Toimintasuunnitelma 2017

Ulkoilun jatkuvan muuttumisen todisteena on Pokémon Go -villitys, joka on saanut eri-ikäiset suomalaiset ulkoilemaan enemmän, nopeammin ja laajemmin kuin mikään muu yksittäinen uusi asia järjestömme historian aikana.

Tämä laittaa miettimään, mikä on Suomen Ladun ja sen jäsenyhdistysten rooli muuttuvassa maailmassa. Unohdammeko uudet hörhötykset ja keskitymme perinteisiin hyväksi havaittuihin toimintamalleihin ja niiden kehittämiseen? Vai pyrimmekö olemaan aallon harjalla uusien ulkoiluttavien lajien ja toimintamuotojen kehittämisessä? Vai jotain tältä väliltä?

Vastaus ei ole helppo. Uusien asioiden kehittämiseen ja tiedon jakamiseen on vaikea löytää vapaaehtoisia ja toisaalta perinteisiin lajeihin ja toimintamuotoihin ei löydy helposti tarvittavaa kehittämis- ja kouluttamiskipinää.

Uudessa strategiassamme olemme valinneet linjan, jonka mukaan teemme sellaisia perinteisiä toimintamuotoja, joihin meillä löytyy innostuneita tekijöitä sekä osallistujia. Toisaalta pyrimme etsimään jatkuvasti massoja liikuttavia uusia tulevaisuuden toimintamuotoja. Näin löydämme kaikille mielekkään tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta.

Uudistuminen ei koske pelkästään ulkoilun edistämistä, vaan kehitämme myös ulkoiluun liittyvää yhteiskunnallista vaikuttamista ja innostamme vapaaehtoisia osallistumaan jäsenyhdistyksiemme toimintaan. Tulemme panostamaan näiden painopisteiden vahvistamiseen erityisesti satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestettävien neljän Luonnon päivän avulla.

Kiilopäästä on muodostunut aatteelliselle toiminnalle tärkeä taloudellinen tukipilari. Liittokokouksessa päätetty toimintamalli, jossa sesonkiviikkoina kaikkia asiakkaita kohdellaan markkinalähtöisesti ja sesonkiaikojen ulkopuolella jäsenet ja jäsenyhdistykset saavat erityisiä jäsenetuja, mahdollistaa laadukkaan aatteellisen toiminnan tulevina vuosina. Tämäkin hyvän tilanteen jatkuminen vaatii kehittämistä ja siksi investoimme Kiilopään kiinteistön korjauksiin niin vuonna 2017 kuin sen jälkeenkin.

Suomen Ladulla menee hyvin ja kaiken perustana on ollut ja tulee olemaan avoin, tasa-arvoinen, toisia ja toisten ajatuksia kunnioittava ilmapiiri, minkä olemme yhdessä onnistuneet luomaan vuosien varrella. Tehdään yhdessä työtä tämän ilmapiirin säilyttämiseksi, jotta järjestömme innostunut ilmapiiri jatkuu myös tulevaisuudessa.

Eki Karlsson
toiminnanjohtaja