BONUS: Onkiminen on helppo tapa kalastaa

30

syyskuu
Ulkoiluvinkit
Jaa vinkki:

Onkiminen on yleisin kalastuksen monista eri muodoista. Syitä suosioon on monia. Kalastusvälineet ovat edullisia ja helppoja vaikka itse valmistaa, kalapaikkoja löytyy kaikkialta lyhyidenkin matkojen päästä, lupia ei tarvita ja saalista saa lähes varmasti. Kuulostaa helpolta, mutta muutamia valmisteluja kannattaa tehdä ennen kalaretkeä.

Välineet kuntoon

Perinteinen onki on mökkirannasta kaadettu haapa tai pihlaja, johon on solmittu onkilaite, jossa on suuri punavalkoinen koho. Kalastus on kuitenkin mielekkäämpää tarkoitukseen sopivilla välineillä.

Yleiskäyttöön kannattaa hankkia neljä metriä pitkä teleskooppivapa, jota perheen pienimmätkin jaksavat vaivatta kannatella. Kalastavampia onkilaitteita ovat herkät niin sanotut kilpaonkilaitteet tai puikkokohot. Herkässä ja kalastavassa onkilaitteessa koho on ohut ja solakan mallinen, siima ei ole kovin paksua ja koukku on sopivan pieni. Pieni koukku mahtuu hyvin pienisuisten särkikalojenkin suuhun, mutta siinä pysyy myös savupönttöön kelpaava ahven.

Tiesitkö, että oikein painotetussa onkilaitteessa vain kohon antenni näkyy veden pinnalla? Näin painotettu onki on herkkä, eivätkä kalat huomaa petosta syöttiä napostellessaan. Oman onkesi voit painottaa lisäämällä siimaan lyijyhauleja.

Hyviä teleskooppivapoja ja kalastavia onkilaitteita saa kalastustarvikeliikkeistä muutaman euron hintaan.

Mato maistuu kaloille

Onginnassa voi käyttää syöttinä vaikkapa kärpäsentoukkia, taikinaa, juustonpalaa, kalanpalaa tai matoa. Kalastusvälinekaupoista saa ostaa syöttejä ympäri vuoden. Mökkikalastaja saa syötit parhaiten omasta tunkiosta tai perunamaan reunasta kaivamalla.

Mato kannattaa pujottaa läheltä paksua päätä koukkuun ja jättää koukun kärki näkyviin. Näin koukun kärjen ei tarvitse läpäistä madon nahkaa ennen tarttumista kalan suuhun.

Onkijan kalapaikat ja saalis

Hyvää kalapaikkaa etsiessä kannattaa muistaa, että kalat hakevat ympäristöstään suojaa ja ravintoa. Parhaita kalapaikkoja ovat rannat, joissa pohja on rikkonainen ja kaloille löytyy sopivaa ravintoa. Esimerkiksi vedenalaisten kivikkojen ja kaislikoiden reunat ovat oivallisia kalapaikkoja. Usein tuulenpuoleiset rannat antavat hyvin kalaa tuulen kuljettaessa rantaan kaloille sopivaa ravintoa.

Onkijan perussaalista ovat särjensukuiset kalat sekä kiisket ja ahvenet. Saalislajiin voidaan vaikuttaa hakemalla paikkoja, joissa esiintyy tiettyä kalalajia. Onkijan saaliskaloihin kuuluvat myös suuret ahvenet ja hauet. Niitä voi onkia kaislikoiden reunoista tai karikoilta, joiden ympärillä ne ovat syömässä pikkukaloja. Syöttinä kannattaa käyttää kalanpalaa ja varustautua muutenkin riittävän järeillä välineillä.

Saatpa saaliiksesi mitä kaloja tahansa, voit valmistaa niistä herkullista ruokaa.

Lisää onginnasta ja muista mökkiläisen kalastustavoista:

Lue myös eri kalastustapojen perusteista!


Kuva: Matti Kulju, Suomen Vapaa-ajankalastajat

Jaa päivän ulkoiluvinkki ystävillesi: