Mystinen punainen, leiskuva keltainen – suunnittele ruskaretki

10

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Pian käynnistyvät kasvien viimeiset juhlat ennen talviunia. Pitkään valloillaan ollut seesteinen vihreä väistyy ja kohtuus ei ole todellakaan muodissa. Nyt on syytä liioitella, on draamakuninkaiden ja -kuningattarien vuoro astua esiin. Syksyn pukuloistoa tarkkaillessa voi kiinnittää ensin huomionsa leiskuvaan keltaiseen. Sen tiedetään nousevan esiin, kun vihreä poistuu. Mutta miksi kasvit punastuvat? Se on toistaiseksi tutkijoillekin suuri mysteeri. 

Etelämpänä huomion keräävät ruskissaan loimuavat puut, puuttomilla pohjoisen seuduilla kääntyy katse maaruskan maalaamiin maisemiin.  

Milloin ja missä ruskaa voi ihailla? 

Mystinen ruska on luonnon oma näytös, johon ei voi ennalta varata paikkalippuja, näytösajankohtaa ei liioin ilmoitella. Perusennuste on, että ruska alkaa Lapissa syyskuun puolessa välissä ja laskeutuu kohti etelää noin 250 kilometrin viikkovauhtia. Eteläisimmässä Suomessa saa ruskaa siis ihailla todennäköisesti aina lokakuun lopulle saakka.  

Ihaillakseen Lapin ruskaa onkin jo kiiruhdettava ulos ja tuntureille. Etelämpänä saa hetken keskittyä tulevien ruskaretkien suunnitteluun. Mutta millaiseen paikkaan kannattaisi suunnata ruskaretkelle? 

 1. Lintu- ja näköalatornit 
  Googlen karttapalveluun kootulta sivulta löydät Suomen lintu- ja näköalatornit, joista käsin ruskan värittämää maisemaa näkee kerralla suuremman siivun. 
 2. Suuret suot 
  Ruskan hiipiminen maisemaan alkaa usein suolta. Retkikartta.fi-palvelusta kannattaa tutkia, mistä löytyisi lähin suo ja mielellään myös pitkospuureitti, jota pitkin pääsee ihailemaan suolle saapunutta maaruskaa. 
 3. Kansallismaisemat  
  Suomen 27 kansallismaisemaa eivät ole tarkkarajaisia näköalaikkunoita, vaan ennemminkin seutuja, jotka kertovat omaa maisematarinaansa suomalaisuuden ytimestä. Kansallismaisemien listalta löytää varmasti kiehtovia ruskanihailuideoita. 
 4. Kansalliset kaupunkipuistot 
  Kansalliset kaupunkipuistot muodostavat kymmenen puiston verkoston. Kaupunkipuistoissa kasvaa vankkoja, vanhoja lehtipuita, joiden väriloisto voi syksyllä olla retken arvoinen. 
 5. Veden äärelle 
  Omassa lähiluonnossa kannattaa hakeutua veden äärelle ruskaa ihailemaan – kas vesi heijastaa kasvien värit tuplaten näin ruskan määrän. 

Lisää ruskasta 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: