Uutiset

Image

Voiko vilukisu rakastua talviuintiin?

16.12.2022

Kuinka kauan menee, että kylmä ei tunnu enää epämiellyttävältä? Heti, kun sitä ei enää määrittele kielteisillä ilmauksilla. Aikaa siihen kuluu 30 sekuntia.

Kuva ja teksti: Pauliina Toivonen

Vaikka olen surffannut Suomessa joulukuussa ja käynyt talviselviytymisleirin, olen koko aikuisikäni pitänyt itseäni vilukissana. Olen se tyyppi, joka ui luonnonvesissä kunnolla vasta heinäkuun helteillä ja kastautuu avantoon ainoastaan saunasta, hysteerisenä sekoillen ja hengitystään haukkoen.

Enää en kuitenkaan aio jänistää. Olemme ystävieni kanssa mökkireissulla, on syysaamu ja toverini lilluvat onnellisen autuaina järvessä. Vaikka saunaa ei ole lämmitetty, jokin heidän maanitteluissaan uppoaa tällä kertaa tajuntaani. Olen lukenut siitä maagisesta olosta, jonka kylmässä vedessä uiminen tuottaa ja siltä ystäväni nyt näyttävät – taianomaisilta.

Lopulta laskeudun veteen. Ystäväni kehottavat keskittymään rauhalliseen hengitykseen ja olemaan aivan paikallaan. Vesi on matalalla, joten polvistun pohjahiekkaan ja kiedon käteni halaukseen ympärilleni. Hengitän hitaasti. Kuuntelen hengitystäni. Rauhoitun.

30 sekunnin kuluttua tapahtuu ihme. Vesi tuntuu edelleen kylmältä, mutta kylmä ei tunnu enää epämiellyttävältä. Se vain tuntuu.

Haastattelin aikoinaan jään alla vapaasukeltavaa Johanna Nordbladia, joka vertasi tunnetta siihen, kun on vettä nenässä: tuntemus on epämiellyttävä vain silloin, jos sen määrittelee sellaiseksi. Vasta nyt ymmärrän, mitä hän tarkoitti.

Välipaljastus: vesi oli tuolloin 15-asteista. Mutta jostainhan se on aloitettava!

Juttu jatkuu Latu&Polku-lehden verkkosivuilla.

Entisen vilukisun vinkit talviuinnin aloittajalle

01 Sovi uintitreffit kaverin kanssa, joka kannustaa sinua pysymään rauhallisena ja hengittämään hitaasti.

02 Hanki neopreenitossut. Ne auttavat rantaan tepastelussa ja vedessä rauhallisena pysymisessä. Myös villasukat tepsivät paremman puutteessa. Jos sinulla ei ole hanskoja, pidä kädet vedenpinnan yläpuolella.

03 Lämmittele ennen avantoa. Kävele, hypi, pompi, juokse, punnerra. Kun keho tuntuu lämpimältä, on helpompi mennä veteen.

04 Älä määrittele kylmän tunnetta kielteiseksi ja lopeta itsesi identifioiminen vilukissaksi.

05 Huomaa rauhallisen hengityksen tuoma vaikutus olotilaan.

 

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Latu&Polku-lehden verkkolehdessä 15.12.2022.