Lähde herkulliselle hävikkiretkelle!

13

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Hävikkiviikko-sivusto luettelee tylyjä lukemia: kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta peräti kolmannes syntyy ruuasta. Lähes kolmannes ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa. Se, ettei heitä yhtään ruokaa roskiin, tuntuukin olevan paitsi helppo, myös tehokas keino säästää niin rahaa kuin luontoakin.  

Kotona nahistuneen tuntuinen palanen maistuu retkellä herkulta. Lähde Hävikkiviikon tunnelmissa vaivattomalle eväsretkelle pakaten mukaan sitä, mitä kaapista sattuu löytymään. Jo omalle takapihalle tehty retki voi muuttaa ruuan retkiruuaksi, siis erityisen herkulliseksi. 

Viisi ruokaideaa hävikkiretkelle 

 1. Täytetyt letut 
  Lettutaikinaan voi hämmentää niin vanhentumisuhan alla olevan maidon, kerman, kermaviilin kuin rahkankin tai vaikka ylijäämäpuuron. Lettutaikina kannattaa valmistaa kotona vaikkapa mehupulloon, josta on kätevä kaadella leirissä taikinaa pannulle. Ruokaisa täyte valmistuu pilkkoen sekaan viimeistä päivää eläviä vihanneksia, yrttejä, juuston loppuja ja lopuksi hieman suolaa ja pippuria. 
 2. Eväsleivät 
  Valmista leipien väliin tahna kaapin vanhenevista asioista. Ehkä löydät tuorejuustoa, vihanneksia, yrttejä tai pyöryköitä. Silppua kaikesta tahna, jonka laitat kahden leivän väliin. Jos jääkaapissa on vanhenevaa juustoa, siivuta myös sitä mukaan. Kääri leivät folioon ja paahda lämpimiksi evästelypaikalla.
 3. Pataruoka 
  Kaappaa retkelle mukaan retkikeitin. Kuutioi pakastusrasiaan sipulia, valkosipulia ja vanhenemisuhan alla olevia aineksia – melkeinpä mikä vain käy. Lopuksi lorauta mukaan öljyä sekä ripsuttele mausteita. Evästelypaikassa kaada ainekset keittimeen ja tunnelmoi syksyistä luontoa padan poristessa.  
 4. Salaatti 
  Kokeile onnistutko loihtimaan jääkaapin antimista salaatin. Makua tuhdistamaan voit etsiä kaapeista pähkinöitä, mukaan sopivat hyvin myös mahdolliset tähteeksi jääneet makaronit, riisit ja juurekset.
 5. Tähteitä
  Jos kotoa löytyy ihan selkeitä tähteitä, siis valmista ruokaa, maistuu sekin juhlavalta luonnossa nautittuna. Nappaa jääkaapin valmiit antimet mukaan ja lähde lähilaavulle. Tai ehkä lämmität ruuan kotona ja kuljetat kylmälaukussa lähimmälle maisemapaikalle. 

Lähimmän retkikokkailupaikan voit löytää Retkikartta.fi-palvelun avulla. Valitse palvelun oikeasta yläkulmasta ’Karttataso’ ja sen alta ’Retkeilyrakennelmat’, ruksi vielä kohdat: Tulentekopaikat, Varaustulentekopaikat, Keittokatokset ja Varauskeittokatokset.  

Lue lisää ruokahävikistä ja retkiruuista 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: