Uutiset

Image

Kaikki ladulle - kokeile soveltavaa hiihtoa!

15.02.2022

Liikunta- tai näkövamma ei tarkoita hiihtoharrastuksen loppumista tai sitä, ettei hiihtoa voisi aloittaa. Erilaisten apuvälineiden ja avustajan kanssa hiihtäminen on mahdollista myös soveltaen. Tänä talvena soveltavaa hiihtoa voi kokeilla esimerkiksi Yhteiset polut -hankkeen tapahtumissa. Suomen Ladun hankesuunnittelija Miika Honkanen koordinoi hankkeen tapahtumia ja harrastaa itsekin soveltavaa hiihtoa.

Soveltava hiihto - mistä on kyse?

Soveltava hiihto eli parahiihto jaetaan pysty- ja kelkkahiihtoon. Pystyhiihtäjät hiihtävät tavallisilla hiihtovälineillä. Hiihtokelkkaa käytettäessä sukset ovat kiinni kelkassa ja kelkka valitaan käyttäjälle sopivaksi. Hiihtovälineiden lisäksi hiihdossa hyödynnetään erilaisia apuvälineitä. 

- Välineitä ei tarvitse ostaa heti omaksi, vaan niitä voi vuokrata esimerkiksi Solian tai valineet.fi -palvelun kautta, Honkanen opastaa.

Näkövammautunut Honkanen hiihtää itsekin avustajan ja kypäräpuhelimien avustuksella. Avustaja hiihtää Honkasen takana ja opastaa tulevista maaston kohdista, risteyksistä tai muista ulkoilijoista. Paras paikka aloittaa parahiihto on Honkasen mukaan tasainen maasto sekä rauhallinen latu, jossa on vähän risteyksiä. Honkanen suosii ympyräreittejä.

- Avustajaksi voi kysyä vaikkapa omaa hiihtotaitoista lähipiiriä. Itse olen hyödyntänyt myös Facebookin ryhmiä tai laskettelukeskusten palveluita, Honkanen vinkkaa.

Honkasella ja avustajallaan on yllään huomioliivit, joista muut ulkoilijat voivat tunnistaa liikunta- tai näkövammaisen hiihtäjän. 

Kanssahiihtäjien kannattaa muistaa kärsivällisyys ja kommunikointi ladulla. Esimerkiksi näkövammaiselle hiihtäjälle haastavia tilanteita ovat ohitustilanteet tai risteykset Honkanen tarkentaa.

 

Kuva: Miika Honkanen @himotosikko / Instagram

Kelkkahiihtoa tai hiihtoa radiopuhelimien avustuksella

Yhteiset polut -hankkeen tapahtumissa voi kokeilla kelkkahiihtoa tai hiihtoa kypäräpuhelimien kanssa, vaikka ihan testimielessä. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Suomen Paraolympiakomitean kanssa. Ensimmäinen hankkeen tapahtumista järjestetään Helsingin Olympiastadionilla ja kaksi muuta Ulkona Kuin Lumiukko -tapahtumien yhteydessä.

- Kypäräpuhelimien avulla pääsee testaamaan, millaista on hiihtää täysin sokkona, Honkanen tarkentaa.

Honkanen kannustaa rohkeasti kokeilemaan myös soveltavaa hiihtoa - etenkin tulevissa talven tapahtumissa se onnistuu matalalla kynnyksellä. 

Tervetuloa mukaan! 

17.2.2022 Yhteiset polut Kick off, Suomen Paralympiakomitean Paralympiapäivä, Olympiastadion Helsinki

19.2.2022 Ulkona kuin lumiukko, Mikkelin Latu ry, Mikkeli

26.2.2022 Ulkona kuin lumiukko, Vaasan Latu ry, Pilvilampi Vaasa

Yhteiset polut on Suomen Ladun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishanke, jossa edistetään perheiden yhdenvertaisia luontoliikunnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti ja lisätään perheliikunnan toimijoiden osaamista. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö (valtakunnallisten järjestöjen liikunnan tasa-arvo ja yhdenvertaisuushankkeet). Hanke on käynnistynyt syksyllä 2021 ja jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.

Lue lisää: 

Yhteiset polut -hanke

Hiihto paralympiakomitean sivuilla

Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA