Lähde aarrejahtiin!

26

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Miltä tuntuisi, jos saisit käsiisi koko maailman kattavan aarrekartan? Karttaa tutkiessa huomaisit, että kotisi lähellä on kymmeniä aarrekätköjä ja Suomessa yli 80 000. Pian huomaisit kulkeneesi lukuisten aarteiden vierestä tietämättä niiden olemassaolosta yhtikäs mitään. 

Tälläkin kultakolikolla on kääntöpuolensa. Ennen kuin jatkat aarrekartta-ajatuksen parissa, on syytä pohdiskella, miksi eräs perusopas on nimetty otsikolla: ”Älä ryhdy geokätköilijäksi…” Oppaan alkusanoissa varoitellaan: ”Kätköily on äärimmäisen addiktoiva harrastus, josta nopeasti muodostuu pakkomielle. Kätköily vie kaiken aikasi…” 

Uusi näkökulma retkeilyyn 

Joku kätkö voi vaatia uimista, toinen pitkien taipaleiden patikointia. Retkeilijälle suomalaisen Geocache-sivuston otsikot vilkuttelevat tuttuja paikkoja: Patvinsuon kansallispuisto, Päijänteen kansallispuisto, Evon retkeilyalue. Edellä mainitut esimerkit onkin listattu otsikon ’Retkivinkit’ alle. Joskus kätköilijä saattaakin elehtiä kuin tavallinen retkeilijä, mutta poikkeaakin toisinaan polulta parille. Vaeltajalle on mahdollista kulkea vaikkapa edellä mainitun Patvinsuon poluilla ja rykäistä vaellusreissun yhteydessä Pienen Surkanvaaran 15 geokätkön power trail. Usein lajiin hurahtanut päätyy kuitenkin upeisiin luontokohteisiin kätkö mielessään ja toisaalta johdattelee muita kulkijoita elämysten äärelle luomalla uusia kätköjä kokemisen arvoisiin paikkoihin. Viisas kätköilijä tietää, että jokamiehenoikeuksien noudattaminen mahdollistaa tämänkin lajin jatkuvuuden monipuolisissa kohteissa. 

Näin pääset alkuun 

  1. Kirjaudu mukaan leikkiin Geocaching.com-sivustolla.
  2. Kirjaudu samalla myös suomalaiselle sisarsivustolle Geocache.fi:lle.
  3. Varaa retkeä varten GPS-laite tai GPS-paikannuksella varustettu kännykkä.  
  4. Helpoimmat kätköt löytyvät pelkän kartan avulla, joten aloittaa voi jopa ilman minkäänlaista maastoon otettavaa laitetta. 
  5. Varustaudu retkelle reipashenkisillä retkeilyvaatteilla ja pienellä kynällä.  
  6. Kätköt saattavat vaatia konttailua tai kiipeilyn kaltaista liikehdintää. Kätkö merkataan käydyksi mukana kulkevalla kynällä. Kätköön jätetään puumerkiksi oma kätköilynimimerkki. 

Aloita peruskätköstä 

Geokätköilysivustolta löydät maailman kaikki geokätköt luokiteltuna etsittävän esineen koon, etsinnän vaikeuden sekä kätkölle pääsyn vaikeuden mukaan. Kätköily kannattaa aloittaa etsimällä yksinkertainen peruskätkö. Sellaisen löytää suoraan koordinaattien osoittamasta paikasta. Aivonystyröilleen saa mukavaa jumppaa siirtymällä multikätköihin ja mysteereihin, jotka tarjoilevat usein pähkinän tai useamman purtavaksi ennen varsinaisen kätkön löytymistä. 

Löydä lisää lajista: 

 

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: