Vuosikertomus 2020

Se erilainen toimintavuosi

Ensimmäinen vuoteni Suomen Ladun puheenjohtajana on ohi – vuodesta tuli kovin erilainen kuin meistä kukaan oli osannut odottaa.

Toimintasuunnitelma vuodelle 2020 oli laadittu hyvässä nosteessa ja kaikki oli kunnossa myös mainion tuloksen tekemiseksi  päättyneenä toimintavuonna. Kevättalvella maailma kuitenkin muuttui dramaattisesti: Koronapandemia iski myös Suomeen maaliskuussa ja käytännössä koko vuoden toimintatavat menivät uusiksi. 

Hämmennys  kesti hetken – sitten Suomen Ladun väki kääri hihansa: uudet ideat ja toimintatavat oli otettava käyttöön. Suuri osa vuodelle 2020 suunnitelluista tapahtumista jouduttiin peruuttamaan niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Monenlaista korvaavaa toimintaa keksittiin ja erilaiset virtuaaliset toimintatavat tulivat käyttöön. 

Ja saatiinpa vain näillä uusillakin tavoilla väki ulkoilemaan, osallistumaan ja vaikuttamaan!

Keväällä saimme positiivista huomiota siitä, että järjestimme ensimmäisten joukossa kevätkokouksemme virtuaalisesti. Kokous sujui mallikkaasti ja tarvittavat kevätkokouksen päätökset saatiin tehdyiksi. 

Myös syyskokous jouduttiin lopulta järjestämään virtuaalisesti. Tämäkin kokous sujui hyvin – vain latulaisten live-kohtaamiset jäivät puuttumaan. Myös alueiden ja latuyhdistysten monet kokoukset pidettiin etäkokouksina. Uudet tavat opittiin – ja ehkä näitä oppeja voidaan jossain määrin hyödyntää  myös tulevaisuudessa.

Koronavuosi sai ihmiset liikkumaan luonnossa huomattavasti normaalia enemmän. Metsät ja muut luontoliikuntapaikat tulivat tutuiksi niillekin, joille ulkoilu luonnossa ei ole ollut niin tuttua ja tavanomaista. Paikoitellen luontoreitit suorastaan 
ruuhkautuivat – tähän hätään Suomen Latu kehitti Vastuullisen ulkoilijan etiketin, joka noteerattiin jopa Suomen ulkopuolella! Toivotaan, että ulkoilubuumi jatkuu tulevaisuudessakin ja mahdollisimman moni löytää sen oman tapansa liikkua ja nauttia luonnosta!

Toimintavuosi oli haastava myös taloudellisesti, ja jouduimme lomauttamaan henkilökuntaa niin toimistolla kuin Kiilopäälläkin. Tämä ei kuitenkaan lamaannuttanut toimintaa, vaan sitkeästi väki teki kaiken voitavansa. Mielestäni selvisimme loistavasti,  josta haluan lausua suuret kiitokset Eki Karlssonille ja Seppo Uskille joukkoineen. Olette pitäneet järjestömme tiukasti ladulla myös tämän vuoden ajan, mikä on huomioitu järjestömme ulkopuolellakin, koska olemme saaneet useammankin huomionosoituksen upeasta työstä niin lasten kuin aikuistenkin liikuttamisessa.

Lisäksi haluan osoittaa kiitokset myös latualueilla ja jäsenyhdistyksissä toimineille vapaaehtoisille. Moni tapahtuma on toki jäänyt koronan vuoksi järjestämättä, mutta mielikuvitusta käyttäen ja uutta innovoiden toiminta on jatkunut myös näinä erikoisina aikoina.  

Teidän vapaaehtoisten sinnikkyyden ja kekseliäisyyden vuoksi vuosi oli kuitenkin vallan kelpo ulkoilu- ja liikuntavuosi. Kiitokset myös yhteistyökumppaneillemme ja tukijoillemme – panoksenne on ollut koronavuonna erityisen tärkeää!

Toivotaan, että vuonna 2021 tavataan – ihan oikeasti!

Kirre Palmi 
Suomen Ladun puheenjohtaja 
2020-2022