Vuosikertomus 2021

Viime vuosi jää historian aikakirjoihin toisena koronavuotena – pandemia on jättänyt leimansa ilman muuta myös meidän toimintaamme päättyneenä toimintavuotena. Yleisesti voimme todeta, että vuosi sujui kuitenkin jo rutiinilla: edellisvuonna oli testattu ja otettu käyttöön jo monia uusia toimintatapoja, joiden avulla toimintaa on kyetty pyörittämään mallikelpoisesti. Viime vuoden aikana olemme kokoustaneet virtuaalisesti ja järjestäneet koulutuksia etänä, mutta olemme aina välillä onnistuneet myös tapaamaan toisiamme livenä, kun kulloisetkin kokoontumisrajoitukset ovat sen mahdollistaneet. Tämä toimintakertomus tuo erinomaisella tavalla esille sen, kuinka monipuolista ja runsasta toimintamme on ollut myös viime vuonna – olette tehneet upeaa työtä! 

Jäsenmäärämme on edelleen kasvanut ja nyt meitä on yhteensä jo lähes 94 000. 100 000 jäsenen raja ei ole enää kaukana! Lajitarjontamme on tunnetusti monipuolista ja käytössämme on runsaasti myös osaavia kouluttajia ja ohjaajia – ja kun vielä saamme ohjaajarekisterimme kunnolla hyötykäyttöön, saamme järjestettyä entistä enemmän laadukkaita koulutuksia ja uusia, mielenkiintoisia tapahtumia, jotka houkuttelevat mukaan lisää ulkoilijoita, ja uusista ulkoilijoista toivomme tietysti meille paljon uusia jäseniä.

Uutiskynnys on monesti ylittynyt valtakunnallisten tempaustemme johdosta – ns. suuri yleisökin on jo kuullut Nuku yö ulkona ja UlkonaKuinLumiukko -kampanjoista. Toki Suomen luonto ja koronakin välillä ovat aiheuttaneet haasteita, ja hyvin valmisteltuja tapahtumia on jouduttu peruuttamaan. Mutta vuonna 2022 yritetään taas, periksi ei anneta. 

Päättyneenä toimintavuonna on aika ajoin noussut keskusteluun myös se, pitäisikö Suomen Latuun olla mahdollista liittyä myös ”suoraan”, kuulumatta mihinkään jäsenyhdistykseen. Halukkuutta tuntuu olevan siihen, että voisi olla ikään kuin Suomen Ladun kannatusjäsen ja antaa tukensa ulkoilun edunvalvonnalle, vaikkei haluaisi varsinaisesti mukaan yhdistystoimintaan. Ulkoilun edunvalvonta on tärkeä osa työtämme, siihen on panostettu paljon resursseja ja saatu aikaan myös tulosta. Tärkeää olisi löytää malli, joka olisi niin jäsenyhdistysten kuin järjestön edun mukainen.

Olemme aloittaneet strategian päivittämisen. Katse on luotu niinkin pitkälle kuin vuoteen 2038, jolloin järjestömme täyttää 100 vuotta. Nykyinen strategiamme pohjautuu kolmeen pääkohtaan: Ulkoile, Osallistu, Vaikuta.  Tämä jako on ollut helppo muistaa ja se kuvaa edelleen hyvin toimintaamme. 

Voimassa olevan strategian pohjalta on voinut hyvillä mielin rakentaa ja uudistaa tulevaa strategiaa. Olemme jo saaneet paljon pohjatyötä tehdyksi, vuonna 2022 saamme strategiatyön valmiiksi.  Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille – moni on ollut tässä työssä mukana. 

Vuosi 2021 on ollut monipuolisen toiminnan vuosi niin jäsenyhdistyksissä, Suomen Ladun toimistolla kuin myös Kiilopäällä ja Paloheinässä. Töitä on tehty lujasti ja joskus moneenkin kertaan, kun suunnitelmia on jouduttu viranomaismääräysten tai muiden syiden vuoksi muuttamaan. Varsinkin toimistolla on ollut poikkeuksellinen vuosi sikäli, että henkilökunnan vaihtuvuus on ollut suurta ja pitkän linjan konkareita on lähtenyt uusiin haasteisiin jättäen suuria vaelluskenkiä täytettäviksi. Tämä on luonnollisesti aiheuttanut kuormitusta muulle henkilöstölle, kun uusia on perehdytetty talon tavoille. Kiitos koko henkilöstölle 
venymisestä. Olette olleet aivan mahtavia ja todella sitoutuneita yhteiseen tekemiseemme. 

Kiitokset myös kaikille jäsenille – te teette Suomen Ladun ja puhallatte siihen hengen. On ollut upeata kohdata teitä merkkipäivienne yhteydessä tai aluekokouksissa. Mieleenpainuvia hetkiä.

Kiitollisuudella muistelen myös syyskokoustamme Lappeenrannassa ja sitä, että ehdimme vielä muistaa pitkäaikaista puheenjohtajamme Pekka Alasta – Latu-Pekkaa. Pian yhteisen viikonloppumme jälkeen meidät tavoitti suruviesti Pekan siirtymisestä ikuisille hiihtoladuille. Mutta yhteiset muistot kantavat, kiitos hyvästä vuodesta. Siirretään katseemme kohti parempaa vuotta 2022.

Kirre Palmi
Suomen Ladun puheenjohtaja 2020-2022