Viilaa grammaa

25.08.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Retkeily

Kevytretkeily on retkeilyä, jossa kiinnitetään normaalia enemmän huomiota varusteiden painoon. Teksti: Juhani Metsäpelto

Risukeitin ja riippumatto keventävät reppua kummasti.

Varusteiden keventämisen ei pitäisi olla grammanviilajallekaan itsetarkoitus. Reppua pyritään keventämään, jotta matkan teko olisi mukavampaa tai jotta pystyttäisiin tekemään pidempiä retkiä. Myös tuki- ja liikuntaelinten vammat saattavat pakottaa Lapinhullun keventämään rinkkaansa.  

Kevytretkeilyssä tavoitellaan usein mahdollisimman kevyttä varusteiden kokonaiskuormaa. Ilman vettä, ruokaa ja polttoainetta kevytretkeily reppu painaa alle 10 kg ja ultrakevyt reppu alle 5 kg.

Keventäminen vaatii taitoa ja kokemusta

Retkeilyyn on nykyään tarjolla paljon varusteita, jotka mahdollistavat nautinnollisen ja turvallisen retkeilyn melko vähäisilläkin taidoilla. Entisaikojen eränkävijöillä ei ollut varusteita jokaiseen käyttötarkoitukseen. Heidän oli hallittava perinteiset erätaidot. Oli osattava majoittua luonnossa, tehdä tulet, hyödyntää luonnon materiaaleja ja luettava luontoa.

Myös nykyretkeilijän on hallittava retkeilytaidot ja tunnettava omat rajat, jotta keventäminen voisi onnistua turvallisesti. Harjoittele ainakin seuraavia taitoja, joilla voit vähentää tarvittavien varusteiden määrää:

 • Perinteinen eränkäynti ei perustu varusteisiin vaan osaamiseen.
 • Opettele tulen teko haastavissakin olosuhteissa. Jos retkikohteen säännöt ja palvelut mahdollistavat, voit ehkä jättää keittimen kokonaan kotiin.
 • Avomajoitteet ovat yleensä telttoja kevyempiä. Totuttele laavukankaan alla yöpymiseen, jos vuodenaika sen sallii. Muista, että luonnon materiaaleista ei voi rakentaa majoitteita jokamiehenoikeuksin (lunta lukuun ottamatta).
 • Opettele suunnistamaan ja arvioimaan vauhtiasi ja etäisyyksiä. Opettele lukemaan luontoa ja säiden muutoksia. Näin voit varmistua, ettet joudu esimerkiksi majoittumaan paikkaan, johon majoitteesi on riittämätön.
 • Opettele ajattelemaan luovasti ja valitse varusteita, joita voi käyttää moneen tarkoitukseen. Voiko esimerkiksi makuupussia käyttää taukovaatteiden korvikkeena. Otatko mukaan pienen määrän pesuainetta vai paljon vaihtovaatteita? Tarvitsetko mukia vai voitko juoda suoraan pullosta?
 • Opettele kuivaamaan elintarvikkeita. Rinkassa ei kannata kantaa yhtään ylimääräistä vettä, koska sen saa luonnosta. Kuivaa siis kaikki elintarvikkeet ja jätä säilykkeet kotiin.

Kevytretkeily vaatii tietoa

Retkeilytaitojen lisäksi rinkan keventäminen vaatii tietoa retken luonteesta sekä retkikohteesta. Jotta osaat arvioida mitä voit rinkastasi jättää pois, pyri huomioimaan seuraavia asioita:

 • Lämpötila. Pyri ennakoimaan päivä- ja yölämpötilat, jotta osaat arvioida kuinka paljon vaatetta tarvitset mukaasi. Opettele myös tuntemaan oma kylmänsietosi ja suhteuta varusteesi niihin.
 • Leirissä viettämäsi aika. Liike pitää lämpimänä. Arvioi, istuskeletko pitkiä aikoja leirissä. Jos syöt leirissä vain päivällisen ja menet nukkumaan, et ehkä tarvitse lämpimiä taukovaatteita.
 • Päivänvalo. Tarvitsetko otsalamppua? Jos tarvitset, kuinka paljon? Tarvitsetko varaparistoja?
 • Maastonmuodot ja kasvillisuus. Vaikuttavat mm. jalkineiden ja majoitteen valintaan.
 • Veden saanti. Jos retken reitillä on useita mahdollisuuksia täyttää juomapullo, riittää pieni pullo. Jos päivän vedet pitää kantaa mukana, joudut ehkä varaamaan useamman pullon
 • Räkkä. Kun ilma on sakeana hyttysiä yms. tarvitset mukaasi hyttysverkon ja -myrkyn.
 • UV-säteilyn määrä. Tarvitsetko aurinkorasvaa?
 • Ravinnon tarve. Opettele arvioimaan energiankulutustasi ja arvioimaan tarvittava ruokamäärä mahdollisimman tarkasti
 • Keittimen polttoaineen kulutus. Testaa keitintäsi kotona ja pyri arvioimaan retkesi aikana tarvittava polttoainemäärä mahdollisimman tarkasti. Tai opettele tulenteko ja korvaa perinteinen keitin risukeittimellä, jonka polttoainetta ei tarvitse kantaa rinkassa.

Keventämisen ei tarvitse olla varustekilpailua

Kevytretkeilystäkin on muodostunut varustebisnes. Rahalla saa kevyitä ja pieneen tilaan pakkautuvia tuotteita. Rahalla rinkkaa on helppo keventää. Halvemmaksi tulee, kun oppii tulemaan toimeen vähillä varusteilla. Kevyin varuste on kotona oleva varuste.

Varusteita valitessasi kiinnitä huomiota:

 • Monikäyttöisyyteen. Voitko syödä suoraan kattilasta (lautasen voi jättää kotiin)? Tarvitsetko haarukkaa ja veistä (selviätkö lusikalla ja puukolla)?
 • Pakkauksiin. Ota esimerkiksi aurinkorasvaa mukaasi pienessä purkissa vain tarvittava määrä. Kaikki ylimääräiset pakkaukset kannattaa jättää kotiin.
 • Varusteiden valmistusmateriaaleihin. Käytetyllä materiaalilla on suuri merkitys varusteiden painoon.

Varusteiden painoon vaikuttaa paljon valmistusmateriaali. Usein kevyistä materiaaleista, kuten titaanista, cuben fiderista ja untuvasta voidaan valmistaa kevyempiä tuotteita kuin korvaavista materiaaleista. Aina tekniset ja kalliit materiaalit eivät kuitenkaan ole grammoista tietoisen kannalta parhaita vaihtoehtoja. Esimerkiksi umpisolumuovinen makuualusta on usein kevyempi, kuin pienempään tilaan menevä itsetäyttyvä makuualusta. Umpisolumuovialustan käyttäjä ei myöskään tarvitse korjaus- ja paikkausvälineitä mukaansa.

Ultrakevyet varusteet ovat usein myös alttiimpia rikkoutumiselle. Valmistajien näkökulmasta kevyet retkeilyvarusteet saatetaan tehdä materiaaleista, joiden elinkaari on lyhyt. Näin myös varusteiden myynti saadaan kasvamaan.

Lue lisää:
Retkeilijän opas, Jouni Laaksonen
Bayond Backpacking, Ray Jardine 
Ultimate Hikers Gear Guide, Andrew Skurka

Kommentoi