Polkujuoksu-
kiertue 2022

Polkujuoksu on luontoliikuntaa, jossa nimensä mukaisesti juostaan poluilla. Polkujuoksussa vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat. Polkujuoksu on monipuolinen laji, sillä siinä tarvitaan niin kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Vaihteleva maasto vahvistaa myös kehon eri lihaksia monipuolisesti. Näiden vinkkien avulla voit tutustua polkujuoksuun jo etukäteen ennen kiertuetaphtumia. Lisää tietoa löydät polkujuoksun lajisivulta. 

Polkujuoksijan varusteet

Hyvät kengät ovat polkujuoksijan tärkein varuste. Maastoon tarkoitettujen lenkkareiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat istuvuus, riittävä tuki ja hyvä pito muuttuvissa olosuhteissa. Hyvä polkujuoksukenkä sopii erilaisille alustoille, kuten juurakkoon, mudalle, soralle, kalliolle, vesistön ylityksiin ja liukkaisiin kivikkoihin.

Hyvät polkujuoksuvaatteet ovat istuvat, hengittävät ja niissä on helppo liikkua. Pitkälahkeiset housut suojaavat jalkoja esimerkiksi oksien raapaisuilta.

Kello tuo polkujuoksijalle lisää tietoa harjoituksesta sekä auttaa ajanhallinnassa. Osaan GPS-kelloista voi ladata myös oman reitin.

Polkujuoksutekniikka

Nosta poluilla juostessa jalkaa hieman korkeammalle kuin tasaisella, ota lyhyempi askel, jotta ehdit reagoida maastoon ja pidä katse muutama metri eteenpäin, jotta pystyt lukemaan maastoa.

Ylämäkeen juostessa nosta polvea korkeammalle, tihennä askelta ja askella päkiävoittoisesti. Kallista vartaloa hieman eteenpäin ja käytä voimakkaasti käsiä.