Ylös ja alas saksalaisittain

29.02.2016|Latu&Polku Latu&Polku|Hiihto, Liikunta

Miksi maksaa hissilipusta, kun ylös pääsee ilmaiseksi ja omin lihasvoimin?

Kuva: Panu Könönen

Näin tuntuu miettivän ainakin moni saksalainen tourenski-harrastaja.

Tourenski yhdistää skinnauksen ja laskettelun: nousukarvat laskettelusuksen pohjassa kavutaan ylös, vaihdetaan päälle kuiva paita ja lasketellaan alas. Toisinaan jäädään rinneravintolaan iltaa viettämään ja alas tullaan otsalamppujen valossa.

Lajiin voi tutustua vaikkapa Berchtesgadenin alppikylässä, joka on Saksan suosituin tourenski-kohde.

Alueella on useita pieniä laskettelukeskuksia, joihin laji sopii kuin nakutettu. Monet hissiyrittäjät tosin ovat asiasta eri mieltä: tourenski-porukka käyttää rinteitä, mutta ei palveluita.

Tourenski on kovaa kuntoilua, sillä Alpeilla nousumetreistä ei ole pulaa.

Nousukarvat pohjassa laskettelurinnettä ylös painaessa hiki nousee pintaan. Toki vauhtia ja matkaa voi säädellä oman jaksamisen mukaan. Tavoitteena on kuitenkin yleensä vähintään rinneravintola.

Ylös mentäessä siteen kanta pidetään auki. Aloittelijan kannattaa valita tavallista laskettelusuksea lyhyempi suksi, jotta kiipeäminen olisi helpompaa. Mahdollisimman hyvän pidon saamiseksi suksi pidetään kiinni lumen pinnassa koko matkaltaan.

Alas tullaan alppikäännöksin, siteen kanta kiinni.

Hien ja vauhdin lisäksi laji tarjoa sosiaalisen ulottuvuuden: matkaan lähdetään yleensä porukassa ja viimeistään rinneravintolassa huudellaan myös vieraisiin pöytiin.

Tourenski-elämys kuvin


Ylöspäin mentäessä siteen kannat pidetään auki.


Nousukarvat kiinnitetään laskettelusuksen pohjaan.


Illan pimetessä syttyvät tourenski-hiihtäjien otsalamput.


Berchtesgadenin alueen eri rinneravintolat ovat iltaisin auki vuoron perään. Esimerkiksi torstai-iltaisin kokoonnutaan Jennerin rinneravintolaan.


Tourenski nostaa hien pintaan.


Perillä maisemat palkitsevat.

Kommentoi