Varusteet kuntoon

Geokätköilyn tärkeimpiä varusteita ovat älypuhelin, erillinen GPS-laite tai kartta. Niiden lisäksi tarvitsetkin lähinnä vain ulkoiluun sopivat vaatteet, mutta ihan parhaita vetimiä ei kätköilyretkille kannata pukea. Oma kynä kannattaa pitää aina mukana, sillä monissa kätköissä ei ole kynää sisällä.

GPS (Global Positioning System)

Geokätköjä etsitään yleensä jonkinlaisen GPS-paikantimen avulla. Älypuhelimissa on nykyään lähes poikkeuksetta GPS-ominaisuus. Lisäksi on olemassa laaja valikoima erillisiä käsi-GPS-laitteita. GPS-paikannin laskee satelliiteista, missä päin maapalloa liikutaan ja pystyy ilmoittamaan sijainnin muutaman metrin tarkkuudella. GPS-laite toimii sitä tarkemmin, mitä parempi näkyvyys paikasta on taivaalle. Tiheä metsä tai jopa paksut pilvet voivat heikentää tarkkuutta ja korkeat rakennukset aiheuttavat heijastuksia, jolloin tarkka paikannus on vaikeaa. Sisätiloissa laite ei saa yhteyttä satelliitteihin.

Puhelimet

Geokätköjä voi etsiä älypuhelimilla, joissa on GPS-ominaisuus ja nettiyhteys. Puhelimeen ladataan sopiva kätköilyohjelma, joka hakee kätkötiedot nettiyhteydellä verkosta. Nettiyhteys käyttää dataa melko paljon, joten puhelinliittymässä kannattaa olla datapaketti. Varavirtalähde on myös tarpeen, jos kätköilee useamman tunnin kerrallaan.

Melko yleisesti käytetty ohjelma on geokätköilysivuston ylläpitäjän ohjelma Geocaching. Ilman vuosimaksuun perustuvaa geocaching.com-sivun Premium-jäsenyyttä ohjelma näyttää vain kaikkein helpoimpia kätköjä. Toinen suosittu ohjelma on c:geo. Molemmat ovat saatavilla puhelimen sovelluskaupasta. 

GPS-laitteet

Lähes mikä tahansa GPS-laite soveltuu geokätköilyyn. Laitetta käytetään kuitenkin ulkona, jolloin sen on syytä kestää erilaisia sääolosuhteita. Maastokäyttöön tarkoitetut GPS-laitteet ovat usein kestävämpiä kuin älypuhelimet ja niiden akunkesto on myös usein parempi. Geokätkötietoja voi syöttää laitteeseen käsin, mutta helpompaa on liittää GPS-laite USB-johdolla tietokoneeseen ja ladata kätkötiedot suoraan laitteen muistiin.

Osaan GPS-laitteista voi hankkia karttoja. Kartat eivät ole välttämättömiä, sillä kätköjä haetaan usein GPS-laitteen kompassitoiminnon avulla. Maanmittauslaitoksen sähköiset kartat ovat nykyään kaikkien yleisessä käytössä. Jos GPS-laitteen muisti riittää, laitteeseen voi ladata ilmaiseksi vaikka koko Suomen peruskartan, esimerkiksi Pailakka-nimisen kätköilijän karttasivulta.

Autojen navigaattorit käyttävät samaa tekniikkaa kuin maasto-GPS:t, mutta soveltuvat usein huonosti geokätköilyyn huonokestoisten akkujen tai hankalan käyttöliittymän takia.

Kartat

Geokätköjä voi etsiä myös ilman GPS-laitetta pelkkien karttojen avulla. Jokaisen geokätkön kuvauksesta on linkki online-kartoille, joille kätkön paikka tulostuu. Kartan voi tulostaa mukaansa maastoon. Erityisesti kaupungissa kätköjen etsiminen onnistuu pelkkien karttojen kanssa, sillä kartalla on runsaasti kiintopisteitä, joiden perusteella kätkön paikan voi päätellä. Maastossa kätköjen etsiminen ilman GPS-laitetta on hankalampaa.

Muut välineet

Geokätköilyssä liikutaan joskus paikoissa, joihin ei normaalisti mennä. Etsijät voivat joutua koluamaan ahtaita paikkoja, konttaamaan ja jopa ryömimään tai kiipeilemään. Hyvään kätköilyvarustukseen kuuluvat vaatteet, jotka kestävät likaantumista. Kätköjä etsitään usein koloista ja onkaloista, joten hanskat ovat myös osa pelaavaa varustusta. Vaikka useimmissa geokätköissä on sisällä kynä, jolla löydön voi merkata, kannattaa olla myös oma kynä mukana. Kätkön saa kirjata löydetyksi vasta, kun on saanut oman nimimerkkinsä kirjattua kätkössä olevaan lokivihkoon.

Luolissa ja muissa pimeissä tai hämärissä paikoissa on hyvä olla taskulamppu. Korkealla olevia kätköjä varten ovat monet rakentaneet teleskooppiongesta eräänlaisen poimijan. Joskus harvoin saattaa kätköjen aukaisemiseen tarvita myös muita apuvälineitä, mutta tämä on yleensä mainittu kätkön kuvauksessa. Huomaavainen kätköilijä pitää mukanaan myös kätköjen huoltotarvikkeita (esim. minigrip-pusseja, lokipaperia), jotta voi tarvittaessa huoltaa huonoon kuntoon joutuneen kätkön.