Midnight Sun Geocaching

Välkommen till Midnight Sun Geocaching mega event

Förälska dig i natten som inte är natt! Välkommen till Kiilopää i finska Lappland för att geocacha och uppleva öderk. Midnight Sun Geocaching Mega-event kommer att äga rum den 14-16 juni 2019.

Som händelseplats fungerar fjällcentret Kiilopää, som med sin placering invid Urho Kekkonens nationalpark erbjuder fina möjligheter till geocaching och andra programpunkter. Naturens närhet och att röra sig in naturen är central element i detta evenemang.

GC7REGW är den officiella cachekoden för denna Mega-händelse. Du hittar cachebeskrivningen här: https://coord.info/GC7REGW. Logga in!

Program 

Inkvarteringspaket i Kiilopää

Ankomst och transporter

Northern Lights GeoTour 


Program 

Download the final programme here (FIN/ENG, pdf)

Under Midnight Sun Geocaching Mega-eventet tillbringar man tid tillsammans med andra geocachare och bekantar sig med Lapplands natur. Huvuddagen är lördagen 15.6., då det finns mycket instruerat och kostnadsfritt program. Som extra program ordnas igen den populära Mega-kryssningen på Enare träsk till Ukonkivi.CITO-event ordnas på närområdena i mån av möjlighet.

Under Kiilopääs mega är det viktigaste att göra utfärder på egen hand samt att leta efter geocacher. Det finns närmare 200 geocacher i Kiilopää och dess närområden. På den västra sidan om Kiilopää i fjäll- och skogsterräng finns en trail med 67 cacher, Kiilopään keino. I närheten av Kiilopää finns cachingstigarna Siula och Rautuvankka. I riktning Saariselkä finns cachingstigarna Sarvet, Kuutamolla och Laanila-Saariselkä. Dessutom finns det i närheten av fjällcentret cacher för 1-2 dagars utfärder. Speciellt Urho Kekkonens park rekommenderas för dem som tycker om att göra övernattningsutfärder. Vissa delar av parkens stigar är nu öppna också för terrängcyklar, vilket ökar möjligheterna för olika slags utfärder.

Under eventveckoslutet ordnar vi maasor av olika guidade utfärder och aktiviteter. För familjerna finns alldeles eget program. På egen hand kan familjerna gå Muminstigen.

Vissa av de guidade turerna har begränsat deltagarantal, så det lönar sig att boka tid på förhand (link to English version on the page)

Preliminär tidtabell

Förändringar är möjliga.

Torsdag 13.6.

20-21 Plättstekning i Maahinen

Fredag 14.6.

8-18 Kryssning på Enare träsk (skild avgift och anmälan)

Under morgonens och dagens lopp guidade turer i närheten av Kiilopää (se nedan)

17-18 Geocachingklinik för nybörjare

18-19 Året på Kiilopää fotografiutställning

20-21 Meet&Greet -event (GC8752Q)

21-22 Mysterie-kväll 

Rökbastun är varm hela kvällen.

Lördag 15.6.

Under dagens lopp guidade turer, bl.a. fågelutfärd, växtutfärd, vandring och MTB-cykling med cachesökande (se nedan)

10-18 Lab cacherna öppna

10-14 Familjeprogram

Möjlighet att träffa Signal hela dagen!

Plättstekning, lägerbålssånger

Frisbeegolf-handledning (boka här)

Midnattssol och program på toppen av Kiilopää kl 24 (GC8845X)

Rökbastun är varm hela kvällen

Söndag 16.6.

9-10 CITO

11 Samtransporten startar, adjö till fjällen!

 

Vandring och MTB-rundor

På fredag och lördag erbjuder vi ett antal guidade rundor och andra aktiviteter. Vi ordnar fågelskådning, botaniska utflykter och vandringar samt MTB rundor av olika längd. Antalet deltagare är begränsat, så det lönar sig att boka på förhand. Vandringarna är kostnadsfria.

Vandringar

Vandring Fredag kl 10-14. Längd 5-8 km.
Fågelskådningstur Lördag kl 6-8. Längd 2-3 km.
Botanisk utflykt Lördag kl  9-11 och 16-18. Längd 3-4 km.
Vandring med några cacher Lördag kl 9-12 och 14-18. Längd 5-8 km.
Naturkonstrunda Lördag kl 13-15. Längd 2-3 km.

Du kan boka vandringsturerna här (click for English version in upper left corner)

MTB-rundor

Lång MTB-runda med cacher, med e-MTB bike. Fredag kl 10-15. Pris 59 € vilket inkluderar hyrcykel, gratis med egen cykel.
Midnight Sun MTB-runda Fredag kl  22-01. Pris 49 € vilket inkluderar hyrcykel, gratis med egen cykel.
MTB-runda med några cacher Lördag kl 8.30-10.30 och 15-17. Pris 29 € vilket inkluderar hyrcykel, gratis med egen cykel.
Mini MTB kurs med e-fatbikes. Lördag kl 11.30-13.30. Pris 29 € vilket inkluderar hyrcykel, gratis med egen cykel.

MTB-rundorna guidas av Roll Outdoors. Du kan boka din tur via e-post kiilopaa@rolloutdoors.com  


Inkvarteringspaket i Kiilopää 

I Kiilopää kan man välja mellan inkvartering i olika klass. Det finns semesterbostäder, Lappstugor, hotell eller hostell. Husvagnsplatser finns och likaså ordnas ett eget område för tält.

Följande erbjudande är i kraft endast  9.-16.6.2019 och endast med bokningskoden MEGAEVENT2019. Priserna syns i nätbutiken endast med bokningskoden. Minimilängd som krävs för bokning till erbjudandepris är 2 nätter. Inkvartering kan bokas från Kiilopääs försäljningsservice eller nätsidans online-bokningssystem. Hostel-, tält- och husvagnsplatser bara via försäljningsservicen.

Online-bokningar www.kiilopaa.fi och försäljningsservice: kiilopaa@suomenlatu.fi eller 016-6700 700.

Kiilopää Hotell 

68 € / 2 personers rum / natt

58 € / 1 persons rum / natt

Priserna inkluderar frukost och kvällsbastu.

Hostel

28 € / person / natt, bäddplats i kvinno- eller mansrum.

Priset inkluderar frukost och kvällsbastu + sänglinne och handduk

Stugor

95 € / Lappstuga (1-4 personer) / natt

115 € / Stockstuga (1-4 personer) / natt

Priserna inkluderar sänglinne, handdukar, kvällsbastu och slutstädning.

Tältplats

20 € / tältplats (1-4 personer). Priset inkluderar dusch och wc, kvällsbastu.  

Husvagnsplats

20 € / plats med eluttag / natt

15 € / utan el / natt

Priset inkluderar dusch och wc, kvällsbastu, dricksvatten och tömningsmöjlighet för kemisk toalett. Begränsat platsantal.

Mat

Frukost (om ej ingår i boende): 10 € (i förväg) / 12 € (på plats)
Soppa lunch: 10 € / 12 €
Middagsbuffé: 20 € / 23 €

Övrig inkvartering

I närheten av Kiilopää finns även andra inkvarteringsmöjligheter, varav de närmaste är Tievatupa och Kakslauttanen. I Saariselkä finns flera hotell, t.ex. Santa’s Hotel Tunturi, Holiday Club Saariselkä och Lapland Hotel Riekonlinna. Från Saariselkäs centralbokning kan man också hyra stugor.  Från Saariselkä, Kaksalauttanen och Tievatupa kommer man under eventdagen till Kiilopää gratis med Mega-bussen, vars tidtabell publiceras på dessa sidor närmare eventet. Transporten till det extra programmet stannar också i Saariselkä.


Ankomst och transporter

Vi önskar att så många som möjligt anländer till Kiilopää med kollektivtrafik eller med gemensamma skjutsar. Med kollektivtrafik kan man resa antingen landvägen eller med flyg. Tågen stannar antingen i Rovaniemi eller kemijärvi och därifrån är det tre timmars bussresa till Kiilopää. Från Ivalos flygstation avgår en buss till Kiilopää efter varje flyg och bussresan tar ca 45 min.

Lördagen 15.6.2019 trafikerar en gratis eventbuss mellan Kiilopää och Saariselkä, som underlättar cachande. Med bussen kommer de som bor i Kiilopää till eventplatsen. Megabussens tidtabell publiceras på dessa sidor och i handprogrammet närmare själva eventet.

Vi ska ordna en förmånlig grupptransport från södra Finland. Mer information här på engelska.

Sommaren 2017 kunde vi utnyttja bara en del av det planerade parkeringsområdet på grund av exceptionella väderförhållanden. Parkeringen löpte dock utan svårigheter och gångavstånden var korta.


Northern Lights GeoTour - en ny turistattraktion i Saariselkäområdet

Northern Lights GeoTour öppnas nästa vår i området kring Kiilopää och Saariselkä.

Avsikten med GeoTouren är att omfattande presentera områdets intressanta mål för geocachare. Det finns många geocacher på området från tidigare, men vi tror att Geo Touren ger ny inspiration och väcker även internationellt intresse.

Vår avsikt är att göra cacher med Lapplandstema och via detta presentera den lokala naturen, kulturen och historian. Vi försöker göra cacherna sådana, att det är möjligt att hitta dem även på vintern, eftersom vintern är turismens huvudsäsong här. Cacherna görs av frivilliga och för upprätthållandet i fortsättningen står Suomen Latu.

Cachernas slutliga antal är inte bestämt ännu, men meningen är att man ska kunna gå touren på några timmar. Även den mest upptagna resenären borde ha tid med detta.

Målet är att cacherna publiceras i maj 2019 ungefär en månad före mega-eventet. På detta sätt hinner vi testa hur cacherna fungerar innan mega-eventets gäster anländer. Northern Lights Geo Tour får även en egen geocoin, om vilken vi berättar mera senare.