Melonta

Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Suomi tuhansien järvien maana tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia melontaretkeilyyn. Kun mukaan otetaan joet, kosket ja meri, on harrastuspaikkojen määrä huikea. Suomen melonta- ja soutuliiton kotisivuilla on kuvauksia erilaisista reiteistä.

Retkimelonta on rauhoittavaa ja rentouttavaa luonto- ja terveysliikuntaa. Melonta kehittää koko ruumiin kuntoa: oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia ja sopii erinomaisesti myös hartiavaivojen taltuttajaksi.

Taitavalla retkimelojalla on reipasta retkimieltä, hyvää kuntoa ja uimataitoa. Hän asennoituu oikein turvallisuusasioihin, kunnioittaa luonnonvoimia ja tuntee veden käyttäytymistä. Lisäksi hän hallitsee retkimelonnan perustekniikat. Meloja tuntee melontavälineistöä ja varustautuu oikein, harjoittelee säännöllisesti taitojaan sekä tuntee rajansa. Hän hallitsee myös retken suunnittelun ja ajankäytön arvioinnin, suunnistamisen ja reitinvalinnan vesillä, osaa pelastautumisen ja pelastamisen avainasiat ja korjata rikkoutuneet välineet. Lisäksi hän suojelee luontoa ja ympäristöä sekä kannustaa muita retkeilijöitä.

Avonaisessa nk. intiaanikanootissa melat ovat yksilapaisia ja etu- ja takapenkkiläinen melovat eri puolilta kanoottia. Yksilapaiseen melaan tartutaan kuin lapioon, toisella kädellä käsikahvaan ja toisella melanvarteen riittävän alhaalta. Matalassa ja kannellisessa kajakissa istutaan puolestaan kajakin pohjalla kuppimaisessa istuimessa ja melotaan kaksilapaisella melalla.

Melontaharrastuksen alkuun pääsee edullisesti vuokraamalla kaiken tarvittavan. Melontatekniikan saa parhaiten haltuun Suomen Ladun tai melontaseurojen järjestämillä kursseilla. Suomen Latu on vuosittain mukana myös kahdessa melontatapahtumassa, Erämelonnan SM-kisoissa ja Suomi Meloo -kanoottiviestissä

Linkkejä maailmalle:

Svenska Kanotförbundet
Dansk kano och kajakförbund
Norges Padleforbund
British Canoe Union
Deutscher Kanu-Verband
American Canoe Association
European Canoe Association
International Canoe Federation
World Kayak Federation

 

Opi retkimelojaksi 50+ 

26.-28.6.17, ilmoittautuminen päättyy 19.6. 

Uuden harrastuksen alkuun turvallisesti! Opi retkimelojaksi- kurssilla opetellaan kajakkimelonnan perusteet alkeista lähtien: melontatekniikkaa ja -turvallisuutta, välinetietoutta sekä tämän lisäksi myös käytännön tietoja ja taitoja melontaretkeilystä. Kurssin päätteeksi tehdään yhden yöpymisen sisältävä melontaretki. Kurssilla on myös mahdollisuus suorittaa Eurooppalainen melonnan 1 tason taitokoe, EPP 1. Kurssipaikkana on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä, Mikkelin ja Lappeenrannan välimaastossa. Ohjaajina ovat Petri Leinonen ja  Hannu Flink.

Kurssin turvasuunnitelma käydään yhdessä läpi ennen vesille lähtöä ensimmäisenä päivänä.
Osallistujien on noudatettava oppaiden antamia turvallisuuteen vaikuttavia ohjeita, esim. liittyen melomiseen ryhmässä ja varusteiden käytöstä.
Oppailla on oikeus estää henkilön osallistuminen melontaretkelle jos hän aiheuttaa vaaraa joko itselleen tai muille.
Oppailla on mahdollisuus tehdä muutoksia reittisuunnitelmaan tai aikatauluihin sää- ym. turvallisuuteen liittyvien seikkojen johdosta.
Osallistujien on tiedotettava oppaita etukäteen mahdollisesti melontaa haittaavista sairauksista tai lääkityksistä.
Osallistujien tulee olla uimataitoisia.
Osallsitujilla tulee itsellä olla mukana omat leiritytymisvälineet ja retkiruuat. 

Hinta
Jäsenhinta 190 €, ei jäsenet 215 €
Kajakkivuokra 70 €, kajakkivuorka maksetaan käteisellä paikan päällä.
Voit ilmoittautua kursseille klikkaamalla päivämäärää. 

Hintaan sisältyy: opetus ja ohjaus sekä leirintäalue maksu
Huom! omat eväät ja henkilökohtaiset varusteet mukaan esim. teltta makuupussi ja retkikeitin. 

Suur-Saimaan melontaretki

9.-16.7.2017, ilmoittautuminen päättyy 6.7.17

 Saimaan melontavaellus 2017 suuntautuu kohti eteläisen  Saimaan vesistöjä. Lähtöpaikka on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä, kirkasvetisen Suomijärven rannalla. Täältä on vesiyhteys Kuolimo-järven kautta Saimaalle. Reitillä on vaihtelevasti kapeikkoja ja avoimia selkiä, hiekkarantoja ja tilavia leirisaaria. Oppaina melovat Petri Leinonen ja Hannu Flink.

Retki on tarkoitettu perus melonta- ja retkeilytaidot omaaville. Päivittäiset melontamatkat ovat noin 25 km. Kannattaa meloa ennen retkeä riittävästi, jotta lihakset ovat tottuneet  rasitukseen. Melomme rauhallista retkivauhtia, keskimäärin n. 5 km/h, tietysti kelistä riippuen.

Lounas- ja leiripaikat ovat luonnonrannoilla ilman palveluita. Iltanuotion ympärillä on mukava kokoontua päivän päätteeksi.

Hinta

Suomen Ladun jäsenet 275 e
Ei jäsenet 295 €

Kajakkivuokra: yksikö 100 € / kaksikko 200 €, kajakkivuokra maksetaan paikanpäällä käteisellä

Ilmoittaudu klikkaamalla päivämäärää. 

 

Viikonlopun melontaretki

25.-27.8.17 ilmoittautuminen päättyy 12.7.16

päivämäärää klikkaamalla pääset ilmoittautumaan.


Tule mukaamme viettämään viikonloppua meloen kauniissa Suomijärven ja Kuolimojärven maisemissa. Retki on tarkoitettu melontataitoisille ja retkeilyn perustaidot hallitseville. Päivämatkojen pituudet vaihtelevat 15-25 km väillä. Retkestä nauttii parhaiten kun samalta kesältä on riittävä määrä jo melottuja kilometrejä takana. Lähtöpaikkamme on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä.


Perjantaina tehdään lyhyt tutustumismelonta Suomijärvellä ja lauantaina suunnataan kohti Kuolimojärveä ja Suomensalon kaunista hiekkarantasaarta, jossa yövytään ja nautitaan nuotion loisteesta ja retkieväistä. Sunnuntaina käydään tutustumassa Rovastinojan ”kivikautiseen” asumukseen ja Luotolahden kapian jylhiin kanjoneihin.
Retken vetäjinä toimivat melontaohjaajat Hannu Flink (Norppa) ja Irina Holmström (Irkku)

Melontamatkat:
Iltaretki perjantaina n. 10 km
lauantaina 25-28 km
sunnuntaina 14-16 km

Retki sopii uimataitoisille, melonnan perusasiat tunteville. Retki sujuu sitä paremmin mitä enemmän melontakilometrejä kesältä on melottuna.

Hinta jäsenille 135 €, ei-jäsenille 160 €
Yksikön vuokra 60 €, kajakkivuorkra maksetaan käteisellä paikan päällä

 

Eräseikkailu Inarilla 25.7.-31.7.2017

(voit ilmoittautua klikkaamalla päivämäärää, ilmoittautuminen päättyy 29.6.17

 

Retkellä voit kokea todellisen erämaan, meloa Suomen kirkkaimmissa vesissä, tutustua Suomen järvitiheimpään alueeseen sekä nähdä huikeita luontokohteita ja oppia uusia erätaitoja. Retkellä on myös mahdollisuus patikoida tunturissa, käydä telttasaunassa ja kokeilla pintasukellusta. Inarin melontavaellus on enemmän kuin melontaretki!


Retkellä ollaan viikko yhtäjaksoisesti erämaassa tiettömien taipaleiden takana. Heinäkuussa luonnonvaloa riittää ympäri vuorokauden, kelit voivat kuitenkin vaihdella lähes helteestä öisin vain muutaman asteen lämpötilaan. Sääskistä on Inarilla harvoin haittaa.


Retkellä melotaan Pohjois-Inarin saaristossa ja vuonoilla. Välillä siirrytään parinkymmenen metrin kannaksen yli Vätsäriin Suomen järvitiheimmälle alueelle. Pääosin melotaan hyvinkin kapeilla järvireiteillä, mutta sään salliessa käydään katsomassa myös isoa Inaria. Retken puolivälissä patikoidaan päivä Vätsärin tunturiylängöllä.


Retken ohjelmaa sovelletaan tilanteen mukaan lähinnä sääolosuhteista riippuen. Tarvittaessa voimme meloa myös yöllä.

 

Melonnan päivämatka vaihtelevat 20:stä 35:een kilometriin. Retki sopii erityisen hyvin nuorille ja nuorekkaille seikkailuhenkisille retkeilijöille ja melojille.Retki on vaativa ja osallistumista ei suositella yli 65-vuotiaille. Osallistumisen edellytyksenä on, että sinulla on viimeaikaista kokemusta n. 30 km päivämatkan melomisesta. Viikon melontaretkeltä sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla kokemusta. Kovassa aallokossa emme melo ja yllättävien väsymisen tai esim. jännetuppitulehduksen sattuessa olemme varautuneet siihen, että yksittäinen meloja voidaan ottaa päiväksi tai kahdeksi hinaukseen tai kaksikkoon lepäämään. Hyvä uimataito on luonnollisesti osallistumiselle välttämätön edellytys.


Osallistumisen edellytyksenä on myös, että sinulla on kokemusta majoittumisesta retkellä telttaolosuhteissa. Retki kulkee koko ajan asumattomassa erämaassa ja peseytymispaikkana on vain järvi. Rakennamme telttasaunan vähintään kerran ja lämmitämme pesuvettä viikon aikana ainakin kerran, mutta muutoin pesuun on käytettävissä on vain kylmää järvivettä.
Matkalle lähtijöiden on oltava perusterveitä. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujien on täytettävä oheinen terveystietolomake. Jos osallistujalla on terveydentilaan liittyviä rajoitteita, jotka voivat vaikuttaa retkestä suoriutumiseen, tulee näistä keskustella etukäteen oppaan kanssa. Esimerkiksi epilepsiaa sairastavat tai keskimääräistä selvästi suuremman sydäninfarktiriskin omaavat henkilöt eivät voi osallistua retkelle. Evakuoiminen kesken retken on mahdollista vesitasolla Sevettijärvelle (vesitasolento maksaa n. 400€).


Osallistujilla tulee olla säänkestävä retkeilyvaatetus (Kaksi täyttä vaatekertaa, joista toinen vettäpitävä goretex tms.), retkiruokailuvälineet, maakuupussi (väh. 0-astetta kestävä), makuualusta ja teltta.


Ruoka kuuluu retken perushintaan. Aamuisin on tarjolla aamupala, lounaaksi syödään eväsleipiä ja keitetään kahvit, päivän pääruoka laitetaan yöpymispaikkaan saavuttaessa, illalla on tarjolla muuta iltapalaa. Ruoka on laktoositon ja lihaton. Joitain erityisruokatoiveista voidaan ottaa huomioon, mutta niistä pyydetään keskustelemaan etukäteen järjestäjän kanssa.


Kajakit ja muut melontatarvikkeet vuokrataan ja kuljetetaan paikan päälle järjestäjän puolesta lisäveloituksesta, jolloin tähän pakettiin kuuluvat: Kajakki, aukkopeite, pelastusliivit, mela, tuulensuojarukkaset, neopreiniset rannesuojat eli mansetit ja yksi vesitiivis säkki (esim. arvotavaroita ja makuupussia varten).
 

Peruspaketin hinta 420 € (Suomen Ladun jäsenille 390 e). Hinta kattaa retken Partakosta Partakkoon. Peruspaketti sisältää opastuksen ja ruoat.
 

Kajakin vuokra ja kuljetus järjestetään 210 € lisähintaan.


Lähtöpäivänä Partakkoon pääsee Ivalosta klo 15.15 lähtevällä bussilla, joka on Partakossa viiden jälkeen. Paluupäivänä ehtii Partakosta yhdeksän jälkeen lähtevään bussiin, joka on Ivalossa klo 11.15.

 

 

 

 

 

 Lisätietoja tästä linkistä.

Kurssit järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.