Vie maastopyöräsi metsään!

09

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Mäntyjen oranssit rungot vilisevät silmäkulmissa pyöräilijän nautiskellessa pitkin neulaspolkua. Vauhdista hurmaantunut on löytänyt unelmiensa maaston. Toisaalla huimapää herkuttelee alamäen töyssyissä ja jossain pohjoisessa rauhallisesti polkeva ihmettelee, miten paljon ehtiikään päivässä näkemään, kun matka taittuu kahden jalan sijaan kahden pyörän päällä.  

Maastopyöräily soveltuu yllättävän monelle ja siihen on suomalaisen luontoliikkujan onneksi havahduttu lukuisin tavoin. Uusia maastopyöräreittejä on avautunut, vuokravälineitä löytää entistä helpommin ja lajin alkuunkin saa opastusta.  

Miten päästä pyöräilemään? 

Helpoin tapa sukeltaa sisään lajin salaisuuksiin, on liittyä letkan jatkoksi. Suomen Ladun paikallisyhdistysten maastopyöräilyohjaajien vetämät yhteislenkit soveltuvat hyvin myös aloittelijoille.  

Tiedot järjestetyistä viikkolenkeistä löytyvät yleensä latuyhdistysten omilta nettisivuilta, Facebook-ryhmistä sekä Suomen Ladun tapahtumakalenterista. Ennen maastoon lähtöä on suositeltavaa tutustua maastopyöräilijän etikettiin

3 vinkkiä ajotekniikkaan 

Ehkä varastossasi on maastopyörä, joka on jo jonkin aikaa ihmetellyt, milloin pääsisi toteuttamaan itseään. Omatoiminen lajikokeilu kannattaa aloittaa lähipoluilta. Helppoon maastoon voi lähteä vaatimattomammankin pyörän kyydissä. Poimi mukaan kolme ydinajatusta tekniikasta ja lähde pyöräsi kanssa pihalle!

 1. Katse eteen 
  Katso sinne, minne olet menossa eli selvästi eteen. Varmista, ettet naulaa katsettasi vaaranpaikkoihin. Pyörä kuljettajineen päätyy yleensä sinne, minne katse heidät vie.  
 2. Ennakoiva jarrutus ja vaihteen vaihto 
  Kun jarruttaa hankalassa paikassa, varmistaa siihen uppoamisen. Jarrutuksen tulisikin olla ennakoiva ja yleensä samanaikainen sekä taka- että etujarruilla. Oikea ajoitus ja ennakoivuus ovat valttia myös vaihteita vaihtaessa. 
 3. Pehmeästi hyökkäävä, joustava ajoasento
  Tarkista ajoasentosi ylhäältä alaspäin:  
 • kyynärpäät joustavina ja lievästi ulospäin koukistuneina 
 • lantio taittuneena, takapuoli selvästi taaksepäin  
 • polvet kevyesti koukussa ja jalkaterät vaakatasossa 
 • paino jakautuneena tasaisesti molemmille jaloille  

Leppoisa metsäkruisailu on lajin sunnuntaisuola. Kehittyäkseen on hyvä kannustaa itsensä pienen tekniikkaharjoituksen äärelle edes kerran lenkin aikana. Ideoisitko lähimetsään oman radan, jota toistamalla ongelmakohdat hioutuisivat ja tilalle tulisi oivalluksia?  

Sitten vain kypärä päähän ja polulle! Tärkeintä lienee pitää mielessä, että lystiähän tämän on tarkoitus olla. 

Lisälukemista:

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: