Seitsemän ajatusta sauvakävelijälle

23

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Yhden Suomen liikuttavimmista lajeista voi aloittaa omilta kotiportailta. Hätäisempi voisi ajatella, että laji, jota jo lähes 1,5 miljoonaa suomalaista ilmoittaa harrastavansa, olisi kaikkien kalenterissa. Kun lajin vaivattomuuteen sekä hyviin vaikutuksiin perehtyy, ihmettelee pian: mikseivät kaikki 5,5 miljoonaa? Kyse on suomalaisista suomalaisimmasta, Suomessa kehitellystä lajista eli sauvakävelystä. 

Lajia harrastaakseen tarvitsee vain ulkoiluun soveltuvat vaatteet sekä kävelysauvat. Tätä välineurheilua ei voi kalliiksi moittia. Edullisimmillaan kävelysauvat saa alle 20 eurolla. Hankintaa tehdessään on oltava tarkkana, sillä moni sortuu kävelylle turhan pitkin sauvoin.  

Sauva on oikean mittainen, kun sauvan kärjen ollessa maassa ja käden pidellessä kahvasta, jää kyynärpää 90 asteen kulmaan. Käytännössä tämä toteutuu, kun hankitaan sauvat, joiden mitta on oma pituus vähennettynä 55 senttimetrillä.  

1990-luvun alussa Suomen urheiluliiton testauspäällikkö Matti Heikkilä vertasi sauvakävelyn etuja kävelyyn. Tutkimuksen tulokset olivat hämmästyttäviä. Lisäämällä jotain niinkin yksinkertaista kuin sauvat käsien jatkeeksi, muuttui kävely monin tavoin tehokkaammaksi.  

Rintarangan liikkuvuus ja käsien seudun lihaskestävyys ovat ehkä itsestään selviä lisiä, mutta moni ei ehkä ajattele sauvojen auttavan myös heitä, joiden selälle tai polvinivelille pelkkä kävely on kuluttavaa. Selkä- ja hartiakipuiset kertovat saavansa avun lajista ja kestävyys kohoaa ihan kaikilla. Sauvakävely on mainio, monipuolinen vaihtoehto juoksulenkeille.

7 ajatusta tekniikasta 

Sauvakävelyn edut kuulostavat lähestulkoon liian hyviltä. Hinta tälläkin kaupalla on. Saadakseen itselleen kaikki lajin edut, tulee kävelijän antaa tovi aikaa ja ajatuksia oikean tekniikan etsinnälle.  

  1. Asento on normaaliin kävelyyn verrattuna hieman etukenossa 
  2. Kun katse on kaukaisuudessa, säilyy ryhti oikeana 
  3. Ote sauvasta on kevyt, ei puristava – taakse vietäessä käsi avautuu kokonaan 
  4. Hartiat pysyvät rentoina ja alhaalla, olkapäät eivät nouse  
  5. Sauva osuu edessä maahan vastakkaisen kantapään tasolla 
  6. Sauvojen suunta on koko liikkeen ajan takaviisto, sauvaa ei siis heilauteta etuviistoon, ei liioin pyöräytetä sivulta 
  7. Jalkaterä rullaa ja päkiä viimeistelee askeleen pienellä työnnöllä 

Hikipisaroita haikaileville 

Oletko ajatellut, että sauvakävely on hidasta hiipimistä, eikä tarjoile toivomaasi hikipintaa? Nappaa sauvat käteen ja etsi lähin mäki. Pienen verryttelyn jälkeen voitkin tehdä kunnon sauvarinneharjoituksen pelkän sileän sauvonnan sijaan. Touhua voi tehostaa entisestään loikkimalla tai juoksemalla mäkeä ylöspäin. Jos haluaa toivottaa itselleen erinomaisen tehokasta luontoliikuntapäivää, voi peilikuvalleen huudahtaa: ”Sauvo suolle!” 

Opi lisää sauvakävelystä Suomen Ladun sivuilta:

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: