Maastopyöräily

Lähde ulkoilemaan lähimetsään, virkistymään luontoretkelle tai vauhdikkaammin kuntolenkille – kahdella pyörällä. Pyöräillen pääset pidemmälle, näet ja koet enemmän – läsnä ovat niin maisemat, luonnon äänet kuin tuoksutkin sekä samalla maaston tarjoamat taitohaasteet.

Maastopyöräily on monipuolinen laji, jota voi omien taitojensa ja kuntonsa mukaan harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa. Maastossa pyöräileminen on hauska ja rento tapa liikkua ja retkeillä. Laji sopii myös lapsille ja nuorille ja ennakkoluuloista poiketen myös iäkkäämmille. Kokeneempi maastopyöräilijä nauttii raskaammastakin kuntoilusta, teknisemmistä ajohaasteista ja jopa vauhdin hurmasta. Luontoympäristössä pyöräileminen on jokamiehenoikeus - lähtökohtaisesti saat siis pyöräillä siellä, missä saa kävelläkin.

Merkityillä maastopyöräilyreiteillä ja esimerkiksi helpoilla ulkoilureiteillä kokemattomampikin pyöräilijä pääsee lajin makuun. Kaupunkimetsien pienillä luonnonpoluilla ja ulkoilumetsien kinttupoluilla taas on hauska taituroida puikkelehtimalla puiden juurien, kivien ja vaihtelevien maastonmuotojen lomassa. Virkistysalueilla, erämaisilla retkeilyreiteillä ja luonnonalueiden muita kulku-uria yhdistellen pääset pyöräilemään vaikka useamman päivän mittaisia maastovaelluksia. 

Pyöräilijälle luonto on liikuntaympäristö ja olennainen osa lajin nautintoa, joten liikummekin aina luontoa kunnioittaen ja toiset ulkoilijat huomioiden. Maastopyöräily ei ole sen riskialttiimpaa kuin muukaan luonnossa liikkuminen, kunhan ajaa oman taitotasonsa mukaisesti. Maastossa tärkein varuste on kypärä – ja myös kaveri on hyvä turvavaruste.  Yhteislenkeillä ja lajikursseilla oppii aina uutta – itsensä haastaminen ja jatkuva kehittyminen sekä lajin sosiaalisuus ovatkin lajin suola ja sokeri.

Cube-kiertue kesällä 2016

Tutustu maastopyöräilyyn ilman omaa maastopyörää!

Kokeile maastopyöräilyä ja tutustu lajiin jopa ilman omaa maastopyörää! Kesäkaudella 2016 paikalliset yhdistykset, Suomen Latu ja tamperelainen pyöräliike R-Tech järjestävät Maastopyöräily tutuksi -kiertueen yli 20 paikkakunnalla eri puolilla maata.

Cube-kiertueen paikallistapahtuma on yhden illan mittainen ohjattu lajitutustuminen. Tapahtuma onsuunnattu ensisijaisesti maastopyöräilystä kiinnostuneille aikuisille, joilla ei vielä ole omaa maastopyörää. Osallistujien käytettävissä on 12 laadukasta Cube-maastopyörää ja ohjaajina toimivat Suomen Ladun koulutetut maastopyöräilynohjaajat. Ilmoittautuminen, lisätiedot ja ennakko-ohjeet saat suoraan kiertueessa mukana olevilta yhdistyksiltä tai Suomen Ladun tapahtumakalenterista.

Cube-kiertueen lisäksi monissa muissakin jäsenyhdistyksissä järjestetään kesäkauden aikana ohjattuja "tutustu maastopyöräilyyn" -iltoja. Kysy omasta yhdistyksestäsi, tai katso lähin tapahtuma Suomen Ladun tapahtumakalenterista.

Klikkaamalla kuvaa saat auki tapahtumanjärjestäjien version julisteesta.

Maastoon yhdessä

Suomen Ladun yhdistysten maastopyöräilyohjaajat vetävät yhteislenkkejä, jotka sopivat myös aloitteleville harrastajille. Opit ajotekniikkaa ja tutustut uusiin maastoihin sekä saat muilta vinkkejä ja ohjeita harrastuksessasi. Porukassa ajaminen on turvallista kokemattomallekin. Vaikka olisit jo kokenut maastoajaja, kannattaa silti lähteä mukaan yhteislenkeille: tutustut uusin ihmisiin, löydät uusia polkuja ja ajoseuraa omillekin lenkeille. Yhteislenkeistä ilmoitetaan usein yhdistysten facebook-sivuilla.

Maastopyöräilyn yhteislenkeistä ja retkitapahtumista löydät tietoa tapahtumakalenterista ja yhdistysten omilta nettisivuilla.
Viikkolenkeistä ilmoitellaan yleensä etupäässä latuyhdistysten Facebook-ryhmissä.