Varhaiset linnut ja vanhat varikset – nyt kaikki syysmuuttoa ihailemaan!

29

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Aktiivinen orni seuraa lintujen liikkeitä ympäri vuoden, mutta staiji keskittyy ihailemaan muuttoa. Suurinta liikehdintää voi jokainen, titteleistä piittaamatta, ihailla syys-lokakuun taittuessa. Syksyn muutossa lintuja riittää – muuttavathan nyt vanhempiensa kanssa kesän aikana syntyneet poikasetkin.

BirdLife Suomi on kerännyt sivuilleen tilastoja yhdeksän vuoden ajalta ja julkaissut sen pohjalta käyriä. Lajin aktiivit raportoivat havaintojaan Tiira-lintutietopalveluun. Näitä kahta lähdettä tutkien voi saada tarkemman käsityksen siitä, missä vaiheessa lintujen syysmuutto omalla asuinseudulla on.

Syysmuuttoretkelle on parasta lähteä ennen auringonnousua, jolloin ehtii katsomaan pienimpien lentoa. Suuremmat linnut odottavat nousevia ilmavirtauksia ja liikehtivät siksi hieman myöhemmin. Pilvisenä päivänä muutto käynnistyy hitaammin, mutta silloin voi tarkkailla jopa koko päivän.

Miten ja missä tarkkailla syysmuuttoa?

Suomi on maailman johtava lintutornimaa. Käytössämme on noin 500 lintutornia. Lintutornien lisäksi hyviä paikkoja muuton tarkkailuun ovat pitkien niemien kärjet sekä korkeat kalliot etenkin rannikoilla. Muuttoa tekevät linnut lentävät usein seuraten vesistöjen tai harjujen muodostamia ketjuja sekä rannikkolinjoja.

Muuttajien seurailu on aistien saumatonta yhteispeliä, silmät ja korvat ovat jatkuvasti tarkkaavaisina. Ääni, ulkomuoto, lentotyyli ja käyttäytyminen kertovat taitavalle, mikä lintu on kyseessä. Lintuja vielä taitamaton on konkarin tavoin yhtä tervetullut torniin. Havainnoimalla oppii ja toisaalta pelkkä suuren muuton seuranta on upea elämys, vaikka havaintokirjaan ei kertyisikään merkintöjä.

Lintutorniin kiivetään ja siellä ollaan rauhallisesti remuamatta, jotta jokaisella on mahdollisuus havainnoida haluamallaan tavalla. Pandemia-aikaan annetaan tilaa tulijoille, jos tornissa sattuisi olemaan täyttä.

Mitä mukaan syksyiselle linturetkelle?

  • Erityisen lämpimät vaatteet ja kengät
  • Termoskannullinen kuumaa sekä jotain purtavaa
  • Kiikari sekä kaukoputki, jos sellainen on
  • Lintukirja

Lennokkaat linkit

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: