Melonta

Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Suomi tuhansien järvien maana tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia melontaretkeilyyn. Kun mukaan otetaan joet, kosket ja meri, on harrastuspaikkojen määrä huikea. 

Retkimelonta on rauhoittavaa ja rentouttavaa luonto- ja terveysliikuntaa. Melonta kehittää koko ruumiin kuntoa: oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia ja sopii erinomaisesti myös hartiavaivojen taltuttajaksi.

Taitavalla retkimelojalla on reipasta retkimieltä, hyvää kuntoa ja uimataitoa. Hän asennoituu oikein turvallisuusasioihin, kunnioittaa luonnonvoimia ja tuntee veden käyttäytymistä. Lisäksi hän hallitsee retkimelonnan perustekniikat. Meloja tuntee melontavälineistöä ja varustautuu oikein, harjoittelee säännöllisesti taitojaan sekä tuntee rajansa. Hän hallitsee myös retken suunnittelun ja ajankäytön arvioinnin, suunnistamisen ja reitinvalinnan vesillä, osaa pelastautumisen ja pelastamisen avainasiat ja korjata rikkoutuneet välineet. Lisäksi hän suojelee luontoa ja ympäristöä sekä kannustaa muita retkeilijöitä.

Avonaisessa nk. intiaanikanootissa melat ovat yksilapaisia ja etu- ja takapenkkiläinen melovat eri puolilta kanoottia. Yksilapaiseen melaan tartutaan kuin lapioon, toisella kädellä käsikahvaan ja toisella melanvarteen riittävän alhaalta. Matalassa ja kannellisessa kajakissa istutaan puolestaan kajakin pohjalla kuppimaisessa istuimessa ja melotaan kaksilapaisella melalla.

Melontaharrastuksen alkuun pääsee edullisesti vuokraamalla kaiken tarvittavan. Melontatekniikan saa parhaiten haltuun Suomen Ladun tai melontaseurojen järjestämillä kursseilla. Suomen Latu on vuosittain mukana myös kahdessa melontatapahtumassa, Erämelonnan SM-kisoissa ja Suomi Meloo -kanoottiviestissä

 

 Kurssit järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. 

Melontaa ja soutua luonnollisesti kaikille

Melonta on luonnonläheinen harrastus- ja retkimuoto, joissa pääsee tutustumaan  Suomen monipuoliseen vesistöön. Lajia on helppo harrastaa niin yksin kuin porukassakin.

Retkimelonta yhdistää melonnan retkeilyyn. Melontaretki voi olla kestoltaan päivästä viikkoihin ja matkaakin saattaa kertyä kymmenistä satoihin kilometreihin. Kaikki vesistöt merestä jokiin ja järviin sopivat kohteiksi. Retkisoutu ja -melonta kehittää laji-, retkeily- ja suunnistustaitoja sekä ryhmässä toimimista. 

Suomen melonta- ja soutuliitto

Linkkejä maailmalle:

Svenska Kanotförbundet
Dansk kano och kajakförbund
Norges Padleforbund
British Canoe Union
Deutscher Kanu-Verband
American Canoe Association
European Canoe Association
International Canoe Federation
World Kayak Federation