Osaatko suunnistaa?

06

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

”On niin hienoa, kun osaa suunnistaa!” riemuitsee ikänsä suunnistanut lajitoverilleen. Iloa ei hetkessä kirvoittanut kisamenestys tai onnistunut kuntorastisuoritus, vaan hiihtoretki molemmille tuntemattomalla seudulla, viitoittamattomilla saloilla.

Suunnistuksen perustaidot omaavalle avautuvat merkitsemättömien reittien ulkopuoliset maastot, monelle mahdottomat marjametsät sekä erämaavaellukset. Suunnistustaito mahdollistaa itse lajin – suunnistuksen – lisäksi monet lystit luontoliikuntalajit.  

Kartanlukutaitoinen voi suunnitella seudulle kuin seudulle oman maastopyörä-, swimrun-, umpihankihiihto- tai polkujuoksulenkin. Lähiluonnostakin voi löytää uutta karttaa tutkimalla. Jännittävä jyrkänne voi olla taatusti ruuhkattoman retken kohde. 

Jos lenkkeily maistuu aavistuksen puulta, kannattaa kokeilla olisiko suunnistus oma laji. Kartanluku, reitinvalinta ja rastinotto vaativat kaiken keskittymisen ja kunto kasvaa sivutuotteena. Kiintorastit, kuntorastit, MOBO-rastit, omatoimirastit – rastinälkäiselle kuntoilijalle on tarjolla apetta sulan maan aikaan ihan joka päivä.  

Näin pääset alkuun 

Yksin opetellen kompassi voi tuntua vaikealta kapineelta ja kartan merkit mystisiltä mykeröiltä. Useimpien suunnistusseurojen alkeiskurssit sijoittuvat kevääseen. Muina vuodenaikoina voi tiedustella lähtisikö joku lähiseurasta opastamaan lajin alkuun tai onnistuisiko yksityiskurssi.  

Lajiin itsekseen perehtyessä on ensimmäisiltä kuntorasteilta suositeltavaa valita kaikkein lyhin rata ja keskittyä alkuun kartan kanssa keskusteluun seisoskellen ja havainnoiden. Ennen ensimmäistäkään askelta, on hyvä katsoa ympärilleen: missä suunnalla on tie, missä rakennus? Havaintojen perusteella kartta käännetään samaan suuntaan ja oma nenä kohti ensimmäistä rastia. Samalla peukalo laitetaan kartalla kohtaan, jossa itse on.  

Epäonnistumisista ei kannata koskaan lannistua – pikemminkin innostua. Suunnistus on lajina kovin ilkikurinen ja pitää niin kuntoilijat kuin maailman huiputkin nöyrinä ja hyväkuntoisina. 

Hyödynnä nämä linkit: 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: