Retkipaikka: Kevättä vastaan

18.04.2015|Latu&Polku|Retkeily, Retkipaikka

Lohjan seudun luonto on Suomessa ainutlaatuisen rikas. Jalot lehtipuut, pähkinäpensaat ja lehtokasvit viihtyvät alueen kalkkikallioilla. Teksti: Antti Huttunen

Pähkinäpensaat viihtyvät alueen kalkkikallioilla. Kuva: Antti Huttunen

Paras tapa päästä kosketuksiin alueen luonnon kanssa on Karkalin luonnonpuisto. Luonnonpuistossa liikkuminen on rajoitettua, mutta merkittyjä polkuja pitkin kulkemalla ei ongelmia koidu.

Luontopolun alussa on suurten haapojen ja lukemattomien pähkinäpensaiden hallitsema [1] lehto, joka on yksi Karkalinniemen kauneimmista paikoista. Lehto saa kosteutensa eteläreunan lähteestä virtaavasta vedestä.

Lähteen reunat kivesi piispa Johansson, joka yli sata vuotta sitten mieltyi Karkalinniemen kauneuteen ja edisti myös alueen suojelua.

Aivan Karkalin niemenkärjen tuntumassa on kolmelta sivultaan jyrkkä pieni kallioharjanne. Sen laella on entisen piispan [2] huvimajan kivijalka.

Piista tapasi huilata majassaan pähkinänkeruureissuillaan. Nykyisin kivijalan päällä on pöytä, joka on ehkäpä niemen paras eväspaikka. Roskat on syytä muistaa viedä mennessään. Alueella on ehdoton tulentekokielto.

Suuri osa Karkalin pähkinälehdoista oli aikanaan raivattu viljelyksille. Muistona tästä ajasta polun haarassa on [3] niittyaukea.

Keväällä vastassa ovat talvella eläimiä ruokkineiden heinäseipäiden rippeet odottamassa, että ympäristö puhkeaisi täyteen kukoistukseensa. Niitty osuu vielä helpomman polkuosuuden varrelle, siitä eteenpäin matkalla on myös hankalampia kohtia.


SIJAINTI
LOHJA

LÄHTÖPAIKKA JA PAIKOITUS
KARKALIN LUONNONPUISTON PYSÄKÖINTI, KARKALINTIE 1035, LOHJA

REITIN PITUUS
5,5 KM, LUONTOPOLKU 1,5 KM

MERKINNÄT
KYLTITYS JA PUIHIN MAALATUT VIIVAT

VAATIMUSTASO
LUONTOPOLKU HELPPO, PIDEMPI REITTI KESKIVAATIVAWWW.RETKIPAIKKA.FI

Kommentit

LOHJAN KARKALIN LUONNONPUISTO

Ennen muinoin Sammatin Elias Lönnrot keräsi omaan kasvioonsa kasveja Lohjan Karkalissa, joten hänen jalanjälkiään voipi siellä seurata. Nythän sieltä ei saa mitään kerätä.

Sammatissa on muuten Lääkärinsuo niminen paikka, josta Elias poimi jotain kasveja kun hän toimi myös lääkärinä.

- 24.03.2019

Kommentoi