella omien voimavarojen tai osaamisen äärirajoilla.
Osallistu melonnan peruskurssille, saat hyvät valmiudet melontaan.
Kehitä taitojasi kokeneempien melojien seurassa.
Harjoittele myös kaatumista, pelastautumista ja kaverin pelastamista.
Melontaturvallisuuden neuvottelukunnan laatima Melonnan turvallisuusohje on tärkein melontaturvallisuutta ohjaava asiakirja. Melonnan turvallisuusohjeessa on määritelty suositukset mm. kanootin rakenteelle, turvavarusteille ja ryhmäkoolle.
Tutustu turvallisuusohjeeseen Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivulla
Melontatoiminnan turvallisuutta ohjaavat vesiliikennelaki ja kuluttaturvallisuuslaki, Liikenneturvallisuusviraston (Traficom) ja Turvallisuus- ja Kemikaaliviraston (Tukes) ohjeet ja määräykset.
Vesiliikennelaissa määritellään vesiliikenteen säännöt, vesikulkuneuvon varusteet, aluksen päällikön vastuu sekä kuljettajan pätevyysvaatimukset eri tyyppisille vesikulkuneuvoille.
Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivuille on koottu keskeisimmät lait ja viranomaisohjeet, jotka vaikuttavat melontatoiminnan järjestämiseen. Lue lisää täältä