ERÄVAELLUKSEN SM-KILPAILUT 2015

18.09.15 - 20.09.15

SM-ERÄVAELLUKSEN KEHITTÄMISKYSELY

ti 29. syyskuuta 2015 11.10.00

Hyvät SM-erävaellusaktiivit,

Tämänvuotisen SM-erävaelluksen palautekyselyyn (http://goo.gl/forms/7j6QiXCZBB ) toivotaan vielä muutaman päivän ajan vastauksia niiltä, jotka eivät vielä ole palautettaan antaneet.

Koko kilpailun muoto on valinkauhassa parista syystä:
1) Kilpailun osanottajamäärä on hiipunut liian alhaiseksi suhteessa järjestämisen vaivannäköön.
2) Kilpailun järjestäjiä on ollut vaikea löytää lähinnä ykköskohdassa mainitusta syystä.

On siis tarpeen luodata, millainen konsepti potentiaalisia osanottajia kiinnostaisi.
Tästä syystä tämänvuotiset järjestäjät ovat muotoilleet kehittämiskyselyn, johon pääsee linkistä: http://goo.gl/forms/kUs66LqAPv
Kyselyn tulokset menevät Suomen Ladun, Erävaelluskillan ja mahdollisen seuraavan järjestäjän käyttöön.
Kilpailun formaattiin tulee ehkä suuriakin muutoksia. Siksi kannanottonne on erityisen tärkeä.
Toki vastauksia toivotaan kaikilta aiheesta kiinnostuneilta.

Kehittämiskysely pidetään avoinna lokakuun ajan, jonka jälkeen tulokset analysoidaan jatkotoimenpiteitä varten.

Erävaellusterveisin,

Keravanjärven Kierroksen tehtäväryhmä

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan

Tässä alku kilpailunjohtajan tervehdyksestä vuodelta 2003: "Erävaelluksen SM-kilpailut ovat kasvaneet luonnon- ja järjestelyjen kannalta massatapahtumaksi. Mielestäni tapahtuman koko nykyisessä muodossa alkaakin lähennellä jo sitä ylärajaa, jonka luonto ja talkoovoimin toimiva järjestelyporukka kykenee kohtuudella kantamaan."

Mitä on tapahtunut reilussa kymmenessä vuodessa. Tuolloin pelättiin osanottajamäärien riistäytyvän käsistä?

Tapahtuma on kuihtunut. Kutistunut kaikilta puolin kuoreensa.

Ei ole järkevää kysellä kehitysehdotuksia vielä mukana olevilta. Pois jääneiden kertomus on tärkeämpi. Siksi kerron tässä seuraavaa. Ja minäkin jaksoin roikkua mukana toistakymmentä kilpailua. Joista kaksitoista viimeistä tarkkaan seuraten.

Taivalkoskella sanoin vaelluskaverilleni. Eikö olisi hienompaa, jos järjestäjät iskisivät rastittoman kartan käteen ja sanoisivat; tehkää hieno vaellus, toteutus on teidän. Sitä lähemmäs iloista vaeltamista massatapahtuma ei voisi päästä.

Mutta.

Reinon mielilausetta siteeratakseni: "Hullut on saatava numerojärjestykseen."

Kilpailijoiden kato johtuu erävaelluskilpailun vieraantumisesta vaeltamisen perusasioista. Partioita laitetaan numerojärjestykseen asioiden perusteella, jotka eivät ole merkityksellisiä vaeltamisen kannalta.

Mutkia suoriksi oikoen tässä resepti:

Kilpailukartta on kilpailualue. Kilpailukeskus, lähtö ja maali ovat yksi ja sama paikka kilpailualueen keskivaiheilla. Kilpailualueella on hajallaan sopiva määrä rasteja. Rastien kiertojärjestys on vapaa. Pakollisia rasteja ei ole. Rastit ovat auki esimerkiksi aamukuudesta iltakuuteen. Yöpyminen tapahtuu vapaasti kilpailualueella. Kaikilla sarjoilla on sama kartta ja samat rastit. Tulokset vedetään erikseen sarjoittain. Kilpailulla on määräaika. Maasto on vaativa ja alueella on luonnollisia maastoesteitä rastien lomassa.

Tätä lähemmäs vaeltamista erävaelluskilpailu ei voi päästä. Kilpisjärvellä oli jo askel tähän suuntaan ja sitä on pidetty muodoltaan hyvänä kilpailuna.

Rastihenkilöstö koostuu muutaman hengen rastitehtäväporukoista, jotka vastaavat yhden rastin ylläpidosta. Heidät voi myös motivoida tehtävänsuunnitteluun. Useat tehtävät voivat olla matkan varrella suoritettavia, vain tuotos palautetaan rastille. Myös kylmiä suunnistusrasteja voi olla viljalti, jotta matka ei käy niin haluavien keskuudessa lyhyeksi.

Tämä sallii leppoisan vaeltelun ja kilpailuhenkisen erävaeltamisen samassa tapahtumassa. Yksinkertainen on kaunista.

- su 3. tammikuuta 2016 21.48.50

Yhteistyökumppanit