Luontopolkumiehen 5 vinkkiä

16

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Luontopolulla retkeily on valloittavan vaivatonta. Valmiiksi mietittyä ja merkattua reittiä syventävät usein tietotaulut ja matkalle on yleensä rakennettu myös nautiskelupaikat eväitä varten.  
 
Mutta mistä löytyvät Suomen hurjimmat ja hauskimmat polut? Nämä metsäiset sisäpiirin tiedot paljastaa reilusti yli 200 suomalaista luontopolkua kulkenut ja bloginsa välityksellä kaikille raportoinut Luontopolkumies Mika Markkanen.

1. Erikoisin luontopolku, jonka olet kulkenut? 

Erikoisin on Hukkavuoren luontopolku Ruokolahdella. Reitti on tekijänsä Matti Päivisen näköinen – kotikutoinen, mutta hauska ja sympaattinen. Reitin varrella on varmasti 500 kylttiä ja niiden tekstit ovat hauskoja ja oivaltaviakin: ‘Pyyn kylppäri’, ‘Pasi Kuikka’, ‘Jäniksen sateensuoja’ jne. Reitillä on paljon luontoon liittyvää faktaa ja upeita maisemiakin. 

Hukkavuoren luontopolku Ruokolahdella: Hauskoja kylttejä ja hienoa erämaaluontoa  

2. Luontopolku, joka jokaisen suomalaisen tulisi kokea? 

Tulliniemen luontopolku Hangossa vie kävelijän Suomen mantereen eteläisimpään kohtaan ja Salpausselän viimeiseen veden yläpuolella olevaan pisteeseen.  

Suomen mantereen eteläisimmässä pisteessä Tulliniemen luontopolulla 

3. Millä luontopolulla on hauskimmat opastaulut? 

Hukkavuori voittaa tämänkin haasteen. Mieleen tuli myös mukava Raition reitti Tuusulassa. Ainakin lapset innostuvat varmasti hauskoista piirroksista opastauluissa. 

Metsäntutkimuslaitoksen poluilla Raition reitillä Tuusulassa 

4. Mikä on ollut rankin kulkemasi luontopolku? 

Kolin läheltä löytyvä Kolvananuuron reitti ei ole varsinainen luontopolku, mutta vaativuudessaan pomppaa heti mieleen tätä kysymystä pohtiessa. Reitillä on kovat korkeuserot ja rotkon pohjallakin on kivikkoa, joka hidastaa kävelyä merkittävästi.  

Haasteellinen mutta palkitseva Kolvananuuron reitti 

5. Mihin luontopolkuun kamerasi rakastui eli kuvauksellisin kulkemasi luontopolku? 

Vaikea valinta, mutta nostan vastaukseksi Mikkiksen tarinapolun Parikkalassa, koska polku on tuoreessa muistissa. Matkalla oli seudun historiasta kertovia kylttejä, monipuolisia metsiä, kauniita rantoja, hienoja taukopaikkoja ja oivallisia kuvauskohteita kuten uhrikivi. 

Monipuolinen reitti ja hyvät taukopaikat Mikkiksen tarinapolulla Parikkalassa 

Lisää luontopolkuja löydät näiden sivustojen avulla: 

  • Retkipaikka.fi – Retkipaikan Luontopolut-sivulta löydät lukuisia tarinoita luontopoluista kaikkialta Suomesta. Elämykselliset tekstit kuvituksineen ovat jo itsessään pieniä, virtuaalisia luontoretkiä. Useimmat metsämaistiaisista saavat lähtemään retkelle aina uudelleen. 
  • Retkikartta.fi – Metsähallituksen Retkikartta-palvelun hakutoiminto sekä karttatasoilta valittava reitit-taso tuovat molemmat kartalle palveluun lisätyt luontopolut. 

 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: