Kuuletko? Sienimetsä kutsuu!

04

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Yksi reippailee rouskujen perässä, toinen kelpuuttaa koriinsa vain suloiset suppilot, kolmas kerää kaiken syötävän. Mutta voisiko sienimetsästä nauttia muutenkin kuin lautasen kautta? Metsissämme on tuhansia sienilajeja, joista vain noin 200 soveltuu ruokasieniksi. 

Konttaa, kurkistele ja kummastele 

Haluaisitko olla suuri löytöretkeilijä? Tiesitkö, että Suomesta löydetään vuosittain uusia sienilajeja. Löytääkseen siis jotain uutta, ei välttämättä tarvitse matkustaa kauas.  

Suklaajänönkorva, lehtomaahikas, nukkajalkanääpikkä, kummarusokas, karvakupponen, villajalkaryhäkäs, ryhäpahkajalka ja nukkakuupikka – tämä letka ei ole satukirjan sankariluettelo, vaan sikermä suomalaisia sieniä.

Joskus sieniretkelle kannattaa lähteä kaksin silmin. Toisten silmien etsiessä ruokasieniä koriin, voivat toiset silmät keskittyä ihailemaan ihmeellisiä sieniä. Ihmeellisimmät sienet voi korin sijaan poimia kännykän kameralla. Lähde jahtaamaan mahdollisimman erilaisia sieniä: kaikkein pienin, upeimman värinen, limaisin, ryppyisin, oudoimman muotoinen.  
 
Retkeä kostuttavista sadepisaroista on syytä iloita, sillä sade korostaa sienten värejä. Kun kohdalle osuu kumoon keikahtanut lahopuu, kannattaa viimeistään polvistua ja kurkistaa, löytyykö rungon alapuolelta pieniä sieni-ihmeitä. 

Tutki sieni pienin ja uteliain askelin edeten. Irrota sieni varovasti maasta varmistaen, että jalka on ehjä. Seuraavaksi tutki lakin muotoa. Onko lakki laakea tai suppilo? Entä pinta? Ryppyinen, uurteinen tai limainen? Minkä värinen on lakki, entä jalka? Onko lakin alapuolella pillit, heltat tai orat? Onko jalka ontto, tahmea, tynnyrimäinen tai hoikka? Tutki luupilla vielä sienen rakennetta tarkemmin. Lopulta voit haistella sientä? Erotatko eri sienten hajut toisistaan? 

Metsässä sienten ihmeisiin sukeltelun jälkeen varmistetaan huolella, että astioissa on kotiin viemisinä vain hyväkuntoisia ja selvästi tunnistettuja ruokasieniä.

Tapahtumiin oppimaan! 

Valtakunnallisia sieniviikkoja vietetään Suomessa 30.8.-12.9.2021. Sieniviikkojen aikana marttayhdistykset ja Suomen Latu järjestävät yhteistyössä sieniretkiä eri puolilla Suomea. 
 
Löydä lähin tapahtuma Marttojen kalenterista! 

Mitä mukaan ihmettelevälle sieniretkelle? 

  • Ilmava kori 
  • Sieniveitsi 
  • Kotimainen, tuore sienikirja tai puhelimeen ladattu sienisovellus, kännykkä vesitiiviiseen pussiin 
  • Luuppi

Sienestäjän sivustoja 

  • Suomen Lajitietokeskuksen Laji.fi antaa osviittaa esimerkiksi siitä, ovatko suppilovahverot jo nousseet seudullasi
  • Luontoportti.com: Sienten tunnistus  
Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: