Vapaalaskijan vuosi: Tammikuu

04.12.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Vapaalasku

Pelkkää laskettelua? Ei, vaan monipuolista luonnossa liikkumista. Vapaalaskija Antte Lauhamaa kertoo, mitä hän tekee tammikuussa. Seuraavassa Latu&Polku-lehdessä esitellään koko vapaalaskijan vuoden kierto.

Tammikuu 2014, Aakenus, Suomen Lappi.

Vapaalasku ei ole pelkkää laskettelua, vaan siihen liittyy hyvin pitkälle samantyyppisiä elementtejä kuin muuhunkin luonnossa liikkumiseen. Päätimme lähteä Aakenukselle kolmenkympin hujakoilla pyörineestä pakkasesta huolimatta. Hiihdimme Aakenuksen Porokämpälle kuun valossa, joka oli niin kirkas, että lamppuja ei tarvinnut käyttää. Kämpän katolle oli kertynyt runsaasti lunta ja savupiippu oli kaivettava esiin lumen alta ennen tulien tekoa. Kämppää lämmittäessä katselimme taivaan rannassa kajastavia revontulia. Kova pakkanen ei haitannut lainkaan.

Tammikuu 2014, Moloslaki, Suomen Lappi. Saara Koivisto ja Miika Vuorio hiihtävät Moloslakea kohti itää suuntautuvaa laskua. Kovat pakkaset olivat tehneet lumesta rutikuivaa. Ylhäällä tunturissa on näihin aikoihin paikoin huomattavasti lämpimämpää kuin laaksoissa. Tämä johtuu alueelle tyypillisestä inversiosta: lämpötilan noususta ylöspäin mentäessä. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturit tarjoavat hienon mahdollisuuden vapaalaskuun ja talviretkeilyyn. Alueen tuntureilla on paikkoja, joissa lumivyöryvaara on varsinkin alkutalvesta erityisen suuri. Riskit voi välttää etsimällä loivempia rinteitä, jollaisia alueelta löytyy runsaasti.

Kirjoittaja ja kuvaaja Antte Lauhamaa on Ylläksen Äkäslompolossa asuva vapaalaskija. Antte aloitti vapaalasku-uransa vuonna 1992 ja on voittanut lajissa Pohjoismaiden mestaruuden. Vapaalaskun lisäksi Antte harrastaa maastopyöräilyä, polkujuoksua, retkeilyä, metsästystä ja kalastusta. Anten tekemisiä voi seurata sekä sosiaalisessa mediassa että hänen kotisivuillaan. anttelauhamaa.com

Kommentoi