Päiväunet, yöunet, talviunet – joko nukuit riippumatossa?
Tuuli keinuttaa kainosti, raikas ilma virtaa vapaasti ja aloilleen asettunut voi kuvitella olevansa raukean painava, mutta painoton. Syksyyn kallistuvassa luonnossa on vaikea päättää haluaisiko katsella puiden latvoja ilman katosta vai toivoisiko suuria sadepisaroita tunnelmaa rummuttamaan. Luonto päättää tämän puolestamme, mutta nautiskellakseen on ihmisen itse hankkiuduttava maton halaukseen.
Jos matossa makailu on tuttua touhua, ehkä kutsut kaverin mukaasi retkelle ja johdattelet hänet lajin saloihin? Jos riippumattoilu on vielä vierasta, voi varusteet vuokrata tai lainata ensimmäiselle reissulle.
Riippumattoilija tarvitsee tuekseen kaksi tervettä, noin 4–5 metrin etäisyydellä toisistaan olevaa puuta. Kiinnitysköydet laitellaan puihin silmien korkeudelle ja säädetään tarvittaessa. Mutkattomimmat köydet sujautetaan vain oman lenkkinsä läpi ja itse matto kiinnitetään koukulla köyteen.
Muistathan, että matossakin nukkuminen on leiriytymistä ja siksi sallittua mm. useimmissa kansallispuistoissa ainoastaan leiriytymiseen osoitetuilla paikoilla.
Pieni varoituksen sananen: riippumattoilun kerrotaan olevan erittäin koukuttavaa!
Pakkaa mukaan riippumattoilua varten
- Riippumatto
- Kiinnitysköydet
- Puunhalaajat – Useat kiinnitysköydet jättävät puuhun urat ja siksi leveät puunhalaajat ovat mattoilijan perusvaruste. Varustevarastosta mahdollisesti löytyvät kuormaliinat ajavat asian.
- Tarppi eli katos – Syysretkelle pakataan aina katos mukaan. Jos sääennuste lupaa selkeää, voi katoksen jättää pois ja laskea syttyvät tähdet riippumatosta käsin.
- Underquilt eli alaviltti – Underquilt on kuin riippumaton alle kiinnitettävä, puolikas makuupussi. Syysilmassa kylmä puraisee kankusta ja päiväunia pidempiä unia turvaamaan ripustetaan alapeitto. Aloillaan nukkuva retkeilijä saattaa selvitä syysyöstä retkipatja allaan.
- Makuupussi – Pienille päiväunille lähtijä pärjää peitolla, yöksi jäävä tarkistaa sääennusteesta alimman lukeman ja vertaa sitä makuupussinsa lämpöarvoihin.
Lue lisää Latu&Polku-lehden artikkelista: Riippumattokoulu: Miten aloittaa riippumattoilu ja mikä lajissa koukuttaa?
Mistä vuokrata varusteita? Suomen Ladun jäsenyhdistykset vuokraavat varusteita jäsenilleen. Etsi oma paikallisyhdistyksesi ja tarkista tarjonta.
Myös useat luontokeskukset vuokraavat retkeilyvarusteita. Löydä lähin luontokeskuksesi täältä.