Staycation teltassa – Suomen suurimman luksushotellin löydät luonnosta

19

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Sana ’staycation’, pysy (stay) ja loma (vacation), ei taivu helposti suomen kielelle, ajatus paremminkin. Ideana on pysytellä kotiseudulla, mutta nähdä omat kulmat turistin silmin. Arki on tarkoitus jättää kotiin ja majoittua muualla, nauttia toisten laittamaa ruokaa sekä ripaus kulttuuria. Millainen olisi retkeilyhenkinen staycation? 

Syyskuu on parasta aikaa telttailevalle kotiseutulomailijalle monestakin syystä. Hyönteiset eivät enää häiritse, suurimmassa osassa Suomea pärjäilee vielä tovin ilman topattuja kerroksia, mutta on sopivan viileää eväiden mukana kuljettamiseen. Illoissa riittää valoa, mutta myös tunnelmallista tummuutta on tarjolla.  

Alla lähitelttailevia ideoita muutamien Suomen suurimpien kaupunkiseutujen asukkaille.

Pääkaupunkiseudulta Raaseporiin 

Missä leiriytyä?

Västerbyn ulkoilualueella on useita mukavia leiriytymispaikkoja sekä patikointireittejä. 

Kulttuuria ja kokemuksia

Ulkoilmahenkinen löytää omat mansikkapaikkansa Retkipaikka.fi-sivustolle kootun Raasepori-osion artikkeleista, tärppinä näistä: Billnäsin ruukkialue. Yhden päivän voi omistaa myös Fiskarsille: Fiskarsvillage.fi: Syysretki Fiskarsissa.

Missä syödä?

Ainekset leirieväisiin Tammisaaren torilta, avoinna ympäri vuoden lauantaisin klo 7–14.
Lue Raaseporin paikallistuottajista ja lähiruuasta.
Illaksi telttaleiriin mukaan YLP!:n kuuluisa pizza ja pötkölleen todella laajan näytön tähtitaivasesitystä katsomaan. Vaihtoehtoisena ohjelmanumerona tunnelmallinen sateen ropina.

Turusta Teijoon 

Missä leiriytyä? 

Teijon kansallispuistossa on telttailu sallittu tulenteko- ja laavupaikoilla, jotka löytyvät Teijon esitteestä (Luontoon.fi) 

Kulttuuria, kulinarismia ja kokemuksia

Visit Mathildedal on koonnut yhdelle kartalle täyteläisen päivämenun, jota pääsee maistelemaan suoraan Teijon kansallispuistosta käsin.

Jyväskylästä ja Tampereelta Isojärvelle

Missä leiriytyä? 

Isojärven kansallispuistossa leiriytyminen on sallittu telttailualueilla, tulentekopaikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Löydät nämä Isojärven alueen kartalta. (Luontoon.fi)

Kulttuuria ja kokemuksia

Matkalla Isojärven kansallispuistoon voi kulttuurinnälkää ruokkia koukkaamalla Kuhmoisten kautta. Kulttuuritarjontaa esittelee Visit Kuhmoinen - kulttuuri.
Leppoisan lukuloman ystävä nautiskelee Heretyn kämppäkahvilan kuuluisaa porkkanakakkua samalla alan kirjallisuuteen tutustuen.

Missä syödä?

Heretyn kämppäkahvila palvelee retkeilijöitä lokakuulle asti.

Tiedätkö, mihin saa laittaa tulet, entä teltan?

Lähilomailitpa missä päin tahansa, on kokeneemmankin hyvä kerrata ajatuksella ainakin seuraavat: 

Mistä löytää vuokra- tai lainavarusteita?  

Retken suunnittelussa auttavat sivustot

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: