Melonta – yllättävän monipuolinen luontoliikuntalaji

03

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Melojien kausi jatkuu koko syyskuun. Innokkaimmat kauhovat aina jäiden tuloon saakka. Aloittelija ehtii vielä kokeilla lajia ja sytyttää innostuksen kipinän talveksi kytemään. 

Lajia kokeilematon ihastelee ehkä vaivattoman näköistä liikehdintää ja ajattelee käsien vievän melojaa eteenpäin. Kun lajitekniikka on hallussa, on melonta koko kropan yhteispeliä.  

Melontatekniikan lisäksi lajiin uppoutumisen myötä tulee tutustuneeksi yllättävän moniin eri ulottuvuuksiin: vesistöjen sääennusteisiin, vesireiteillä suunnistukseen, retken suunnitteluun ja reitinvalintoihin. Vesilinnun perspektiivistä maailmaa katsellessa huomaa luonnostakin uusia asioita.   

Varmin reitti mukaviin melontamaileihin on peruskurssille osallistuminen. Kauden 2021 kurssikalenterin tarjonta hiljenee syksyä kohden, mutta kurssien järjestäjiltä kannattaa tiedustella yksityiskoulutusta omalle ryhmälle.  

Peruskurssilla oppii melontatekniikan ja menopeliin menon lisäksi kaatuneesta kajakista pelastautumisen ja kaverin avustamisen vastaavassa tilanteessa. Tiivis koulutus sisältää myös varusteisiin perehtymisen ja käytön. 

Muista aina ennen vesiretkeä: 

  • Tutki sääennuste ja erityisesti tuuliennuste. Pyri laatimaan reittisuunnitelma, jossa paluu on myötätuulessa. Pohdi saatko tuulensuojaa saarilta tai niemiltä. 
  • Pakkaa mukaan vaihtovaatteet vedenpitäviin pusseihin. 
  • Kutsu mukaan kaveri. Kokemukset jakaen ilon lisäksi tuplaantuu myös turvallisuus. 
  • Lataa puhelimeen 112-sovellus ja pakkaa puhelin vesitiiviiseen pussiin. Kun hätätilanteessa soitat sovelluksen kautta, viestittyy sijaintisi automaattisesti eteenpäin. 
  • Ajattele kerran huolellisesti läpi, miten toimit, jos kajakkisi kaatuu. Pelastautumista on harjoiteltava ennen melontaretkien aloittamista.  

Lue lisää 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: