Lumikenkien laatu tuntuu materiaaleissa – muovissa, soljissa, siteissä ja metalliosissa. Ostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota lumikengän pohjan piikkeihin ja siteisiin. Hyvän lumikengän pohjapiikkien määrä riippuu siitä, miten jyrkkiä rinteitä haluaa tallustaa. Kierrätysmuovista valmistetut pitkäikäiset lumikengät pienentävät myös ekologisen selkärepun kokoa.
Lumikengät valitaan käyttötarkoituksen ja käyttäjän koon mukaan. Mitä suurempi kengän pinta-ala on sitä paremmin se kantaa upottavassa lumessa. Pihaleikkeihin ja kovaan maastoon sopii lyhyempi kenkä, paksuun puuterilumeen pidempi kenkä. Virkistyskäyttöön tarkoitetun kengän perusmittoina voidaan pitää seuraavia: 18/19” (lapset), 21-25” (naiset) ja 25-36” (miehet).
Huippumalleissa on turvallisuutta lisäävät terävät ja isot piikit. Kengän kehys sekä sidejärjestelmä on helppokäyttöisempi kuin edullisemmissa malleissa. Monesti laadukkaammat kengät ovat myös tukevammat ja kestävät aikaa, jopa vuosikymmeniä. Lumi ei tartu pohjaan, kun kengät säilytetään ulkona ja puhdistetaan aina käytön jälkeen. Nahkaisia osia on hyvä öljytä, varaosat ja korjausvälineet kannattaa ottaa mukaan retkille.
Siteen tulisi olla helppokäyttöinen ja luotettava. Huomiota pitäisi kiinnittää myös siteen kiinnitykseen. Parhaiten omaan käyttöön sopivat kengät löytää vuokraamalla ja kokeilemalla. Lumikenkä ei ole henkilökohtainen harrastusväline, vaan sama kenkä saattaa käydä kaikille perheenjäsenille.
Sauvat tehostavat suoritusta ja auttavat tasapainon saavuttamisessa. Sopivat sauvat ovat esimerkiksi kärkipiikillä ja sommalla varustetut teleskooppikävelysauvat, jotka säädetään ottamalla n. 50 cm pois käyttäjän omasta pituudesta.
Jalkineeksi lumikenkään käyvät parhaiten jämäkkälestiset, nilkkaa tukevat, vaelluskengän tyyppiset retkeilyjalkineet.