Seikkailua metsäreiteillä – polkujuoksu johdattaa elämysten äärelle

02

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

”En pysy pystyssä!” huudahtaa aloittelija ja hoippuu epäuskoisena polkua eteenpäin. Maanteitä ahkerasti lenkkareillaan kuluttaneet yllättyvät poikkeuksetta siirtyessään polulle. Polkujuoksu on monipuolinen laji, joka kehittää niin kestävyyttä, ketteryyttä kuin koordinaatiotakin. Vaihteleva maasto vahvistaa kehon eri lihaksia monipuolisesti ja pehmeä alusta hellii niveliä. Keskittyminen kiinnittyy kiviin ja kantoihin, aika ja arki unohtuvat nopeasti.  

Hiljalleen juoksija huomaa katseen hakeutuvan polulla eteenpäin, luonnonesteisiin ei enää kompastele ja tilalle hiipii suloinen seikkailunmaku.  

Miten päästä alkuun? 

Kokeillakseen lajia tarvitsee vain polun pään ja jonkinlaiset vuodenaikaan sopivat juoksuvarusteet. Jos päättää tehdä vain yhden hankinnan, kannattaa katse kääntää kenkiin. Lajin harrastajat suosivat jalkineita, joissa pohjakuvio tarjoaa purevan pidon ja materiaali säilyy tukevana märissäkin olosuhteissa.  

Suomen Ladun paikallisyhdistykset johdattelevat aloittelevat ja kokeneetkin poluille syksyn polkujuoksukiertueella. Löydät syyskuun tapahtumat kiertuekalenterista

Polkujuoksutapahtumien järjestäjät, ryhmät ja yhdistykset järjestävät yhteislenkkejä ympäri vuoden. Jonon jatkoksi liittymällä ja konkareiden lajivinkkejä kuuntelemalla pääsee lajin juonesta kiinni nopeasti.

Mistä polku juoksijalle? 

Aloittelijan paras polku löytyy yleensä yllättävän läheltä. Kannattaa kurkistella, mihin koiranulkoiluttaja kurvaa sekä tarkkailla lähitien pientareita. Kun tossut ovat saaneet tuntumaa lähistön maastoista, on aika tähytä uusiin metsiin: 

Tapahtumien kautta mukaan tunnelmaan ja Suomen hienoimmille poluille  

Tapahtumien reitit johdattelevat luontoliikkujan kunkin seudun hienoimmille reiteille. Polkujuoksutapahtumat-kalenteri on täydentynyt viime vuosina monipuolisilla riveillä ympäri Suomen. Itsenäisyyspäivänä Espoon polut kutsuvat kokeneiden rymistelijöiden lisäksi myös perheet mukaan, Mäntyharjulla uusi vuosi otetaan vastaan poluilla juosten ja parissakin tapahtumassa tunnelmaa lisää pimeys. Viikonloppuna juostaan Nuuksiossa lajin suomalainen superklassikko jo kymmenennettä kertaa.

Nuuksio Classicin seuraaminen maastossa on oiva tapa viettää liikunnallinen lauantaipäivä ja tutustua samalla lajiin. Lokakuun alussa juostaan Suomen polkujuoksujen kulmakivi, Vaarojen maraton jo 16. kerran. Kolin maisemat, Ryläyksen ja Mäkrävaaran haasteet, tiukka loppunousu ja kauden päättäjäistunnelmat tekevät tapahtumasta polkujuoksijoiden pyhiinvaelluskohteen.

Polut lajin saloihin 

Suomen Latu:

Trailrunning.fi:

Lue myös: Endorfiininmetsästäjä-blogi: Viiden polkujuoksijan vinkit aloittelijalle 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: