Pikatesti: Ruumispussi yhdelle

16.02.2015|Latu&Polku Latu&Polku|Retkeily, Varusteet

Rab Sierra Bivi on jatkossakin lyhyiden retkien majoite, silloin kun vesisateen mahdollisuus on pieni, eikä ilma ole täynnä verenimijöitä. Teksti: Juhani Metsäpelto

Bivy-pussi on kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva majoite, joka vedetään suoraan makuupussin päälle. Bivy voi toimia hätämajoitteena, lisäsuojana yövyttäessä tarp-kankaan alla tai ainoana majoitteena silloin, kun rinkan painoa yritetään keventää äärimmilleen.

Testiä varten nukuin Rab Sierra Bivissä yhteensä noin 10 yötä eri vuodenaikoina.

Bivy-pussi lepää suoraan nukkujan makuupussia vasten, joten sen kankaalla on merkitystä. Kankaan tulee suojata säältä ja samalla hengittää nukkujasta vapautuva kosteus.

Rabin käyttämä eVent-kangas osoittautui käytössä erinomaiseksi materiaaliksi bivyyn. Makuupussi pysyi kuivana vesi-, räntä- ja lumisateessa. Hikoilukaan ei aiheuttanut ongelmia millään kelillä.

Laadukkaasta kankaasta huolimatta ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun vetoketjut sulkee kokonaan. Nukkujan pyöriessä pieni hengitysaukko ei riitä poistamaan hengitysilman kosteutta.

Viileällä sadekelillä suljetun pussin yläosaan muodostuu kondenssivettä ja pian nukkuja herää bivyn sisäiseen tihkusateeseen.

Kylmällä kelillä nukkujan on oltava tarkkana makuualustan ja -pussin valinnassa. Paksu ja leveä makuualusta vie bivystä niin paljon tilaa, että makuupussi painuu kasaan ja kylmä pääsee hiipimään nukkujan iholle.

Bivyn sisään ei mahdu isoja kantamuksia eikä se tarjoa leiripuuhissa sateensuojaa. Kurjalla säällä pelkkä bivy onkin kurja majoite.

Parhaimmillaan bivy on pienen tarp-kankaan kanssa. Katoksen kanssa pussia ei tarvitse sulkea sateellakaan ja katoksen alla mahtuu puuhastelemaan.

Testiöiden parasta antia oli ehdottomasti turvallisen tuntuinen taivasalla nukkuminen.

Minimalistinen majoite tuo luonnon aivan iholle. On vaikea kuvitella parempaa kuin nukahtaa tähtitaivaan alle ja herätä auringon ensisäteisiin yläluomen läpi. Ja sateen sattuessa pelkkä bivikin pitää nukkujan riittävän kuivana.

Tästä syystä Rab Sierra Bivi on jatkossakin lyhyiden retkien majoite, silloin kun vesisateen mahdollisuus on pieni, eikä ilma ole täynnä verenimijöitä.

Rab Sierra Bivi | 40 d eVent-kangas | 80 x 235 x 30 cm | 750 g | sh. 269,95 € | rab.uk.com

Kommentoi