Aikuisten hiihtokoulut

Tervetuloa kehittämään hiihtotaitoja jälleen tänä talvikautena. Hiihdonopettajamme toivottavat kaikille hiihtäjille hyviä hiihtoja.

Suomen Latu tarjoaa monipuolisia matalankynnyksen hiihtokouluja niin aloittelijoille kuin tekniikkavinkkejä kaipaaville harrastajillekin. 

Hiihtokouluja järjestetään Helsingin Paloheinässä, ja kurssille kokoontuminen on Paloheinän hiihtostadionilla, Suomen Latu Paloheinän hiihtopalveluiden edustalla, josta voit samalla hakea kurssille varaamasi sukset, ellet osallistu omin välinein. Suomen Latu Paloheinän hiihtopalveluiden osoite on Pakilantie 124, 00670 Helsinki.

Kurssien sisällöt ovat kokeneiden hiihtovalmentajien ja asiantuntijoiden suunnittelemia. Omien hiihtovälineiden puuttuessa, hiihtokouluihin on mahdollista vuokrata suksipaketit edullisesti paikan päältä, Paloheinän Hiihtopalveluiden kautta (välineet opetuksen yhteydessä vain 12e/setti). Osallistuessasi kurssille omilla hiihtovälineillä, huolehdithan siitä että välineesi ovat ehjät ja että perinteisen kurssille suksesi ovat kelin mukaisesti pitovoideltu (mikäli käytät pitovoideltavia suksia).

Kurssien kuvaukset sekä kurssikohtaiset ilmoittautumiset löydät alta:

Descriptions of the courses and registration below:

 

Vakuutukset
Osallistujia suositellaan vakuuttamaan itsensä. Tapahtumaan osallistujat ovat tapaturmavakuutettuja Suomen Ladun toimesta. Suomen Ladulla on järjestäjän vastuuvakuutus.

Peruutusehdot
Ladattavissa täältä

Kurssi toteutetaan sääoloista riippumatta, edellyttäen että hiihtoladut ovat hiihdettävässä kunnossa. Poikkeuksen muodostaa kova pakkanen (noin -15 pakkasastetta), myrsky tai muu poikkeuksellinen sääilmiö. Mahdollinen pakkasesta tai myrskystä johtuva peruminen/siirto harkitaan aina tapauskohtaisesti. Mahdollisista muutoksista tai peruutuksista ilmoitamme ilmoittautuneille henkilökohtaisesti.

Kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Talvikaudella 2022-23 kursseille mahtuu lähtökohtaisesti 9 osallistujaa. 

Tiedustelut
Suomen Latu Paloheinä, paloheina@suomenlatu.fi, puh. 044 722 6328

 

Päivitämme kurssisivua kauden aikana säännöllisesti. Jos kaikki näkyvillä olevat kurssit ovat täynnä tai et löydä sinulle sopivaa ajankohtaa, seuraa sivua aktiviisesti nähdäksesi uudet päivittyvät kurssipäivämäärät.

Perinteisen hiihtotavan perusteet 75 min 

Tervetuloa opettelemaan perinteisen hiihdon perusteita! Peruskurssilla harjoittelemme hiihdossa yleisesti tärkeää tasapainoa suksilla sekä perehdymme perinteisen hiihdon rytmiin. Kurssin pääpaino on vuorohiihdossa, mutta kurssin aikana tutustutaan myös tasatyöntöön. Kurssilla saat lisäksi vinkkejä niin välineistä, harjoittelusta kuin turvallisuudesta.

Peruskurssin harjoitteet suoritetaan tasamaalla ja osallistuminen on mahdollista kuntotasosta riippumatta. Et tarvitse aiempaa kokemusta maastohiihdon harrastamisesta. (Maastohiihdon ensikertalaisen kannattaa kuitenkin suunnata alkeiskurssille ennen peruskurssille osallistumista.)

 

Luisteluhiihdon perusteet 75 min 

Jos haluat tutustua luisteluhiihdon saloihin, on tämä kurssi siihen oikea paikka. Opettelemme luistelusuksen käyttöä monipuolisin harjoittein. Lisäksi harjoittelemme luisteluhiihdon perustekniikkaa eli kuokkaa. Kurssin lopuksi pääset kokeilemaan myös Wassberg-tekniikkaa. Kurssilla saat vinkkejä niin välineistä, harjoittelusta kuin turvallisuudestakin. 

Peruskurssin harjoitteet suoritetaan tasamaalla ja osallistuminen on mahdollista kuntotasosta riippumatta. Aiempaa luisteluhiihdon kokemusta et tarvitse. (Maastohiihdon ensikertalaisen kannattaa kuitenkin suunnata alkeiskurssille ennen luisteluhiihdon peruskurssille osallistumista.)

 

Perinteisen hiihtotavan jatkokurssi 75 min 

Perinteisen hiihtotavan jatkokurssilla kertaamme ja kehitämme peruskurssilla opeteltuja vuorohiihdon ja tasatyönnön tekniikoita. Lisäksi tutustumme yksipotkuiseen tasatyöntöön, harjoittelemme laskemista ja jarruttamista sekä hiihtotekniikoiden soveltamista ylämäkeen.

Kurssilla varataan aikaa myös hiihtotekniikoiden kokeilemiselle ja yksilölliselle palautteelle. Pysyttelemme kurssin aikana loivapiirteisessä maastossa.

Jatkokurssin tekniikkaharjoitukset tähtäävät jo hieman pintaa syvemmälle. Tämän vuoksi osallistujan tulee olla suorittanut peruskurssi joko kuluvan tai edellisen talven aikana. Vaihtoehtoisesti aktiivinen hiihdon harrastaja saa jatkokurssilta eväitä ja hyödyllisiä vinkkejä perinteisen tekniikalleen.

 

Luisteluhiihdon jatkokurssi 75 min 

Luisteluhiihdon jatkokurssilla harjoitteet monipuolistuvat ja opit uusia tekniikoita. Kertaamme perusluistelun (kuokan) ja kehitämme hiihtoasentoa. Lisäksi käymme läpi Wassberg- ja Mogren-tekniikat sekä näihin liittyviä harjoituksia. Laskeminen, askeltaminen ja jarruttaminen tulevat tutuiksi. Kurssilla varataan aikaa myös hiihtotekniikoiden kokeilemiselle ja yksilölliselle palautteelle. Pysyttelemme kurssin aikana loivapiirteisessä maastossa.

Jatkokurssin tekniikkaharjoitukset tähtäävät jo hieman pintaa syvemmälle. Tämän vuoksi osallistujan tulee olla suorittanut luisteluhiihdon peruskurssi joko kuluvan tai edellisen talven aikana. Vaihtoehtoisesti aktiivinen hiihdon harrastaja saa jatkokurssilta eväitä ja hyödyllisiä vinkkejä luisteluhiihdon tekniikalleen.

 

Tekniikat maastossa, hiihtotapa perinteinen, 90 min 

Kun haluat kehittää hiihtotaitojasi perus- ja jatkokursseja pidemmälle, on aika siirtyä maastoon soveltamaan opeteltuja tekniikoita. Kertaamme perinteisen hiihtotavan tekniikat ja lähdemme maastoon opettelemaan lisää. Keskitymme erilaisten maastonkohtien lukemiseen ja oikean hiihtotekniikan valintaan. Harjoittelemme myös hiihdon rytmitystä ja taloudellisuutta. Oppimisen ja innostuksen tueksi saat vinkkejä myös omatoimiseen harjoitteluun.

Tekniikat maastossa -kurssia ennen osallistujan tulee olla suorittanut jatkokurssi joko kuluvan tai edellisen talven aikana. Vaihtoehtoisesti kokenut ja aktiivinen hiihdon harrastaja saa maastokurssilta eväitä ja hyödyllisiä vinkkejä hiihtotekniikkansa jalostamiseksi. Osallistuaksesi kurssille sinun tulee osata nousta sekä laskea mäkiä vähintään melko sujuvasti.

 

Tekniikat maastossa, hiihtotapa luistelu 90 min 

Kun haluat kehittää hiihtotaitojasi perus- ja jatkokursseja pidemmälle, on aika siirtyä maastoon soveltamaan opeteltuja tekniikoita. Kertaamme luisteluhiihdon tekniikat ja lähdemme maastoon opettelemaan lisää. Keskitymme erilaisten maastonkohtien lukemiseen ja oikean hiihtotekniikan valintaan. Harjoittelemme myös hiihdon rytmitystä ja taloudellisuutta. Oppimisen ja innostuksen tueksi saat vinkkejä myös omatoimiseen harjoitteluun.

Tekniikat maastossa -kurssia ennen osallistujan tulee olla suorittanut jatkokurssi joko kuluvan tai edellisen talven aikana.Vaihtoehtoisesti kokenut ja aktiivinen hiihdon harrastaja saa maastokurssilta eväitä ja hyödyllisiä vinkkejä hiihtotekniikkansa jalostamiseksi. Osallistuaksesi kurssille sinun tulee osata nousta sekä laskea mäkiä vähintään melko sujuvasti.

 

Aikuisten alkeiskurssi (perinteisen hiihtotavan välineillä) 60 min 

Mikäli maastohiihto on sinulle täysin uusi tuttavuus eikä sinulle ole ollenkaan kokemusta maastohiihdosta tai maastohiihtosuksista, on alkeiskurssi sinulle hyvä mahdollisuus tehdä tuttavuutta lajiin. Alkeiskurssilla harjoitellaan suksen käyttäytymistä sekä tehdään tasapainoa ja rytmiharjoituksia. Kurssin lopuksi kokeillaan niin vuorohiihtoa kuin tasatyöntöä. Kurssilla saat myös perusvinkit varusteista, lajin harrastamisesta sekä turvallisuudesta.

Mikäli omaat edes jonkinlaista kokemusta hiihdosta, kannattaa sinun osallistua suoraan joko perinteisen hiihdon tai luisteluhiihdon peruskurssille.

 

Hiihto-opetus, yksityis- tai tilauskurssi

Yksityistunteja tai yksityiskursseja järjestetään kysynnän mukaan ja voidaan toteuttaa joko yksilökurssina tai enintään viidelle hengelle kerrallaan. Isommat ryhmät tai porukat voivat tiedustella tilauskursseja.

Yksityiskurssille tai tilauskurssille mahdollista myös vuokrata välineet

Yksityiskohdat, kuten kurssin ajankohta, sisältö, haastetaso, kesto ja hinta, sovitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti. Mainitsethan myös välineiden vuokraustarpeet tiedustelun yhteydesä. Ota yhteyttä paloheina@suomenlatu.fi.

Hinnasto:

1-3 hlö: 100 € / 60 min

4-6 hlö: 150 € / 60 min

7-9 hlö: 200 € / 60 min

10-12 hlö: 230 € / 60 min

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cross country skiing courses in English:

This page is updated througout the skiing season. If all the appearing courses are full or you don't find a date that suits you, please check the webpage regularly for new course dates.

 

First time on skis, 75 min

New to cross-country skiing? This is just the right place for you to start! During this introductory course you will learn the basics about the gear, safety and how to get going with the classic skis. The goal is to get to know the sport and have fun while we are at it. No prior experience is needed. If you use your own skiing equipment, it is recommended that you use classic style equipment.

 

Basic course, classic technique, 75 min

This course offers you a chance to get a hold of the basics of classic skiing. We will practice basic balance and rhythm exercises. We will focus on the diagonal technique but also practice the double poling technique. You’ll receive basic information about the gear, safety and training. All exercises during the course are done on flat terrain. Some prior cross country skiing experience is recommended. If you have never done cross country skiing before, it is recommended you choose the “First time on skis” -course above.

 

Basic course, skating technique, 75 min

If you are interested in learning the basics of the skating technique, you should choose this course. The training focuses on balance and learning the basic skating technique. You will also practice working and handling the skating ski efficiently. You’ll receive basic information about the gear, safety and training. All exercises during the course are done on flat terrain. Prior cross country skiing skating technique experience is not needed. However, if you have never done cross country skiing before, it is recommended you choose the “First time on skis” -course above.

 

Advanced course, classic technique, 75 min

This advanced course offers you a little more detailed look into the world of classic cross-country skiing. We will revisit the diagonal and double poling techniques and practice the kick double pole technique. Some hill climbing and downhill exercises will be included.

This advanced course works best if you have acquired the basic skill set of classic cross-country skiing. Therefore it is required that you have completed the “Basic course, classic technique” and recommended you have skied several times after the basic course before signing up for this course. Alternatively you can be an active cross country skier looking for new tips for developing your technique.

 

Advanced course, skating technique, 75 min

This advanced course offers you a little more detailed look into the world of skating cross-country skiing. We will revisit the basic skating technique, as well as focus on learning the faster techniques to move more efficiently on the skis. Some hill climbing and downhill sections will be included.

This advanced course works best if you have acquired the basic skill set of skating cross-country skiing. Therefore it is required that you have completed the “Basic course, skating technique” and recommended you have skied several times after the basic course before signing up for this course. Alternatively you can be an active cross country skier looking for new tips for developing your technique.

 

Additional information:
Suomen Latu Paloheinä, paloheina@suomenlatu.fi, puh. 044 722 6328