Melonta

Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Suomi tuhansien järvien maana tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia melontaretkeilyyn. Kun mukaan otetaan joet, kosket ja meri, on harrastuspaikkojen määrä huikea. Suomen melonta- ja soutuliiton kotisivuilla on kuvauksia erilaisista reiteistä.

Retkimelonta on rauhoittavaa ja rentouttavaa luonto- ja terveysliikuntaa. Melonta kehittää koko ruumiin kuntoa: oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia ja sopii erinomaisesti myös hartiavaivojen taltuttajaksi.

Taitavalla retkimelojalla on reipasta retkimieltä, hyvää kuntoa ja uimataitoa. Hän asennoituu oikein turvallisuusasioihin, kunnioittaa luonnonvoimia ja tuntee veden käyttäytymistä. Lisäksi hän hallitsee retkimelonnan perustekniikat. Meloja tuntee melontavälineistöä ja varustautuu oikein, harjoittelee säännöllisesti taitojaan sekä tuntee rajansa. Hän hallitsee myös retken suunnittelun ja ajankäytön arvioinnin, suunnistamisen ja reitinvalinnan vesillä, osaa pelastautumisen ja pelastamisen avainasiat ja korjata rikkoutuneet välineet. Lisäksi hän suojelee luontoa ja ympäristöä sekä kannustaa muita retkeilijöitä.

Avonaisessa nk. intiaanikanootissa melat ovat yksilapaisia ja etu- ja takapenkkiläinen melovat eri puolilta kanoottia. Yksilapaiseen melaan tartutaan kuin lapioon, toisella kädellä käsikahvaan ja toisella melanvarteen riittävän alhaalta. Matalassa ja kannellisessa kajakissa istutaan puolestaan kajakin pohjalla kuppimaisessa istuimessa ja melotaan kaksilapaisella melalla.

Melontaharrastuksen alkuun pääsee edullisesti vuokraamalla kaiken tarvittavan. Melontatekniikan saa parhaiten haltuun Suomen Ladun tai melontaseurojen järjestämillä kursseilla. Suomen Latu on vuosittain mukana myös kahdessa melontatapahtumassa, Erämelonnan SM-kisoissa ja Suomi Meloo -kanoottiviestissä

Linkkejä maailmalle:

Svenska Kanotförbundet
Dansk kano och kajakförbund
Norges Padleforbund
British Canoe Union
Deutscher Kanu-Verband
American Canoe Association
European Canoe Association
International Canoe Federation
World Kayak Federation

Opi retkimelojaksi

Uuden harrastuksen alkuun turvallisesti! Opi retkimelojaksi- kurssilla opetellaan kajakkimelonnan perusteet alkeista lähtien: melontatekniikkaa ja -turvallisuutta, välinetietoutta sekä tämän lisäksi myös käytännön tietoja ja taitoja melontaretkeilystä. Kurssin päätteeksi tehdään yhden yöpymisen sisältävä melontaretki. Kurssilla on myös mahdollisuus suorittaa Eurooppalainen melonnan 1 tason taitokoe, EPP 1. Kurssipaikkana on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä, Mikkelin ja Lappeenrannan välimaastossa. Ohjaajina ovat Petri Leinonen ja Tommi Lukkarinen..

  • Kurssin turvasuunnitelma käydään yhdessä läpi ennen vesille lähtöä ensimmäisenä päivänä.
  • Osallistujien on noudatettava oppaiden antamia turvallisuuteen vaikuttavia ohjeita, esim. liittyen melomiseen ryhmässä ja varusteiden käytöstä.
  • Oppailla on oikeus estää henkilön osallistuminen melontaretkelle jos hän aiheuttaa vaaraa joko itselleen tai muille.
  • Oppailla on mahdollisuus tehdä muutoksia reittisuunnitelmaan tai aikatauluihin sää- ym. turvallisuuteen liittyvien seikkojen johdosta.
  • Osallistujien on tiedotettava oppaita etukäteen mahdollisesti melontaa haittaavista sairauksista tai lääkityksistä.
  • Osallistujien tulee olla uimataitoisia.
  • Osallsitujilla tulee itsellä olla mukana omat leiritytymisvälineet ja retkiruuat. 

 

03.-06.7.2016 ilmoittautuminen päättyy  28.6.16

Hinta

Jäsenhinta 210 €, ei jäsenet 235 €
Kajakkivuokra 60 €
Voit ilmoittautua kursseille klikkaamalla päivämäärää. 

Hintaan sisältyy: opetus ja ohjaus sekä leirintäalue maksu

Saimaan melontavaellus  - UUSI REITTI!


11.-18.7.2016 , ilmoittautuminen päättyy 26.6.16 vain 3 paikkaa vapaana!

Saimaan melontavaellus 2016 suuntautuu kohti keskisen Saimaan vesistöjä. Tällä alueella sijaitsevat mm. Pihlajavesi, Puruvesi, Haapavesi ja Haukivesi ( ja Linnansaaren kansallispuisto). Lähtö ja paluupaikka on Savonlinna. Luonnonkauniiden maisemien lisäksi sivuutamme myös kaupungin keskustan ja Olavinlinnan. Oppaina melovat Petri Leinonen ja Hannu Flink.
Retki on tarkoitettu perus melonta- ja retkeilytaidot omaaville. Päivittäiset melontamatkat ovat noin 25 km. Kannattaa meloa ennen retkeä riittävästi, jotta lihakset ovat tottuneet rasitukseen. Melomme rauhallista retkivauhtia, keskimäärin n. 5 km/h, tietysti kelistä riippuen.
Lounas- ja leiripaikat ovat luonnonrannoilla ilman palveluita. Iltanuotion ympärillä on mukava kokoontua päivän päätteeksi.

Hinta jäsenille 265 €, ei-jäsenille 280 €.
Kajakkiyksikön vuokra 90 €, kaksikon vuokra 180 €

Ilmoittaudu klikkaamalla päivämäärää. 

Eräseikkailu Inarilla 25.7.-1.8.2016, ilmoittautuminen päättyy 18.7.16

Retkellä voit kokea todellisen erämaan, meloa Suomen kirkkaimmissa vesissä, tutustua Suomen järvitiheimpään alueeseen sekä nähdä huikeita luontokohteita ja oppia uusia erätaitoja. Retkellä on myös mahdollisuus patikoida tunturissa, käydä telttasaunassa ja kokeilla pintasukellusta. Inarin melontavaellus on enemmän kuin melontaretki!


Retkellä ollaan viikko yhtäjaksoisesti erämaassa tiettömien taipaleiden takana. Heinäkuussa luonnonvaloa riittää ympäri vuorokauden, kelit voivat kuitenkin vaihdella lähes helteestä öisin vain muutaman asteen lämpötilaan. Sääskistä on Inarilla harvoin haittaa.


Retkellä melotaan Pohjois-Inarin saaristossa ja vuonoilla. Välillä siirrytään parinkymmenen metrin kannaksen yli Vätsäriin Suomen järvitiheimmälle alueelle. Pääosin melotaan hyvinkin kapeilla järvireiteillä, mutta sään salliessa käydään katsomassa myös isoa Inaria. Retken puolivälissä patikoidaan päivä Vätsärin tunturiylängöllä.
Retken ohjelmaa sovelletaan tilanteen mukaan lähinnä sääolosuhteista riippuen. Tarvittaessa voimme meloa myös yöllä. Erityisen huonon sään sattuessa meillä on mahdollisuus valita vaihtoehtoinen paluureitti.


Melonnan päivämatka vaihtelevat 20:stä 35:een kilometriin. Retki on vaativa ja osallistumista suositellaan 18-65 -vuotiaille hyvän peruskunnon omaaville retkeilijöille ja melojille. Osallistumisen edellytyksenä on, että sinulla on viimeaikaista kokemusta n. 30 km päivämatkan melomisesta. Viikon melontaretkeltä sinulla ei kuitenkaan tarvitse olla kokemusta. Kovassa aallokossa emme melo ja yllättävien väsymisen tai esim. jännetuppitulehduksen sattuessa olemme varautuneet siihen, että yksittäinen meloja voidaan ottaa päiväksi tai kahdeksi hinaukseen tai kaksikkoon lepäämään. Retkellä on kaksi opasta kahdessa kajakissa, joten välillä voimme myös jakaa ryhmän. Hyvä uimataito on luonnollisesti osallistumiselle välttämätön edellytys.


Osallistumisen edellytyksenä on myös, että sinulla on kokemusta majoittumisesta retkellä telttaolosuhteissa. Retki kulkee koko ajan asumattomassa erämaassa ja peseytymispaikkana on vain järvi. Rakennamme telttasaunan vähintään kerran ja lämmitämme pesuvettä viikon aikana ainakin kerran, mutta muutoin pesuun on käytettävissä on vain kylmää järvivettä.
Matkalle lähtijöiden on oltava perusterveitä. Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujien on täytettävä oheinen terveystietolomake. Jos osallistujalla on terveydentilaan liittyviä rajoitteita, jotka voivat vaikuttaa retkestä suoriutumiseen, tulee näistä keskustella etukäteen oppaan kanssa. Esimerkiksi epilepsiaa sairastavat tai keskimääräistä selvästi suuremman sydäninfarktiriskin omaavat henkilöt eivät voi osallistua retkelle. Evakuoiminen kesken retken on mahdollista vesitasolla Sevettijärvelle (lento maksaa 380€).


Osallistujilla tulee olla säänkestävä retkeilyvaatetus (Kaksi täyttä vaatekertaa, joista toinen vettäpitävä goretex tms.), retkiruokailuvälineet, maakuupussi (väh. 0-astetta kestävä), makuualusta ja teltta.
Ruoka kuuluu retken perushintaan. Aamuisin on tarjolla aamupala, lounaaksi syödään eväsleipiä ja keitetään kahvit, päivän pääruoka laitetaan yöpymispaikkaan saavuttaessa, illalla on tarjolla muuta iltapalaa. Ruoka on laktoositon ja lihaton. Joitain erityisruokatoiveista voidaan ottaa huomioon, mutta niistä pyydetään keskustelemaan etukäteen järjestäjän kanssa.


Kajakit ja muut melontatarvikkeet vuokrataan ja kuljetetaan paikan päälle järjestäjän puolesta lisäveloituksesta. Toimittamaamme melontavarustepakettiin kuuluu: Kajakki, aukkopeite, pelastusliivit, mela, tuulensuojarukkaset, neopreiniset rannesuojat eli mansetit ja yksi vesitiivis säkki (esim. arvotavaroita ja makuupussia varten).
Peruspaketin hinta 420 € (Suomen Ladun jäsenille 390 e). Hinta kattaa retken Partakosta Partakkoon. Peruspaketti sisältää opastuksen ja ruoat.
Kajakin vuokra ja kuljetus järjestetään 210 € lisähintaan.


Lähtöpäivänä Partakkoon pääsee Ivalosta klo 15.15 lähtevällä bussilla, joka on Partakossa viiden jälkeen. Paluupäivänä ehtii Partakosta klo 9.40 lähtevään bussiin, joka on Ivalosta klo 11.40.

 Lisätietoja tästä linkistä.

Kurssit järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.