Mittalaite polkujuoksijalle

28.04.2017|Latu ja Polku arkisto Latu ja Polku: Uusin lehti Latu&Polku Latu&Polku|

Suorituksen mittaaminen ei ole vain huippu-urheilijoiden arkea. Uusilla rannelaitteilla saa liikunnasta enemmän irti.

Garminin Fenix 5 -sarja edustaa niin sanottua multisport-osastoa, joka sopii polkujuoksun lisäksi myös moneen muuhun lajiin. Kello mittaa sykkeen ranteesta.

Markkinoilla on nykyään erittäin kattava valikoima erilaisia rannelaitteita, joilla mitata kehon ja ympäristön muutoksia. Ennen laitteen hankintaa kannattaa pohtia omia käyttötarkoituksia, harjoittelumääriä ja tietenkin tavoitteita, jotta laite palvelisi mahdollisimman tehokkaasti ja pitkään.

Polkujuoksijan kannattaa miettiä myös laitteen tarjoamia turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, erityisesti jos lähtee valloittaman takamaastojen uusia uria.

GPS-seurannan tarjoamat matkan- ja nopeudenmittaus ovat halutuimpia toimintoja kaikkien juoksijoiden keskuudessa. GPS:n mukana tulee monesti myös muita hyödyllisiä toimintoja, kuten navigointi. Moniin GPS-laitteisiin onkin mahdollisuus merkata lähtöpiste ja muita reittipisteitä. Eksymisen sattuessa laite opastaa juoksijan takaisin lähtöön.

Markkinoilta löytyy myös rannelaitteita, joissa on valmiiksi asennettuna TOPO-kartat. Ominaisuuden avulla oman sijaintinsa näkee tarkasti, ja vaikkapa kesäkuumalla löytää lähimmän järven vilvoittelua varten.

Monet toiminnot, kuten GPS, kuluttavat akkua runsaasti. Tämä kannattaa huomioida pitkillä lenkeillä ja varsinkin silloin, kun liikutaan vieraalla alueella tai pimeällä. Laitteiden akun kestoissa on huomattavia eroja.   

Sykkeen mittauksesta ja seurannasta saadaan hyödyllistä tietoa varsinkin silloin, kun harjoittelu on tavoitteellista tai liikuntaa tulee useita tunteja viikkotasolla.

Muuttuvan profiilin omaava polkujuoksulenkki on 30–50% rasittavampi kuin tasaisella tehty saman mittainen ja vauhtinen maantielenkki. Monet rannelaitteet antaa palautetta suorituksen aikana esimerkiksi hälyttämällä liian korkeista sykkeistä.

Useimmat laitteet tallentavat treenin jälkitarkastelua varten. Monet laitteet antavat jopa aikamääreitä riittävään palautumiseen.

Kaikilla edellä mainituilla ominaisuuksilla varustetut rannelaitteet ovat arvokkaita, siksi kannattaa tarkasti miettiä omaa tarvetta. Tarpeettomista toiminnoista on turha maksaa.      

Lari Salama

Kommentoi