Polkujuoksusta enemmän irti oikeilla varusteilla

29.09.2016|Latu&Polku Latu&Polku Ulkoile|

Polkujuoksukengän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä istuvuus, tuki, keveys ja pito. Suomen Ladun polkujuoksuohjaaja Veera Malmivaara testasi Salomonin speedcross pro -kengät

Pikanauhat saa piiloon niille kuuluvaan taskuun.

Trail running eli polkujuoksu on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka vie juoksijan pois asfaltilta raikkaaseen luontoon sekä vaihteleviin maastoihin. Tässä suositussa liikuntamuodossa ei ole rajoja, vaan harjoitus voi olla lyhyt metsälenkki kotipihan läheisyydessä tai vaativa vuoristoreitti, jossa tarvitaan pientä seikkailumieltä.

Polkujuoksussa rasitus, vauhti ja maisemat vaihtelevat polkujen ja korkeuserojen mukaan. Kallioiset ylämäet kipitetään lyhyemmällä askeleella maitohappojen jyllätessä lihaksissa, kun taas alamäissä annetaan askeleen rullata metsän pehmeillä poluilla maisemien vaihtuessa. Polkujuoksun epätasainen alusta haastaakin kehoa monipuolisesti ja mahdollistaa juoksuharrastuksen myös niille joille kova asfaltti ei sovi jalkavaivojen vuoksi.

Harrastus kannattaa aloittaa tutussa lähiympäristössä lyhyillä ja helpoilla reiteillä tai hakeutua ohjattuihin lenkkeihin, jossa reitit on mietitty etukäteen. Vaikka polkujuoksu harrastuksen voi aloittaa tavallisilla lenkkareilla, on kunnolliset asianmukaiset kengät suositeltavaa hankkia jo alkuvaiheessa.

Maastoon tarkoitettuja lenkkareita on monenlaisia ja niiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä istuvuus, tuki, keveys ja pito. Hyvä polkujuoksukenkä sopii erilaisille alustoille, kuten juurakkoon, mudalle, soralle, kalliolle ja liukkaisiin kivikkoihin.

Riittävä tuki ja istuvuus varmistavat sen, että jalka ei heilu juostessa kengässä ja näin aiheuta epävakautta kun edetään epätasaisilla alustoilla ja liikettä on useaan suuntaan. Tuen ja istuvuuden lisäksi hyvä pito sekä kengän pohjakuvioinnin tärkeys korostuu.

Iso pohjakuviointi sopii pehmeämmille alustoille, kuten mutaisille reiteille, kun taas kovalle kiviselle maastolle, matalampi pohjakuviointi riittää. Hyvässä polkujuoksukengässä pohjamateriaalin tulee olla sellainen, joka pitää liukkaissakin olosuhteissa. Riittävä tuki, pito ja pohjakuviointi erottavatkin polkujuoksukengän tavallisesta lenkkarista.

Tärkeää on, että harrastus on turvallista ja näin ollen voi nauttia enemmän ympäröivästä luonnosta ja polkujen haasteista.

Salomin speedcross pro on neutraali maastojuoksukenkä, joka sopii niin poluille kuin metsän monimuotoisille alustoille. Tämä kestävä aktiivijuoksijan ja harrastajan nopea kenkä toimii niin pehmeissä kuin märissäkin olosuhteissa pitoa unohtamatta.

Vettä hylkivä päällinen pitää jalat kuivina kosteissa olosuhteissa ja varvasvahvikkeet suojaavat kiviltä ja juurakoilta. Kengän tiivis pintamateriaali estää soran ja lian pääsyn kengän sisään aiheuttamaan hiertymiä. Napakka malli varmistaa, ettei jalka heilu kengän sisällä juostessa. Kengän pikanauhat tuovat lisää istuvuutta ja tukea. Nauhat saa piiloon niille kuuluvaan taskuun.

Aggressiivisen karhea pohjakuviointi varmistaa juoksumukavuuden vaihtelevissa maastoissa, juurakosta kalteviin kallioihin.

Kenkä sopii myös metsän pehmeille alustoille, missä pohjakuviointi ja isot nystyrät pureutuvat kunnolla maahan tuoden riittävää pitoa myös reippaassa vauhdissa. Kovemmilla alustoilla, esimerkiksi kivikossa, pohjan vaimennusominaisuudet pehmentävät juoksun iskutusta sekä mahdollistavat rullaavan alamäkijuoksun ilman, että alustan kivet ja juuret tuntuvat jalkapohjissa.

Tässä monipuolisessa ja istuvassa maastojuoksukengässä on tarvittavat ominaisuudet, jotta juokseminen on turvallista ja harrastaja voi nauttia polkujuoksusta ja ympäröivästä luonnosta.

Kommentit

Pitkos puilla juoksu

Juoksu. Keväällä on kivaa. Aikaisin. Aamulla.

- 11.05.2018

Kommentoi