Punaisen marjan metsästys

25

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Nyt ämpäri käteen ja punaisia marjoja jahtaamaan! Vaikka marja-astia ei täyttyisikään saaliista, ovat punaiset posket taattu tuominen tältä retkeltä. 

Puolukka

Ensimmäiset puolukat kypsyvät yleensä syyskuun alussa. Puolukka on maltilla varustettu marja, ja jaksaa odottaa poimijaansa pitkälle lokakuuhun. Puolukka suosii valoisia ja kuivahkoja kangasmetsiä – samaisia paikkoja, joissa on ihastuttava istahtaa kesken marjaretken evästelemään ja syksyä haistelemaan. 

Sianpuolukka

Toisinaan puolukan kanssa samoilla seuduilla kurkistelee myös mauton näköispainos – sianpuolukka. Sianpuolukan varvut suikertelevat pitkinä, juurettomina lonkeroina puolukan kasvaessa lyhyinä varpuina. Muutaman sianpuolukan päätyessä ämpäriin puolukan sijaan, ei vaara ole suuri. Marja on puolukkaa jauhoisempi ja mauttomampi, mutta ei myrkyllinen. 

Pihlajanmarja

Oletko pysähtynyt tutkimaan pihlajanmarjoja ja huomannut happamuuden vaihtelevan puusta toiseen? Kirpeäksi moitittu marja kasvaa melkein koko maassa ja kilpailee rinta rinnan muiden punaisten marja-aarteidemme kanssa terveysvaikutusten palkintopallipaikoista. Puiden punastuessa marjastaja kurkkii sadon kehittymistä toisella puolella puuta, lintuparvi toisella. Molemmat odottavat innolla ensimmäisen pakkasen puraisua, joka lempeyttää marjan maun. Ovela poimija on askeleen lintua edellä ja kierrättää varhain poimitut marjansa pakastimen kautta. 

Karpalo

Soilla suikertelevat marjavanat saavat pian himmeän punaisen hehkun. Nyt on hyvä hetki käydä tarkistamassa, missä ehkä punertaa jo, ja mihin kannattaa suunnata, kun sato on valmis poimittavaksi. Karpalo kestää hyvin pakkasiin asti, mutta poimijan sormet eivät ehkä. Siksi syyskuu onkin mainiota aikaa saapastella suolle ja kerätä mukaan mahdollisesti jo kypsynyt sato. 

Valmista syksyn marjoista herkulliset marjaremmit retkieväiksi 

Hämmästyttävän makeat ja terveelliset retkiherkut saat loihdittua itsepoimituista marjoista. Raaka-aineet voi poimia myös kaupan pakastealtaasta.  

  • 500 g marjasosetta 
  • 1 tl ruokaöljyä leivinpaperille levitettynä tai silikoninen leivinpaperi 
  • Vaihtelun haluisille: ripaus kardemummaa, vaniljaa tai kuusenkerkkäpölyä 

Soseuta marjat kotoa löytyvällä laitteella: muusinuijalla, sauva- tai tehosekoittimella. Halutessasi voit maustaa marjasoseen ripauksella vaniljaa, kardemummaa, rosmariinia tai kuusenkerkkäpölyä. 
Levitä marjasose mahdollisimman tasaiseksi, ohueksi levyksi öljyllä suditulle tai silikoniselle leivinpaperille. 

Lämmitä uuni noin 50 °C lämpötilaan. Laita marjasosepelti uuniin ja lisää puinen lasta tai muu kuumaa pelkäämätön kapula pitämään uuninluukkua raollaan. Kuivata sosetta 8–12 tuntia tarkistaen välillä kuivuusaste. Soseen tulee kuivua nahkamaiseksi levyksi, ei korpuksi asti.  

Leikkaa levystä kahden senttimetrin levyisiä suikaleita, kääri rullalle ja pakkaa mukaan seuraavalle retkelle. 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: