Melonta

Melonta on koko perheelle sopiva, ympäristöystävällinen, monipuolisesti liikuttava ja edullinen harrastus. Suomi tuhansien järvien maana tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia melontaretkeilyyn. Kun mukaan otetaan joet, kosket ja meri, on harrastuspaikkojen määrä huikea. Suomen melonta- ja soutuliiton kotisivuilla on kuvauksia erilaisista reiteistä.

Retkimelonta on rauhoittavaa ja rentouttavaa luonto- ja terveysliikuntaa. Melonta kehittää koko ruumiin kuntoa: oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia ja sopii erinomaisesti myös hartiavaivojen taltuttajaksi.

Taitavalla retkimelojalla on reipasta retkimieltä, hyvää kuntoa ja uimataitoa. Hän asennoituu oikein turvallisuusasioihin, kunnioittaa luonnonvoimia ja tuntee veden käyttäytymistä. Lisäksi hän hallitsee retkimelonnan perustekniikat. Meloja tuntee melontavälineistöä ja varustautuu oikein, harjoittelee säännöllisesti taitojaan sekä tuntee rajansa. Hän hallitsee myös retken suunnittelun ja ajankäytön arvioinnin, suunnistamisen ja reitinvalinnan vesillä, osaa pelastautumisen ja pelastamisen avainasiat ja korjata rikkoutuneet välineet. Lisäksi hän suojelee luontoa ja ympäristöä sekä kannustaa muita retkeilijöitä.

Avonaisessa nk. intiaanikanootissa melat ovat yksilapaisia ja etu- ja takapenkkiläinen melovat eri puolilta kanoottia. Yksilapaiseen melaan tartutaan kuin lapioon, toisella kädellä käsikahvaan ja toisella melanvarteen riittävän alhaalta. Matalassa ja kannellisessa kajakissa istutaan puolestaan kajakin pohjalla kuppimaisessa istuimessa ja melotaan kaksilapaisella melalla.

Melontaharrastuksen alkuun pääsee edullisesti vuokraamalla kaiken tarvittavan. Melontatekniikan saa parhaiten haltuun Suomen Ladun tai melontaseurojen järjestämillä kursseilla. Suomen Latu on vuosittain mukana myös kahdessa melontatapahtumassa, Erämelonnan SM-kisoissa ja Suomi Meloo -kanoottiviestissä

Linkkejä maailmalle:

Svenska Kanotförbundet
Dansk kano och kajakförbund
Norges Padleforbund
British Canoe Union
Deutscher Kanu-Verband
American Canoe Association
European Canoe Association
International Canoe Federation
World Kayak Federation

 

Opi retkimelojaksi 50+ 

26.-28.6.17, ilmoittautuminen päättyy 19.6. 

Uuden harrastuksen alkuun turvallisesti! Opi retkimelojaksi- kurssilla opetellaan kajakkimelonnan perusteet alkeista lähtien: melontatekniikkaa ja -turvallisuutta, välinetietoutta sekä tämän lisäksi myös käytännön tietoja ja taitoja melontaretkeilystä. Kurssin päätteeksi tehdään yhden yöpymisen sisältävä melontaretki. Kurssilla on myös mahdollisuus suorittaa Eurooppalainen melonnan 1 tason taitokoe, EPP 1. Kurssipaikkana on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä, Mikkelin ja Lappeenrannan välimaastossa. Ohjaajina ovat Petri Leinonen ja  Hannu Flink.

Kurssin turvasuunnitelma käydään yhdessä läpi ennen vesille lähtöä ensimmäisenä päivänä.
Osallistujien on noudatettava oppaiden antamia turvallisuuteen vaikuttavia ohjeita, esim. liittyen melomiseen ryhmässä ja varusteiden käytöstä.
Oppailla on oikeus estää henkilön osallistuminen melontaretkelle jos hän aiheuttaa vaaraa joko itselleen tai muille.
Oppailla on mahdollisuus tehdä muutoksia reittisuunnitelmaan tai aikatauluihin sää- ym. turvallisuuteen liittyvien seikkojen johdosta.
Osallistujien on tiedotettava oppaita etukäteen mahdollisesti melontaa haittaavista sairauksista tai lääkityksistä.
Osallistujien tulee olla uimataitoisia.
Osallsitujilla tulee itsellä olla mukana omat leiritytymisvälineet ja retkiruuat. 

Hinta
Jäsenhinta 190 €, ei jäsenet 215 €
Kajakkivuokra 70 €, kajakkivuorka maksetaan käteisellä paikan päällä.
Voit ilmoittautua kursseille klikkaamalla päivämäärää. 

Hintaan sisältyy: opetus ja ohjaus sekä leirintäalue maksu
Huom! omat eväät ja henkilökohtaiset varusteet mukaan esim. teltta makuupussi ja retkikeitin. 

Suur-Saimaan melontaretki

9.-16.7.2017, ilmoittautuminen päättyy 6.7.17

 Saimaan melontavaellus 2017 suuntautuu kohti eteläisen  Saimaan vesistöjä. Lähtöpaikka on Camp Suomijärven melontakeskus Suomenniemellä, kirkasvetisen Suomijärven rannalla. Täältä on vesiyhteys Kuolimo-järven kautta Saimaalle. Reitillä on vaihtelevasti kapeikkoja ja avoimia selkiä, hiekkarantoja ja tilavia leirisaaria. Oppaina melovat Petri Leinonen ja Hannu Flink.

Retki on tarkoitettu perus melonta- ja retkeilytaidot omaaville. Päivittäiset melontamatkat ovat noin 25 km. Kannattaa meloa ennen retkeä riittävästi, jotta lihakset ovat tottuneet  rasitukseen. Melomme rauhallista retkivauhtia, keskimäärin n. 5 km/h, tietysti kelistä riippuen.

Lounas- ja leiripaikat ovat luonnonrannoilla ilman palveluita. Iltanuotion ympärillä on mukava kokoontua päivän päätteeksi.

Hinta

Suomen Ladun jäsenet 275 e
Ei jäsenet 295 €

Kajakkivuokra: yksikö 100 € / kaksikko 200 €, kajakkivuokra maksetaan paikanpäällä käteisellä

Ilmoittaudu klikkaamalla päivämäärää. 

 

Kurssit järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.