Frisbeegolf

Frisbeegolf on helppo, hauska ja halpa laji. Periaate on samanlainen kuin golfissa, rataa kierretään ja välimatkat kiekon luokse menee mukavasti porukassa kävellen ja samalla nauttien luonnosta. Frisbeegolfia pelataan yleensä radalla, jossa tavoite on saada kiekko maalikoriin mahdollisimman vähillä heitolla. Lajia voi soveltaa luontoon ja käyttää maalikoreina ympäriltä löytyviä asioita esim. puita, kiviä ja tolppia.

Frisbeegolf sopii kaiken ikäisille ja tasoisille pelaajille. Pelin yhteydessä tulee liikuttua huomaamatta jopa kilometrejä. Pelaaminen on rentohenkistä, väylien välissä ehtii käydä keskustelua esim omista heitoista. Pelaamiseen ei vaadita muuta, kun vähintään yksi kiekko per henkilö. Frisbeegolf on yksilölaji, mutta ratoja voi kiertää 3-5 henkilön ryhmissä (suositus). Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 250 metriin. Golfista tutut par-tulokset vaihtelevat väylän pituuden mukaan par 2:n ja par 5:n välillä. Frisbeegolfia voi pelata myös hyvin muuallakin kuin radalla, mielikuvitusta käyttäen ympäristöstä voi tehdä omia väyliä.  Pitää vain muistaa ottaa huomioon oma ja muiden turvallisuus eikä ympäristö saa kärsiä pelaamisesta.

Frisbeegolf-harrastus on helppo aloittaa ja sen perussäännöt nopea oppia. Alla tiivistelmä frisbeegolfin säännöistä, joilla aloittelija pääsee hyvin mukaan lajin pariin:

 • Pelin tarkoituksena on saada Frisbee mahdollisimman pienellä heittomäärällä aloituspaikasta maalikoriin.
 • Avausheiton jälkeen kauimpana korista oleva pelaaja jatkaa ensimmäisenä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta,  mihin edellinen heitto pysähtyi. Pelaaja heittää niin monta kertaa, kunnes Frisbee on maalikorissa.
 • Frisbeen irrottua kädestä, heiton saa astua yli. 10 metriä tai lähempää suoritettu heitto on putti. Sitä ei saa astua yli.
 • Väylä on pelattu loppuun, kun Frisbee on maalikorissa.
 • Voittaja on pelaaja, joka suorittaa radan pienimmällä määrällä heittoja.
 • Frisbeegolf on Spirit-laji – tärkeintä on pitää hauskaa!

Etiketti pelaamiselle

 1. Olet vastuussa heittämästäsi kiekosta.
 2. Varmista ettei edessä ole ihmisiä, kun heität. Älä siis heitä, mikäli väylällä tai sen läheisyydessä on ihmisiä. Anna edeltävälle ryhmälle pelirauha.
 3. Ota huomioon muut alueella liikkujat. He eivät välttämättä tiedä olevansa väylällä. Tarvittaessa voit kohteliaasti pyytää heitä väistämään, mutta muista että heillä on yhtäläinen oikeus liikkua alueella.
 4. Myös pelikavereille ja läheisillä väylillä pelaaville on suotava pelirauha. Vältä turhaa melua ja liikehdintää toisen keskittyessä heittoonsa.
 5. Jätä rata hyvään kuntoon myös seuraaville. Sen minkä kannat mukanasi luontoon, jaksat myös tuoda takaisin – ethän jätä roskia maastoon.
 6. Radoilla on tarkoituksella esteitä. Jätä niin kasvit kuin ihmisen tekemät esteet rauhaan.
 7. Mikäli takaa tulee huomattavasti nopeammin pelaava ryhmä, heidät on kohteliasta päästää ohitse. Jos taas itse olet ripeämmin pelaavassa ryhmässä voit ystävällisesti kysyä jos voisitte mennä hitaamman ryhmän ohitse.
 8. Palauta radoilta löytämäsi kiekot löytölaatikkoon tai omistajilleen.

Suomen Ladun frisbeegolf-mestaruuskisat

Suomen Ladun jäsenyhdistysten jäsenten kesken kisaillaan vuosittain frisbeegolf-mestaruudesta. Seuraavat kisat järjestetään 10.8.2019 Heinolassa Heinolan Ladun ja Lords of DiscGolf isännöimänä.

Paikka: Kippasuon Frisbeegolf -puisto, Reumantie 7, Heinola
Kilpailusarjat: Avoin sarja (18-60v.), Naisten avoin sarja (18-60v.), Juniori pojat (2001 ja jälkeen syntyneet), Juniori tytöt (2001 ja jälkeen syntyneet), Seniorimiehet (yli 60 v. ja seniorinaiset (yli 60 v.)
Kilpailumuoto: Yksilökilpailu ja joukkuekisa.
Kilpailun TD: Ville Lapinmäki, LDG
Pelitapa: Pelataan Kippasuon DiscGolfparkissa 2 kierrosta. Radat Kippasuo Pro (18 väylää,pelattavat väylät tarkentuvat myöhemmin) sekä Kippasuo AM-rata (18 väylää) Radoista tarkemmat speksit: http://www.ldg.fi

Näissä kisoissa ei tarvita kilpailulisenssiä, jäsenyys Suomen Ladun jäsenyhdistyksessä riittää. 

Lisätietoa

Heinolan Kippasuon DiscGolfParkin hyvin hoidetuilla radoilla on hyvä maine, ovat monen mielestä jopa Suomen parhaat! Haasteita riittää kaiken tasoisille ja sarjojen kärkipelaajilta odotetaan kovan luokan suorituksia. Mutta frisbeegolf on siitä mukava laji, että siinä voi kilpailla myös itseään vastaan ja keskittyä nauttimaan ulkoilusta ja kanssakilpailijoitten tapaamisesta.

Kannustusjoukot ehtivät päivän mittaan piipahtaa vaikkapa Lintutarhalla ja Heinolan perinteisillä Kalamarkkinoilla.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen onnistuu 28. heinäkuuta asti täältä.  Osallistumismaksu 15 euroa/kilpailija.

Kilpailuiden nettisivut

Heinolan Latu