Pohjoisen erämaan tunnelmia Savonmaalla

22.08.2017|Latu ja Polku arkisto Latu&Polku Latu&Polku|

Volokin polku on monipuolinen ja erämainen kokemus. Alussa reitti kulkee pitkin kaunista, hillasoiden välissä kiemurtavaa särkkää. Puolivälissä se tarjoilee jylhiä rotkomaisemia, jonka veroisia löytää yleensä reilusti pohjoisemmasta. Loppumatkasta reitti kulkee taas kauniilla mäntykankaalla erämaalampien lomassa. Matkan varrella on kauniita, hyvin huollettuja taukopaikkoja.

Volokin polku
Noin 30 km pitkä vaellusreitti Sonkajärvellä. Keskivaativa reitti jakautuu etappeihin, joista löytyy jokaiselle sopiva osuus niin päiväretkiin kuin parin yön vaellukseen. Reitin keskivaiheilla on pari haastavaa kohtaa.

Perille
Omalla autolla Iisalmesta n. 45 km koilliseen. Ensin 21 km tietä E63 ja sitten 25 km tietä 5862 itään. Lähtö-/paluupaikka Jyrkän ruukki on aivan tien varressa. Osoite: Jyrkäntie 1881, 74380 Jyrkkä

Julkisilla paikalle pääsee ensin bussilla Iisalmeen ja sieltä edelleen linjalla Sonkajärven suuntaan. Sonkajärveltä on reitin alkuun n. 30 km matkaa, joka hoituu esim. taksilla.

Kartta
Volokin polun retkeilykartan löytää Jyrkän ruukilta. Reitistä myös mobiiliopastus Retkipaikka- ja Pohjois-Savon mobiilireitit -sovelluksissa. Reittikartta löytyy myös verkosta Sonkajärven kunnan verkkosivuilta.

Reittimerkinnät
Keltaiset maaliläikät puissa tai tolpissa reitin varrella. 

Palvelut 
Jyrkän ruukilla on kahvila. Reitin varrella on laavu tai tulipaikka Salmisella, Haajaisten järvellä, Erä-Holilla, Holinlammella, Särkkä-Kervisellä ja Suvi-Kervisellä. Lisäksi näköalatasanne Uuranholin huipulla, lintutorni Hankalammella ja Jussinlammen autiotupa. 

Nähtävyydet
Jyrkän ruukki on idyllinen Museoviraston entisöimä ruukkialue ja kaunis koski. Uuranholin rotko tarjoilee Kainuun maiseminen jylhyyttä Pohjois-Savon puolella. Hankalammen lintutorni on puolestaan bongareiden suosiossa ja valtakunnantason lintupaikka.

Bongaa
Erämaisella alueella on nähty kaikkia maamme suurpetoja. Syys- ja kevätmuuton aikaan Hankalammen lintutorni on seudun paras bongauspaikka.

GPX-jälki
Lataa reitin GPX-jälki.