Maastopyöräily

Lähde ulkoilemaan lähimetsään, virkistymään luontoretkelle tai vauhdikkaammin kuntolenkille – kahdella pyörällä. Pyöräillen pääset pidemmälle, näet ja koet enemmän – läsnä ovat niin maisemat, luonnon äänet kuin tuoksutkin sekä samalla maaston tarjoamat taitohaasteet.

Maastopyöräily on monipuolinen laji, jota voi omien taitojensa ja kuntonsa mukaan harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa. Maastossa pyöräileminen on hauska ja rento tapa liikkua ja retkeillä. Laji sopii myös lapsille ja nuorille ja ennakkoluuloista poiketen myös iäkkäämmille. Kokeneempi maastopyöräilijä nauttii raskaammastakin kuntoilusta, teknisemmistä ajohaasteista ja jopa vauhdin hurmasta. Luontoympäristössä pyöräileminen on jokamiehenoikeus - lähtökohtaisesti saat siis pyöräillä siellä, missä saa kävelläkin.

Merkityillä maastopyöräilyreiteillä ja esimerkiksi helpoilla ulkoilureiteillä kokemattomampikin pyöräilijä pääsee lajin makuun. Kaupunkimetsien pienillä luonnonpoluilla ja ulkoilumetsien kinttupoluilla taas on hauska taituroida puiden juurien, kivien ja vaihtelevien maastonmuotojen lomassa. Virkistysalueilla, erämaisilla retkeilyreiteillä ja luonnonalueiden muita kulku-uria yhdistellen pääset pyöräilemään vaikka useamman päivän mittaisia maastovaelluksia. 

Pyöräilijälle luonto on liikuntaympäristö ja olennainen osa lajin nautintoa, joten liikummekin aina luontoa kunnioittaen ja toiset ulkoilijat huomioiden. Maastopyöräily ei ole sen riskialttiimpaa kuin muukaan luonnossa liikkuminen, kunhan ajaa oman taitotasonsa mukaisesti. Maastossa tärkein varuste on maastoon soveltuva pyörä sekä kypärä – ja myös kaveri on hyvä turvavaruste.  Yhteislenkeillä ja lajikursseilla oppii aina uutta – itsensä haastaminen ja jatkuva kehittyminen sekä lajin sosiaalisuus ovatkin lajin suola ja sokeri.

Maastopyöräily tutuksi -kursseja ja ohjattuja viikkolenkkejä Paloheinässä kesäkaudella 2020 sekä eri paikkakunnilla latuyhdistyksessä

Suomen Latu Paloheinä järjestää kolmen tunnin Maastopyöräily tutuksi-kursseja sekä 1,5-3h:n mittaisia ohjattuja lenkkejä ja retkiä. Tutustu tarjontaan kummankin sivujen kautta tai lähetä sähköpostia paloheina@suomenlatu.fi.

Maastoon latuyhdistysten lenkeille ja retkille

Suomen Ladun yhdistysten maastopyöräilyohjaajat vetävät yhteislenkkejä, jotka sopivat myös aloitteleville harrastajille. Opit ajotekniikkaa ja tutustut uusiin maastoihin sekä saat muilta vinkkejä ja ohjeita harrastuksessasi. Porukassa ajaminen on turvallista kokemattomallekin. Vaikka olisit jo kokenut maastoajaja, kannattaa silti lähteä mukaan yhteislenkeille: tutustut uusiin ihmisiin, löydät uusia polkuja ja ajoseuraa omillekin lenkeille. Maastopyöräilystä kiinnostuneena kannattaa olla yhteydessä oman paikkakunnan latuyhdistykseen.

Maastopyöräilyn viikkolenkeistä ja retkitapahtumista ilmoitellaan yleensä etupäässä latuyhdistysten omilla nettisivuilla ja facebook-ryhmissä.

Tutustu Kiilopään lähireitteihin

Maastopyöräilyn olosuhteiden kehittäminen: materiaalipankki

Sinustako maastopyöräilyohjaaja?

Ohjaajakurssin jälkeen osaat ohjata ryhmiä maastossa, opettaa maastoon sopivaa ajotekniikkaa ja suunnitella eri tasoisia reittejä, lenkkejä ja retkiä sekä tunnet erilaisten maastopyöräilyvarusteiden ja tarvikkeiden ominaisuuksia.
Katso lisää tästä.

Lajin kehittämisilta

Suomen Ladun latualueet voivat hakea alueelleen polkujuoksun kehittämisiltaa. Täytä TÄMÄ lomake. Lue lisää kehittämisilloista Liikuttajasta

Suomen Ladun maastopyöräilyn lajivastaava: Sini Savolainen, sini.savolainen@suomenlatu.fi, p. 040 539 9486.

Pääyhteistyökumppani